Jungtinės Tautos: milijonams somaliečių gresia badas

Milijonams žmonių Somalyje gresia badas, o labiausiai pažeidžiami dėl vis didėjančios sausros šioje neramioje Afrikos kyšulio šalyje yra maži vaikai, antradienį perspėjo Jungtinių Tautų agentūros.

Milijonams žmonių Somalyje gresia badas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Milijonams žmonių Somalyje gresia badas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 2:45 PM

„Somaliui gresia badas. Dėl lietaus stygiaus, sparčiai augančių maisto kainų ir didžiulio finansavimo trūkumo beveik 40 proc. somaliečių yra atsidūrę prie bado slenksčio“, – sakoma agentūrų pareiškime.

Daugelį Somalio vietų alina sausra, apėmusi ir kitas regiono šalis, įskaitant Etiopiją bei Keniją. Tačiau JT agentūros įspėjo, kad labai trūksta lėšų krizei spręsti ir išvengti 2011-ųjų badmečio pasikartojimo.

„Mes tiesiogine prasme tuoj pradėsime atiminėti maistą iš alkstančiųjų, kad pamaitintume badaujančius“, – sakė JT Pasaulio maisto programos atstovas iš Somalio El Khidiras Daloumas ir pridūrė, kad šalis yra „atsidūrusi prie humanitarinės katastrofos slenksčio“.

Šeši milijonai somaliečių – 40 proc. šalies gyventojų – šiuo metu susiduria su itin dideliu maisto stygiumi, nurodoma naujoje Integruotos aprūpinimo maistu būklės klasifikacijos ataskaitoje. Nuo metų pradžios jų skaičius išaugo beveik dvigubai, nurodo JT agentūros.

Pasaulio maisto programa, Maisto ir žemės ūkio organizacija, Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras ir Jungtinių Tautų vaikų fondas bendrame pareiškime pažymėjo, kad šešiose Somalio vietovėse gali būti „bado židinių“.

Pasak agentūrų, labiausiai pažeidžiami yra mažesni nei penkerių metų amžiaus vaikai, turint galvoje, kad dėl kylančių prekių kainų ir gyvulininkystės problemų sunku gauti maisto ir pieno.

Iki metų pabaigos apie 1,4 mln. vaikų susidurs su ūminiu neprievalgiu, maždaug ketvirtadalis – su sunkiu ūminiu neprievalgiu, rašoma pareiškime.

Humanitarinės agentūros drauge sugebėjo suteikti pagalbą beveik 2 mln. žmonių, tačiau JT įspėjo, kad labai trūksta donorų finansavimo. 2022 metų plane numatyta pagalbai skirti 1,5 mlrd. JAV dolerių, tačiau iki šiol surinkta tik 4,4 proc. šios sumos.

Per 2011-ųjų badmetį 260 tūkst. žmonių, pusė jų – jaunesni nei šešerių metų vaikai, mirė nuo bado ar su juo susijusių sveikatos sutrikimų.

Karo purtomame Somalyje, kuris yra tarp šalių, susiduriančių su didžiausia grėsme dėl klimato kaitos, pastaraisiais metais gyventojai dažniausiai palieka savo namus dėl stichinių nelaimių, o ne dėl konflikto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.