Po 10 žmonių pašovimo Niujorko metropoliteno stotyje policija ieško įtariamojo

Niujorke antradienį vyko didžiulė įtariamojo paieška, vyrui su dujokauke sausakimšame metropoliteno traukinyje padegus dvi dūmines granatas ir pašovus 10 žmonių.

Po 10 žmonių pašovimo Niujorko metropoliteno stotyje policija ieško įtariamojo.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Po 10 žmonių pašovimo Niujorko metropoliteno stotyje policija ieško įtariamojo.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 8:40 AM

Policija nurodė, kad incidentas vienoje metropoliteno stotyje Bruklino rajone tiriamas ne kaip terorizmo aktas ir kad šiuo metu motyvas nėra aiškus. Taip pat nurodoma, kad nė vieno iš sužeistųjų gyvybei pavojus negresia.

Niujorko policijos komisarė Keechant Sewell spaudos konferencijoje sakė, kad šaulys prieš pat traukinio atvykimą į stotį užsidėjo dujokaukę, „atidarė dvi skardines, iš kurių po visą vagoną pasklido dūmai“ ir tuomet pradėjo šaudyti į siaubo apimtus keleivius, traukiniui atvykstant į 36-osios gatvės stotį.

10 žmonių patyrė šautines žaizdas, o dar 13 susižeidė bandydami ištrūkti iš stoties ar apsinuodijo dūmais, sakė pareigūnai. Anksčiau skelbta apie mažiausiai 16 sužeistųjų.

„Mums išties pasisekė, kad nebuvo daug blogiau“, – sakė K. Sewell.

Niujorko policijos departamento vyriausiasis detektyvas Jamesas Essigas sakė, kad šaulys paleido 33 šūvius. Vėliau policija įvykio vietoje surado 9 mm pistoletą „Glock 17“, tris papildomas dėtuves ir kirvį.

Pasak K. Sewell, pareigūnus domina „tamsios odos vyras“ su neoninės oranžinės spalvos liemene ir pilku sportiniu nertiniu su gobtuvu.

Kol kas niekas nesulaikytas, sakė policijos komisarė.

Ir K. Sewell, ir J. Essigas nurodė, kad policiją dominantis žmogus platformoje „YouTube“ paskelbė kelis vaizdo įrašus su savo ilgomis, kartais agresyviomis politinėmis tiradomis. Jis taip pat kritikavo Niujorko merą Ericą Adamsą.

Policijai apie šaudymą buvo pranešta maždaug 8 val. 30 min. vietos (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Patikrinti vaizdo įrašai socialinėje žiniasklaidoje rodo, kaip į 36-osios gatvės stotį atvažiuoja traukinys, o iš vagono bėgant keleiviams, kurių kai kurie atrodo sužeisti, pro atidarytas duris veržiasi dūmai.

Keleivis Yavas Montano televizijai CNN pasakojo buvęs vagone, kai jame ėmė sklisti dūmai ir pasigirdo šūviai.

„Tą akimirką negalvojau, kad tai šaudymas, nes garsas priminė fejerverkus“, – sakė jis.

Tuo metu vagone buvo apie 40–50 keleivių ir jie pradėjo grūstis į vagono priekį, bet durys į kitą vagoną buvo užrakintos, sakė Y. Montano.

„Tame kitame vagone buvo žmonių, mačiusių, kas vyksta. Jie bandė atidaryti duris, bet negalėjo [to padaryti]“, – pasakojo jis.

„Daug kraujo“

CNN parodė trumpą Y. Montano padarytą vaizdo įrašą. Jame matyti vagone į vieną vietą susigrūdę keleiviai, kai kurie su kaukėmis, kiti – spaudžiantys prie burnos drabužius, kad apsisaugotų nuo dūmų.

„Buvo žmonių kruvinais drabužiais, kruvinomis kelnėmis“, – sakė Y. Montano. Jis negalėjo nurodyti, kas buvo sužeistas. „Žinau tik tiek, kad mačiau, taip sakant, daug kraujo“, – sakė jis.

Traukiniui pagaliau pasiekus platformą durys atsidarė.

„Žmonės puolė lauk, pamiršę krepšius ir batus, tiesiog palikę viską, kad tik kuo greičiau iš ten ištrūktų“, – sakė Y. Montano.

Kituose vaizdo įrašuose matyti keleiviai, bandantys pasirūpinti krauju paplūdusiais nukentėjusiaisiais, gulinčiais ant stoties platformos, taip pat metropoliteno darbuotojai, kai kurie – dar su rytinės kavos puodeliais rankose, lydintys panikos apimtus keleivius.

Liudininkas Samas Carmano vietos radijo stočiai „1010 WINS“ pasakojo, kad buvo kitame metropoliteno traukinyje, atvažiavusiame iš kitos platformos pusės, kai kilo chaosas.

„Mano traukinio durys atsidarė į tiesiog baisybę, ten buvo žmonės, tiesiog bėgantys nuo kažko, kad ir kas ten vyko, o tuomet buvo dūmai, kraujas, klykiantys žmonės“, – sakė jis.

Raginimas liudininkams

Prezidentas Joe Bidenas apie incidentą kalbėjo lankydamasis Ajovoje. Jis padėkojo gelbėtojams ir civiliams, „be dvejonių padėjusiems kitiems keleiviams“, ir sakė, kad jo komanda bendrauja su Niujorko pareigūnais.

„Mes nesiliausime, kol nesurasime kaltininko“, – pažadėjo J. Bidenas.

Niujorko policijos departamentas ragina liudininkus, turinčius kokios nors informacijos, paskambinti tam skirta policijos linija, o Niujorko gubernatorė Kathy Hochul pažadėjo reguliariai teikti atnaujintą informaciją apie tyrimą.

Jungtinėse Valstijose incidentai, kai pašaunama ar nušaunama daug žmonių, palyginti dažni. Šalyje per metus būna apie 40 tūkst. su šaunamaisiais ginklais susijusių mirties atvejų, įskaitant savižudybes, nurodoma interneto svetainėje „Gun Violence Archive“.

Niujorke šaudymo incidentų šiemet padaugėjo, ir smurtinių nusikaltimų panaudojant šaunamuosius ginklus problemai daug dėmesio skiria sausį dirbti pradėjęs meras E. Adamsas. Šiemet iki balandžio 3-iosios buvo 296 tokie incidentai; pernai per tą patį laikotarpį jų buvo 260, rodo policijos duomenys.

Antradienio incidentas Niujorke įvyko kitą dieną po J. Bideno pranešimo apie naujas ginklų kontrolės priemones, sugriežtinant taisykles dėl sunkiai atsekamų „ginklų vaiduoklių“, kuriuos įmanoma surinkti namuose.

Negriežti ginklų kontrolės įstatymai ir konstitucijoje numatyta teisė nešiotis ginklą jau ne kartą sutrukdė bandymams apriboti cirkuliuojančių ginklų skaičių, nors dauguma amerikiečių pritaria griežtesnei jų kontrolei.

Trys ketvirtadaliai visų žmogžudysčių JAV įvykdoma panaudojant šaunamuosius ginklus, o parduodamų pistoletų, revolverių ir kitų šaunamųjų ginklų skaičius toliau auga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.