Ukrainai rengiantis dideliems mūšiams, civiliai bėga iš Rytų regionų

Ukrainai rengiantis „dideliems mūšiams“ su Maskvos pajėgomis šalies rytuose, tūkstančiai civilių bėga bijodami artėjančio Rusijos puolimo, praneša Kijevo pareigūnai.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2022, 12:03 PM

Šeštadienį buvo atnaujinta evakuacija iš Ukrainos rytinio Kramatorsko miesto, kur dieną anksčiau per raketinį apšaudymą geležinkelio stotyje žuvo 52 žmonės.

Tuo metu Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) tapo naujausiu Vakarų lyderiu, apsilankiusiu Kyjive. Girdamas šalies atsaką į Rusijos invaziją B. Johnsonas pasiūlė Ukrainai šarvuočių ir priešlaivinių raketų, kurios, pasak jo, padės užtikrinti, kad šalis „daugiau niekada nebūtų užpulta“.

Tokį pasiūlymą jis pateikė po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Kyjivas rengiasi Rusijos planuojamam puolimui.

„Deja, tuo pat metu matome, kaip rengiamasi svarbiems mūšiams, kai kas sako, kad lemiamiems, šalies rytuose“, – per bendrą spaudos konferenciją su viešinčiu Austrijos kancleriu Karlu Nehammeriu (Karlu Nehameriu) sakė jis. – Esame pasirengę kovoti ir tuo pat metu ieškoti būdų, kaip diplomatinėmis priemonėmis užbaigti šį karą.“

V. Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas sakė, kad Ukraina turi įveikti Rusiją rytiniame Donbaso regione, kur Maskva kontroliuoja dvi separatistines teritorijas, prieš įvykstant Ukrainos vadovo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimui.

„Ukraina yra pasirengusi dideliems mūšiams. Ukraina turi juos laimėti, įskaitant Donbasą. Ir kai tai įvyks, Ukraina turės stipresnę derybinę poziciją, – per nacionalinę televiziją sakė V. Zelenskis, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“. – Po to susitiks prezidentai. Tai gali įvykti po dviejų ar trijų savaičių.“

V. Zelenskio biuro paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip jis ir B. Johnsonas, stebint snaiperiams, eina beveik tuščiomis miesto gatvėmis į istorinę Kyjivo Nepriklausomybės aikštę. Abu vyrai sveikinosi su praeiviais, o vienas akivaizdžiai susijaudinęs vyras sušuko B. Johnsonui: „Mums jūsų reikia“.

Britų premjeras pareiškė, jog tai, kad Ukrainos miesteliuose buvo aptikta daugybė civilių kūnų, „visam laikui suteršė“ V. Putino reputaciją.

Rusijos invazijai tęsiantis jau šešias savaites, Maskva sutelkė dėmesį į Ukrainos rytus ir pietus po to, kai didelis ukrainiečių pasipriešinimas sužlugdė planus greitai užimti Kyjivą.

Tūkstančiams žmonių žuvus per kovas ir daugiau kaip 11 mln. žmonių pabėgus iš namų ar šalies, Ukrainos prezidentas paragino Vakarus pasekti Didžiosios Britanijos pavyzdžiu dėl karinės pagalbos.

„Mums reikia dar didesnių sankcijų“ Rusijai, šeštadienį vaizdo kreipimesi sakė V. Zelenskis. „Mums reikia daugiau ginklų mūsų valstybei“, – sakė jis.

Raginimas evakuotis

ES vadovai penktadienį Kyjive susitiko su V. Zelenskiu po Kramatorsko geležinkelio stoties apšaudymo, per kurį žuvo 52 žmonės, tarp kurių buvo ir penki vaikai.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) apkaltino Rusiją dėl šio „siaubingo žiaurumo“ Kramatorske, o Prancūzija pasmerkė smūgį kaip „nusikaltimą žmoniškumui“.

Maskva savo ruožtu neigia atsakomybę už raketų ataką, per kurią, naujausiais oficialiais duomenimis, taip pat buvo sužeisti 109 žmonės.

Rusijos pajėgoms persigrupuojant Ukrainos rytuose ir pietuose, vietos pareigūnai ragina gyventojus bėgti, kol dar nevėlu.

Rytinio miestelio Lysyčansko meras Oleksandras Zaika šeštadienį paragino gyventojus kuo greičiau evakuotis dėl nuolatinio Rusijos kariuomenės apšaudymo. „Mieste pasidarė labai sunku, jau skrieja priešo sviediniai“, – vaizdo pranešime sakė O. Zaika.

Nors mieste yra humanitarinės pagalbos atsargų, jis pridūrė, jog „tai nereiškia, kad tai išgelbės jūsų gyvybę, jei atskris priešo sviedinys“.

O šeštadienį iš tiesų atskriejo daugiau rusiškų sviedinių: per apšaudymą rytiniuose Vuhledaro ir Novomichailovkos miesteliuose žuvo penki žmonės, „Telegram“ platformoje pranešė vietos administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko.

Kramatorsko stotis buvo pagrindinis evakuacijos centras pabėgėliams iš Ukrainos vis dar kontroliuojamų rytinių Donbaso regiono dalių.

AFP žurnalistai stotyje pamatė baltais dažais pažymėtos raketos liekanas su užrašu rusų kalba „Už mūsų vaikus“. Tokią frazę prorusiški separatistai naudoja kalbėdami apie savo nuostolius, patirtus nuo 2014 metų, kai prasidėjo kovos Donbase.

Donecko administracijos vadovas teigė, kad per išpuolį buvo panaudota raketa su kasetine amunicija, kuri yra uždrausta pagal tarptautinę sutartį, teigiama naujienų agentūros „Interfax“ paskelbtuose komentaruose.

NATO planuoja naujas pajėgas

Šeštadienį kalbėdama Varšuvoje Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sakė, kad per pasaulinį paramos Ukrainos pabėgėliams rinkimo renginį surinkta 10,1 mlrd. eurų.

Kitas Vakarų solidarumo ženklas yra tas, jog NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad karinis aljansas rengia planus dėl nuolatinių karinių pajėgų pasienyje, kad užkirstų kelią tolesnei Rusijos agresijai.

„Tai, ką matome dabar, yra naujoji realybė, nauja Europos saugumo norma. Todėl dabar paprašėme savo karinių vadų pateikti variantų, tam, ką vadiname perkrovimu, NATO prisitaikymu ilgesniu laikotarpiu“, – sakė jis šeštadienį paskelbtame interviu britų dienraščiui „The Daily Telegraph“.

Jo teigimu, naujosios pajėgos bus viena iš „ilgalaikių V. Putino invazijos pasekmių“.

Manoma, kad Rusijos kariai ketina sukurti seniai trokštamą sausumos kelią tarp okupuoto Krymo ir Maskvos remiamų separatistinių Donecko ir Luhansko teritorijų Donbaso regione.

Daugėjant rusų žiaurumų įrodymų, Ukrainos sąjungininkai ES labiau susitelkė: neseniai ES patvirtino embargą rusiškoms anglims, įšaldė milijardinį asmenų, kuriems taikomos sankcijos, turtą ir nurodė uždaryti savo uostus Rusijos laivams.

O Buča, kur, valdžios institucijų teigimu, buvo nužudyta šimtai žmonių, kai kurie iš jų buvo surištomis rankomis, tapo Rusijos okupacijos metu patirto brutalumo sinonimu. Tačiau Ukrainos pareigūnai sako, kad netoliese esančiuose miesteliuose aptinkama dar didesnio masto suniokojimų.

Naujausi kaltinimai taip pat pasigirdo iš į šiaurės vakarus nuo Kyjivo esančių Obuchovičių, kur kaimo gyventojai AFP žurnalistams sakė, kad jie buvo naudojami kaip gyvieji skydai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.