„Nerandame kareivių, tik nekaltus žmones“: košmaras Borodiankoje – miestas kraupiai nusiaubtas okupantų

Oksana Kostičenko eina siauru takeliu, vedančiu į jos sodą Borodiankoje. Vienoje pusėje esantys gėlynai yra stebėtinai gerai sutvarkyti, kontrastuojantys su griuvėsių krūvomis aplink.

 Sumaitota mašina centrinėje Borodiankos aikštėje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sumaitota mašina centrinėje Borodiankos aikštėje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Buča.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Buča.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 11:10 PM, atnaujinta Apr 8, 2022, 10:10 AM

Netoli jos sodo namelio veidu žemyn guli vyro kūnas su maišu ant galvos ir už nugaros surištomis rankomis. Jo kelnės numautos žemyn. Ant kairės kojos matyti didelės mėlynės, o ant galvos – didelė žaizda.

Šalia jo kūno guli viena kulka.

„Jam įvykdyta mirties bausmė, šūvis į galvą“, – paaiškino Ukrainos nacionalinės policijos pareigūnas. Jokių vyro dokumentų nėra, tačiau įvykio vietoje esantys pareigūnai sako, kad visi požymiai rodo, jog jis buvo dar viena Rusijos prezidento Vladimiro Putino karo civilinė auka.

Šis kūnas yra vienas iš daugelio neseniai rastų miestuose į rytus nuo Kijevo, kuriuos buvo užėmusios Rusijos pajėgos.

Borodiankoje prieš karą gyveno 13 000 žmonių, tačiau dauguma jų pabėgo po Rusijos invazijos. Po intensyvaus apšaudymo ir niokojančių oro antskrydžių tai, kas liko iš miesto, vėliau užėmė Rusijos pajėgos, įžengusios vasario 28 d.

Kai prasidėjo Rusijos puolimas, Jurijus Pominas vis dar buvo mieste.

„Baisiausia buvo, kai atskrido jų lėktuvai. Jie skraidė virš mūsų namų ir mėtė bombas“, – CNN pasakojo J. Pominas.

Šiandien 33 metų vyras tvarko savo butą ketvirtame aukšte. Šalia jo esantis daugiaaukštis pastatas per Rusijos smūgį buvo sulygintas su žeme, o visą likusį savo turtą jis bando perkelti į kitą namą užmiestyje.

„Negaliu čia likti , – sakė jis. – Čia nesaugu.“

Mėnesį trukusi Rusijos okupacija paliko katastrofišką pėdsaką mieste.

Jis ne tik buvo beveik visiškai sugriautas per tolimojo nuotolio atakas, bet ir okupacinės Rusijos pajėgos kai kuriuos namus panaudojo kaip savo kareivines.

Kostičenko ir jos vyras Oleksandas pabėgo, kai prasidėjo apšaudymas, ir grįžo tik po to, kai balandžio 1 d. miestą vėl ėmė kontroliuoti Ukraina.

Nors iš pažiūros jų namas liko nepaliestas po sunkaus apšaudymo, kuris sunaikino Borodianką, viduje jis buvo nusiaubtas. Ant grindų mėtėsi drabužiai ir išmesti buteliai. Narvelyje negyvas gulėjo jų augintinis paukštis.

„Visur pilna alkoholio, tušti buteliai koridoriuje, po daiktais, – sakė 44 metų vyras. – Jie (red. – rusai) daug rūkė, ant stalo užgesino cigaretes. Jie naudojo patalynę kaip savo“.

Dauguma baldų buvo sugadinti arba sunaikinti, kaip ir jų televizorius.

„Jie darė viską, ką norėjo, – sakė O.Kostičenka. – Iš mūsų atėmė brangenybes. Jie niekas kitas, tik plėšikai“.

Netoliese esančios parduotuvės taip pat buvo apiplėštos, jų langai išdaužyti, o prekės pavogtos arba išmėtytos ant grindų.

Ant pastatų, transporto priemonių ir kontrolės punktų buvo išpiešta raidė „V“, sutrumpinta nuo „Vostok“ (rusų kalba reiškia „rytai“), kuri yra Rusijos Rytų karinės apygardos naudojamas simbolis kartu su raide „Z“ – Maskvos vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“ emblema.

Vietinė bedarbių tarnyba ir miesto rotušė buvo sutvirtintos ir paverstos mieste dislokuotų Rusijos karių štabais. Abi jos taip pat buvo išpaišytos raidėmis „V“.

Borodianka buvo atspirties taškas rusų daliniams, kurie per tokius priemiesčius kaip Buča ir Irpinas veržėsi į Kijevą. Jie susidūrė su atkakliu Ukrainos pajėgų pasipriešinimu ir buvo priversti trauktis.

Dešimtimis sunaikintos rusų technikos liekanos dabar driekiasi aplink sostinę esančiuose miestuose ir miesteliuose, o apkasai ir artilerijos pozicijos liko beveik nepaliestos.

Valdžios institucijos visame Kijevo regione iki balandžio 7 d. įvedė komendanto valandą, ragindamos gyventojus likti namuose, kol bus vykdomos išminavimo operacijos.

Maskva neigia, kad taikosi į civilius gyventojus, tačiau savanoriai kartu su policija renka nužudytų civilių gyventojų kūnus, paliktus pūti po atviru dangumi.

„Renkame žmones, kuriuos nušovė rusai. Civilius, kurie buvo kankinami. Dirbame jau dvi dienas“, – sakė 45 metų Hennadijus Avramenko.

CNN stebėjo, kaip H.Avramenko ir jo kolega iš automobilio ištraukė 44 metų ukrainiečio kūną. Jam vairuojant buvo peršauta širdis, o automobilis nukrito į šalia kelio esantį griovį.

„Psichologiškai tai sunku, – sakė H.Avramenko. – Blogiausia, kad nerandame kareivių, tik nekaltus žmones. Jie buvo nušauti be jokios priežasties“, – pridūrė jis.

Per valandą savanoriai surinko dar du kūnus. Vienas iš jų buvo apanglėjusio žmogaus, į kurį pataikė artilerijos sviedinys, lavonas, kitas – pagyvenęs vyras, kuris buvo nušautas važiuodamas dviračiu.

„(Pirmadienį) surinkome septynis žmones, o (antradienio vidurdienį) jau šešis“, – sakė H.Avramenko.

Borodiankoje ir jos apylinkėse valdžios institucijos tik dabar pradeda tvarkyti tai, kas liko iš daugumos pastatų, nes žino, kad ir toliau ras lavonų.

Nepaisant to, kad V,Putino kariuomenė pasitraukė iš jų miesto, Borodiankos gyventojai baiminasi, kad jos sukelta žala miestui persekios ilgus mėnesius, jei ne metus.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.