JAV: brutalumu pagarsėjęs naujasis Rusijos invazijos vadas tikriausiai sukels dar daugiau karo nusikaltimų Ukrainoje

Rengiantis mūšiui Donbase, Maskva paaukštino Aleksandrą Dvornikovą, vadovavusį Rusijos kariams Sirijoje į pagrindinio karo Ukrainoje vado pareigas.

Rengiantis mūšiui Donbase, Maskva paaukštino Aleksandrą Dvornikovą.<br>„Twitter“ nuotr.
Rengiantis mūšiui Donbase, Maskva paaukštino Aleksandrą Dvornikovą.<br>„Twitter“ nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Černigovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Černigovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Kramatorskas.<br>Office of the President of Ukraine nuotr.
Karas Ukrainoje, Kramatorskas.<br>Office of the President of Ukraine nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 10, 2022, 10:00 PM, atnaujinta Apr 11, 2022, 11:11 AM

Naujai paskirtas generolas, vadovaujantis Rusijos karinei kampanijai Ukrainoje, tikriausiai pradės naują „nusikaltimų ir žiaurumo“ prieš civilius gyventojus etapą, pareiškė JAV.

Vašingtono patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sakė, kad A.Dvornikovo paskyrimas Rusijos pajėgų Ukrainoje vadu negali užmaskuoti strateginės Vladimiro Putino karo nesėkmės patirtos iki šiol. „Ukraina niekada nebus pavergta Rusijos; nesvarbu, kokį generolą bando paskirti prezidentas V.Putinas“, – sakė jis CNN.

A.Dvornikovas vadu paskirtas po to, kai Rusijos pajėgos pasitraukė iš Ukrainos sostinės Kijevo apylinkių. 60-ies A.Dvornikovas išgarsėjo 2015-2016 m., kai vadovavo Rusijos pajėgoms Sirijoje ir ypač žiauriai bombardavo sukilėlių kontroliuojamas teritorijas, įskaitant civilius gyventojus, Alepe.

J.Sullivanas teigė, kad A.Dvornikovo paaukštinimas paskatins dar daugiau žiaurumų. „Šio konkretaus generolo biografijoje yra žiaurumų prieš civilius gyventojus kituose mūšiuose – Sirijoje – ir galime tikėtis daugiau to paties Ukrainoje“, – sakė jis.

„Šis generolas bus tik dar vienas nusikaltimų ir žiaurumo prieš Ukrainos civilius gyventojus autorius, ir Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios padaryti viską, ką gali, kad paremtų ukrainiečius, kurie priešinasi jam ir jo vadovaujamoms pajėgoms.“

A.Dvornikovo iškilimas, apie kurį sekmadienį atskleidė JAV pareigūnai, rodo Maskvos pastangas įvesti karinę tvarką kampanijoje, kuri patyrė rimtų nesėkmių. Susidūrusi su įnirtingu ukrainiečių pasipriešinimu, remiamu JAV, Jungtinės Karalystės ir Europos ginkluotės, Rusija, atrodo, persigrupuoja potencialiai ilgam mūšiui dėl Donbaso šalies rytuose.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sakė „NBC News“: „Ukraina laimėjo mūšį dėl Kijevo. Dabar artėja kitas mūšis – mūšis dėl Donbaso.“

Paklaustas, ar Ukrainos kariuomenė yra pajėgi atsakyti į dar aršesnį A.Dvornikovo vadovaujamų rusų puolimą, D.Kuleba atsakė, kad istorija parodys, kas nugalės. „Kad ir ką Rusija planuotų daryti, mes turime savo strategiją, pagrįstą įsitikinimu, kad laimėsime šį karą ir išlaisvinsime savo teritorijas.“

Rusijos karas Ukrainoje: naujausi įvykiai

Dar vienas Rusijos neišvengiamo puolimo Donbase įrodymas – palydovinėse nuotraukose matyti, kad Charkovo srityje į pietus juda 11 kilometrų ilgio Rusijos karinės technikos kolona, kurią sudaro šarvuočiai bei sunkvežimiai su artilerija ir pagalbine įranga.

Nepavykus užimti Kijevo, Kremlius pakeitė savo invazijos strategiją. Dabar Maskva teigia, kad pagrindinis tikslas, kurio siekiama kariniais veiksmais – „atkurti“ Donecko ir Luhansko sričių, kurias iš dalies kontroliuoja prorusiški separatistai, administracines sienas. Rusija nori užgrobti papildomą Ukrainos kontroliuojamą teritoriją ir atkirsti Kijevą ginančią kariuomenę.

Sekmadienį atnaujintame pranešime Ukrainos generalinis štabas nurodė, kad okupantai bando prasiveržti netoli Iziumo miesto, esančio į pietus nuo Charkovo. Jis teigė, kad Ukrainos pajėgos per naktinę operaciją sunaikino dar vieną „didelę priešo technikos ir gyvosios jėgos koloną“, judančią link Iziumo.

Jos taip pat išvalė Vilchivkos kaimą, esantį į rytus nuo Charkovo. Ukrainos kariai aptiko duobėje paliktus rusų karių lavonus, sakė regiono karinės administracijos vadovas Olegas Synegubovas. „Tai pavyzdys, kaip šie niekšai elgiasi net su saviškiais“, – pareiškė jis.

Šiaurinė kolona bando susijungti su Rusijos pajėgomis, besiveržiančiomis iš Mariupolio į pietus. Keletas ukrainiečių karių iš bataliono „Azov“ vis dar kontroliuoja keletą centrinių rajonų, jau daugiau kaip mėnesį trunkančią Rusijos apgultį, per kurią žuvo tūkstančiai civilių.

Pulkas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip šalia paplūdimio susprogdinamas rusų šarvuotis. Įraše sakoma, kad jo keleiviai buvo pasiųsti „į pragarą“.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos teigia, kad nuo invazijos pradžios buvo likviduota 19 300 rusų karių ir sunaikinta 1 911 šarvuočių. Kremliaus pateikiami skaičiai yra gerokai mažesni, tačiau V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pripažino, kad Rusija Ukrainoje patyrė „žiaurių nuostolių“.

Rusijos raketos sekmadienį visiškai sunaikino oro uostą ir netoliese esančius pastatus Dnipro mieste. Okupuotame Chersone kariai išvaikė dar vieną didelį taikų mitingą pagrindinėje miesto aikštėje. Naujojoje Kachovkoje, pietinėje Chersono srityje, įvyko daug mažesnis prorusiškas mitingas.

Ukrainos pareigūnai šį mitingą pavadino suklastotu ir dalimi Rusijos bandymo įkurti vadinamąją Chersono liaudies respubliką. Jurijus Sobolevskis, pirmasis Chersono srities tarybos vadovo pavaduotojas, mitingą pavadino „klounų susirinkimu“.

Kadangi ir toliau atsiranda įrodymų apie Rusijos karių vykdomus žiaurumus, įskaitant civilių gyventojų kankinimus, Baltieji rūmai patiria spaudimą paskelbti karą genocido aktu. Iki šiol JAV prezidento Joe Bideno administracija vengė vartoti šį terminą.

J.Sullivanas sakė, kad duomenys apie Rusijos „sistemingą civilių gyventojų naikinimą, žiaurų nekaltų žmonių žudymą... absoliučiai yra karo nusikaltimai“. Tačiau jis susilaikė nuo tarptautinės teisinės sąvokos „genocidas“ pavartojimo.

Tačiau jis sakė „ABC News“, kad JAV valstybės departamente suburtas specializuotas padalinys yra pasirengęs atlikti tokį vertinimą. „Tai yra nustatymas, kurį mes sistemingai atliekame“, – sakė jis.

Pagal Jungtinių Tautų apibrėžtį, pirmą kartą kodifikuotą 1948 m., genocidas – tai žudymas ir kitoks visos ar dalies tautinės, etninės, rasinės ar religinės grupės naikinimas.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.