Mariupolio valdžia patvirtino pranešimus apie Rusijos cheminę ataką

Ukrainos pietrytinio uostamiesčio Mariupolio mero pavaduotojas Serhijus Orlovas antradienį sakė galįs patvirtinti informaciją, kad miestą apsupusios Rusijos pajėgos panaudojo „cheminį ginklą“, pranešė naujienų agentūra „Unian“.

 Mariupolis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Mariupolis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 7:02 PM, atnaujinta Apr 12, 2022, 7:04 PM

„Išsamesnės informacijos negalime pateikti. Tačiau turime kariškių patvirtinimą, jog tai įvyko“, – sakė S. Orlovas.

Pirmadienį vakare Ukrainos ginkluotųjų pajėgų bataliono „Azov“ kanalu susirašinėjimo platformoje „Telegram“ buvos paskelbta, kad „Rusijos okupacinės pajėgos panaudojo prieš Ukrainos karius ir civilius asmenis Mariupolio mieste nežinomos kilmės nuodingąją medžiagą, numestą iš prieš bepiločio skraidančio aparato“ ir kad keliems žmonėms pasireiškė apsinuodijimo simptomai.

„Unian“ citavo medikų pranešimus, kad visiems nukentėjusiesiems pasireiškė „vienodi simptomai: veido paraudimas, arterinio kraujospūdžio padidėjimas, ryklės ir akių gleivinės sausumas ir nudeginimas, dusimas“. Kaip pranešama, visų nukentėjusiųjų būklė šiuo metu „patenkinama“.

Prie Azovo jūros esantis strategiškai svarbus Mariupolio uostamiestis jau kelias savaites yra apsiaustas, o Ukrainos pajėgos įspėja, kad miestas artimiausiu metu gali būti visiškai užimtas priešo.

JAV Pentagono spaudos sekretorius Johnas Kirby pirmadienio vakarą sakė, kad Vašingtonas žino apie pranešimus apie cheminę ataką tame mieste, bet negali jų patvirtinti.

„Jei šie pranešimai yra teisingi, jie kelia didelį susirūpinimą ir atspindi mūsų nuogąstavimus dėl to, kad Rusija Ukrainoje gali naudoti įvairias riaušių malšinimo priemones, įskaitant ašarines dujas, sumaišytas su cheminėmis medžiagomis“, – sakė jis.

Donecko prorusiškų separatistų aukšto rango pareigūnas Eduardas Basurinas anksčiau yra užsiminęs apie galimybę panaudoti cheminį ginklą Mariupolyje.

Rusija neigia įvykdžiusi kokių nors karo nusikaltimų Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.