Rusija užblokavo JT raginimą atlikti žudynių Malyje tyrimą – diplomatiniai šaltiniai

Rusija užblokavo raginimą JT Saugumo Tarybai atlikti „nepriklausomą tyrimą“ dėl įtariamų kelių šimtų civilių žudynių Malyje, praėjusį mėnesį įvykdytų vietos ginkluotųjų pajėgų ir, kaip manoma, Rusijos kovotojų, naujienų agentūrai AFP šeštadienį pranešė diplomatiniai šaltiniai.

Malio ginkluotosios pajėgos.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Malio ginkluotosios pajėgos.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2022, 7:07 PM

Malio kariuomenė balandžio 1 dieną paskelbė, kad kovo pabaigoje per operaciją Muros kaime centrinėje Malio dalyje nukovė 203 „kovotojus“.

Pareiškimas buvo paskelbtas, šią savaitę Malio socialinėje žiniasklaidoje pasirodžius daugybei pranešimų, kad Muroje buvo nukauti dešimtys žmonių, įskaitant civilius gyventojus.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) teigė, kad Malio kariai ir kovotojai iš užsienio kovo 27–31 dienomis nužudė 300 civilių.

Prašymas pradėti JT tyrimą buvo įtrauktas į Prancūzijos parengtą pranešimą, kuris penktadienį buvo pateiktas tvirtinti JT Saugumo Tarybai.

Visgi Rusija, palaikoma Kinijos, „nemato reikalo“ pranešimo tekstui ir mano, kad visa tai „per anksti“, atsižvelgiant į tai, kad Malio institucijos pradėjo tyrimą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas diplomatas, pageidavęs išlaikyti anonimiškumą.

Penktadienį Rusija pasveikino Malį su „svarbia pergale“ prieš „terorizmą“ ir pavadino „dezinformaciniais“ kaltinimus dėl žudynių, taip pat kaltinimus dėl Rusijos samdinių dalyvavimo.

Bamakas neigia, kad Malyje veikia Rusijos samdinių grupės „Wagner“ samdiniai, pripažindamas tik Rusijos „instruktorių“ ir „mokytojų“ buvimą pagal dvišalį bendradarbiavimo susitarimą su Maskva, sudarytą 7-ajame dešimtmetyje.

Jungtinės Tautos jau daugiau nei savaitę reikalauja leidimo patekti į teritoriją, kad galėtų atlikti tyrimą pagal JT Saugumo Tarybos mandatą, tačiau nesėkmingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.