Vakarų galimybės nubausti Kremlių – ribotos: V. Putinas gali išvengti atsakomybės

Vakarų pasipiktinimas, naujos sankcijos ir žadėti moderniausi ginklai pasirodė per vėlai, kad būtų galima išgelbėti vyrą, rastą nušautą šalia savo dviračio ant žole apaugusio kranto Kijeve.

 Vladimiras Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Lrytas.lt montažas
Vladimiras Putinas.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 8:45 PM

Jis buvo vienas iš daugelio nekaltų civilių, kurių likimas atsitiktinai susidūrė su prezidento Vladimiro Putino barbariška invazija. Rusijos kariams traukiantis iš Kijevo atsiveria vaizdai, kurie verčia prisiminti žiaurumus, kuriuos paskutinį kartą Antrojo pasaulinio karo metais prieš ukrainiečius vykdė naciai.

Tai tik vienas kruvinos kainos, kurią Ukrainos civiliai moka už V.Putino maniją dėl Rusijos pažeminimo Šaltojo karo pavyzdys, kuris parodo, kaip pasaulinės kovos su nusikaltimais žmoniškumui priemonės sunkiai žengia koja kojon su  dabar vykstančiu žiauriu karu.

Pasipiktinimo jausmas dėl to, kas vyksta Ukrainoje, pirmadienį suteikė naują postūmį reikalauti, jog Rusija prisiimtų atsakomybę. Europos Sąjunga ir Ukraina pradėjo naują tyrimą dėl galimų karo nusikaltimų Kijevo priemiestyje Bučoje, kurios gatvėse buvo rasti išmėtyti kūnai.

Kongreso nariai paragino JAV prezidentą Joe Bideną paspartinti ginklų srautą į Ukrainą, siekiant atremti invaziją. Europos Sąjunga susiduria su didėjančiu spaudimu sutikti nutraukti Rusijos naftos ir anglies eksportą, nors ir žinant, jog tai būtų skaudus ekonominis smūgis.

Pirmadienį J.Bidenas, reaguodamas į didėjantį karo nusikaltimo skaičių, paragino taikyti daugiau sankcijų ir surengti V.Putinui karo nusikaltimų bylą.

„Turbūt prisimenate, kad buvau kritikuojamas už tai, kad pavadinau V.Putiną karo nusikaltėliu, – sakė J.Bidenas. – Jis yra karo nusikaltėlis. Šis žmogus yra žiaurus.“

Tačiau baisi tragedija yra ta, kad visos priemonės, kuriomis Vakarai pasirengę nubausti Maskvą ir paveikti ilgalaikę karo eigą, negali padėti išgelbėti civilių, į kuriuos dabar kėsinamasi.

Be to, abejotina, ar kuris nors iš galimų atsakų į V.Putino karių kraujo troškimą paveiks negailestingą Rusijos lyderį.

Lyderių refleksas pasibaisėtinai smerkti, reikalauti atsakomybės ar viešai užsipulti V.Putiną yra suprantamas. Be to, yra ypatingai svarbu, jog pasaulis nepradėtų susitaikyti su šio žmogaus padarytais nusikaltimais.

Tačiau mažai tikėtina, kad Vakarai artimiausiu metu sustabdys V.Putino žiaurumų kampaniją, ypač atsižvelgiant į tai, kad Rusijos lyderis pasirodė esąs atsparus moraliniam pasipiktinimui. Be to, atsižvelgiant į jau įvykdytų žudynių mastą, įskaitant išpuolius prieš daugiabučius, ligonines ir slėptuves nuo bombų, panašu, kad jis jau seniai nebeturi jokių apribojimų.

Po savaitgalio, kai buvo parodyta šiurpą kelianti filmuota medžiaga, kurioje užfiksuota, kaip Bučoje buvo šaudomi civiliai gyventojai, kai kurie iš jų – egzekucijos būdu, Ukraina pirmadienį perspėjo, kad tokie vaizdai gali būti „ledkalnio viršūnė“, o prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad atskleidžiami dar didesni žiaurumai.

„Jau yra informacijos, kad Borodiankoje ir kai kuriuose kituose išlaisvintuose miestuose okupantų aukų skaičius gali būti dar didesnis, – sakė V.Zelenskis. – Daugelyje išlaisvintų Kijevo, Černigovo ir Sumų sričių rajonų kaimų okupantai darė tokius dalykus, kokių vietiniai gyventojai nematė net per nacių okupaciją prieš 80 metų.“

Putinas žino Vakarų šalių apribojimus

Griežčiausios iki šiol taikytos sankcijos, naujas Rusijos kaip pasaulinio paribio statusas, kultūrinė, diplomatinė, ekonominė ir sportinė izoliacija dar nesustabdė Kremliuje sėdinčio vado. Atsižvelgiant į saugią V.Putino politinę padėtį, jis nerodo jokio susirūpinimo dėl to, kad jam bus priklijuota karo nusikaltėlio etiketė, o tikimybė, kad jis bus teisiamas, yra nedidelė, jei Rusijoje neįvyks kardinalių politinių pokyčių.

Tuo tarpu Rusijos neadekvatumas bei nepagarba atskaitomybei atsiskleidė absurdiškais teiginiais, jog suirusių žmonių kūnai buvo ištraukti iš rūsių ir vaizdai, kuriuose matomi civiliai gyventojai, buvo surežisuoti ukrainiečių.

Turėdamas didžiausias pasaulyje branduolinių galvučių atsargas, V.Putinas supranta, jog Vakarai negali sau leisti tiesiogiai įsikišti į Ukrainą, kadangi būtų rizikuojama pražūtingo susidūrimo su Rusija galimybe.

V.Putinas siekia parodyti kitiems diktatoriams pranašumus branduolinio ginklo disponavimu, kadangi Vakarų intervencijos, skirtos gelbėti civilius gyventojus tokiose vietose kaip Kosovas ar Libija, Ukrainoje yra per daug pavojingas vien dėl numanomos Rusijos lyderio arsenalo galios.

Praėjus aštuoniasdešimčiai metų po to, kai tokie diktatoriai kaip Adolfas Hitleris Vokietijoje ar Josifas Stalinas Sovietų Sąjungoje skleidė terorą savo šalyse ir už jų ribų, V.Putinas XXI amžiuje kuria siaubingą naują spektaklį, su diktatoriumi, kurio neįmanoma sustabdyti.

Ypatingas nebaudžiamumas

V.Putino pasiryžimas prisiimti bausmes, kurios jau buvo skirtos Rusijai dėl invazijos, suteikė jam ypatingą nebaudžiamumą. Sankcijos Rusijos ekonomikai ir oligarchams ilgainiui gali turėti žlugdantį poveikį. Tačiau akivaizdu, kad jos žlugo kaip atgrasymo priemonė.

Be to, Rusijos lyderis pasirodė esąs pasirengęs toleruoti dideles savo karių aukas, susidūręs su didvyrišku Ukrainos pajėgų pasipriešinimu. Tačiau Rusijos strategijos perorientavimas į bandymą įtvirtinti rytinių regionų kontrolę gali parodyti, kad net ir V.Putinas yra pažeidžiamas.

Žvelgiant iš šalies, karas Rusijai yra karinė, diplomatinė ir ekonominė katastrofa, nes jai nepavyko įgyvendinti pagrindinių tikslų. Tačiau šio karo naratyvas vis dar gali būti iškreiptas V.Putino sėkmei, jei jo tikslas taps tiesiog kuo didesnės Ukrainos dalies sunaikinimas ir pergalės parado surengimas Rusijos valstybinei žiniasklaidai.

Vis dėlto Baltieji rūmai, reaguodami į siaubą Ukrainoje, pažadėjo paspartinti karinę, humanitarinę ir ekonominę pagalbą Kijevui.

„Vaizdai iš Bučos taip įtaigiai patvirtina, kad dabar ne metas nuolaidžiauti“, – pirmadienį pareiškė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas.

Tokia pagalba galėtų sutrumpinti karą ir sušvelninti išpuolius prieš civilius gyventojus ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais.

Niurnbergo stiliaus teismas?

Taip pat didėja iniciatyvos, kad būtų sukurtas tam tikras oficialus mechanizmas, pagal kurį Rusijos vadovai būtų patraukti atsakomybėn už karo nusikaltimus. Buvęs Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas pirmadienį CNN Jake'ui Tapperiui teigė, kad invazija buvo didžiausia katastrofa Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų ir nusipelno teisingumo sistemos, panašios į Niurnbergo procesą prieš nacių karo nusikaltėlius.

„Turime ruoštis jau dabar. Turime skubiai įsteigti tam tikrą jungtinę tyrimo grupę, kad būtume pasirengę patraukti V.Putiną atsakomybėn ir pamatyti V.Putiną sėdintį už... grotų", – aiškino premjeras.

Tačiau tarptautinės sistemos po Šaltojo karo pobūdis apsunkintų pasaulinio teisėtumo sistemos sukūrimą. Pavyzdžiui, Rusija neabejotinai vetuotų bet kokį bandymą įtraukti Jungtines Tautas balsuojant Saugumo Taryboje.

Vis dėlto sunkumai patraukti V.Putiną atsakomybėn nereiškia, kad negali būti teisiami žemesnio rango rusai, nors Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje nevykdo bylų nagrinėjimų „už akių“. Tačiau ši organizacija jau vykdo tyrimus Ukrainoje, kuri pripažino jos jurisdikciją, nors ir nėra teismo narė.

Vienas iš galimų naujų reikšmingų smūgių Rusijai gali būti suduotas Europoje, nes Europos Sąjunga rengia naujas sankcijas. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pritarė, kad jau šią savaitę būtų uždraustas Rusijos anglies ir naftos eksportas į ES.

Tačiau abejotina, ar kitos didžiosios valstybės, įskaitant Vokietiją, žengtų taip toli, atsižvelgiant į tai, kad dėl to pritrūktų energijos ir padidėtų ir taip jau aukštas infliacijos lygis.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.