Irano aukščiausiasis lyderis: derybos dėl branduolinio susitarimo „juda gerai“

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei antradienį sakė, kad derybos siekiant atkurti 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos juda į priekį, bet paragino pareigūnus nesikliauti vien jomis.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 11:26 AM, atnaujinta Apr 13, 2022, 11:27 AM

„Darbas per derybas juda gerai“, – sakė A. Khamenei Irano pareigūnams, tarp jų prezidentui Ebrahimui Raisi.

„Nenutraukite savo darbo laukdami šių derybų rezultatų“, kad ir kokie jie galėtų būti, sakė A. Khamenei. Komentaras paskelbtas jo interneto svetainėje.

Iranas jau metus derasi tiesiogiai su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija ir Kinija, ir netiesiogiai su Jungtinėmis Valstijomis dėl Bendro visapusiško veiksmų plano (angl. Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) atkūrimo.

Pagal 2015-aisiais sudarytą JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas vykdydamas „maksimalaus spaudimo“ kampaniją grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Derybomis Austrijos sostinėje Vienoje siekiama sugrąžinti JAV į susitarimą – tai apimtų sankcijų atšaukimą – ir įtikinti Teheraną visiškai laikytis įsipareigojimų pagal JCPOA.

„Mūsų derybininkų komanda iki šiol priešinosi pernelyg dideliems kitos šalies reikalavimams ir toliau taip darys“, – sakė Irano aukščiausiasis lyderis.

„Tai kita šalis sulaužė savo pažadus [pasitraukdama iš susitarimo] ir atsidūrė aklavietėje“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje Jungtines Valstijas.

Sekmadienį Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas apkaltino Vašingtoną per derybas „primetant naujas sąlygas“, bet detaliau nekomentavo.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh pirmadienį abejojo Vašingtono noru susitarti dėl vadinamojo branduolinio susitarimo atkūrimo, per praėjusį mėnesį įstrigusias derybas nepavykus išspręsti svarbiausių klausimų.

Derybos sustojo kovo 11 dieną, Rusijai pareikalavus garantijų, kad dėl invazijos į Ukrainą jai Vakarų įvestos sankcijos nepakenks jos prekybos santykiams su Iranu.

Vėliau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pranešė, jog Maskva gavo JAV garantijas dėl savo galimybių prekiauti su Teheranu.

Derybose jau buvo priartėta prie susitarimo, skirtingos šalys kalbėjo apie jų „paskutinę fazę“, bet likę klausimai taip ir nebuvo išspręsti.

Viena pagrindinių kliūčių susitarimui atnaujinti yra Teherano reikalavimas Vašingtonui išbraukti Irano islamo revoliucinės gvardijos korpusą (IRGC) iš JAV „užsienio teroristinių organizacijų“ sąrašo.

Praėjusį mėnesį JAV pakartojo, kad IRGC elitinės Kudso (Jeruzalės) pajėgos liks teroristinių organizacijų sąraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.