IS šalininkas pripažintas kaltu dėl britų parlamento nario D. Amesso nužudymo

Jungtinės Karalystės teismo prisiekusieji pirmadienį pripažino džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) uolų šalininką kaltu dėl įstatymų leidėjo Davido Amesso nužudymo, sukrėtusio šalį ir paskatinusio raginimus užtikrinti politikams geresnę policijos apsaugą.

 Davido Amesso atminimas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Davido Amesso atminimas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-11 17:45, atnaujinta 2022-04-11 18:20

26 metų Ali Harbi Ali Aukščiausiajame baudžiamajame teisme Londone buvo pripažintas kaltu dėl nužudymo, taip pat dėl teroristinių aktų rengimo. A. H. Ali pernai mirtinai subadė parlamentarą per jo susitikimą su rinkėjais vienos bažnyčios salėje Rytų Anglijoje.

A. H. Ali, kuris ne vienus metus planavo galimas atakas prieš įstatymų leidėjus, teisinosi, kad D. Amessas nusipelnė mirties, nes balsavo už aviacijos smūgius Sirijoje 2014 ir 2015 metais.

Somaliečių kilmės Londono gyventojas A. H. Ali neigė kaltinimus nužudymu ir teroristinių aktų rengimu.

Pradėdamas teismo procesą kaltintojas Tomas Little'as pareiškė, kad šioje byloje kalbama apie nužudymą dėl „iškreiptos ir smurtinės ideologijos“.

„Tai buvo žmogžudystė, įvykdyta to jaunuolio, daug metų planavusio būtent tokį išpuolį“, – sakė jis ir nurodė, kad kaltinamasis buvo ir yra „atsidavęs, fanatiškas, radikalizuotas islamistų teroristas“.

T. Little'o teigimu, peilį, kuriuo subadė D. Amessą, A. H. Ali nusipirko penkeriais metais anksčiau, o į susitikimą su parlamentaru prasmuko apsimetęs vienu jo apygardos rinkėjų.

Kaltintojas taip pat sakė, kad A. H. Ali bent nuo 2019 metų planavo ir rengė išpuolius prieš kitus parlamentarus bei parlamento pastatą. Tai apėmė apsižvalgymo keliones prie dviejų kitų parlamentarų, Mike'o Freero ir vyriausybės nario Michaelo Gove'o, darboviečių ir namų.

Beveik 40 metų parlamente dirbusio ir karalienės Elizabeth II 2015 metais į riterius įšventinto D. Amesso mirtis sukrėtė visą Britaniją, bet ypač jos politikus, kurie visad didžiuojasi esą lengvai pasiekiami savo rinkėjams. Ji taip pat paskatino diskusijas aukščiausiuose politikos sluoksniuose, kaip šalis saugo savo lyderius ir tvarkosi su ekstremizmu šalies viduje.

69 metų D. Amessas, penkių vaikų tėvas, buvo nužudytas praėjus kiek daugiau nei penkeriems metams po to, kai ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas nužudė leiboristų parlamentarę Jo Cox. Ji buvo pirmoji nužudyta JK įstatymų leidėja nuo tada, kai beveik prieš tris dešimtmečius pasirašytas taikos susitarimas nutraukė smurtą Šiaurės Airijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.