Sugrįžta Stalino era: dokumentai rodo, kad okupuotose Ukrainos teritorijose prasidėjo masiniai trėmimai į Sibirą ir tolimuosius Rytus

Ukrainos piliečiai, kurių gyvenamąsias teritorijas užėmė Rusijos kariai, siunčiami į tolimąją Rusiją, net 8,8 tūkstančius kilometrų tolyn nuo namų.

 Josifas Stalinas vaizduojamas šalia Vladimiro Putino.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Josifas Stalinas vaizduojamas šalia Vladimiro Putino.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 6:59 PM

Prisidengiant humanitarine evakuacija Ukrainos piliečiai siunčiami į vargingus ar net pavojingus Rusijos regionus – Sibirą, Čečėniją, Tolimuosius Rytus, Šiaurės Kaukazą. Ši informacija pasiekė „The Independent“, kuris cituoja oficialius Kremliaus dokumentus.

Žurnalistai pasiekė Rusijos valdžios dekretus, kurie nurodo priverstinai perkelti 95 739 Luhansko ir Donecko regiono gyventojus. Kai kurie iš jų buvo išsiųsti net per 8,8 tūkstančius kilometrus nuo namų. Žinoma, dokumentuose tai aprašoma kaip humanitarinė operacija dėl „situacijos Ukrainoje“. Tos „situacijos šaknys“ nėra detalizuojamos, bet tų regionų valdžioms nurodyta pasiruošti iš Ukrainos perkeltų žmonių priėmimui.

11 398 Ukrainos gyventojai ištremti į Sibirą, 7218 – į Tolimuosius Rytus, 7023 – į Šiaurės Kaukazą. Kiek mažiau Ukrainos žmonių pervežti į Čečėniją, Ingušiją ir Dagestaną.

Tiesa, Ukrainos žmogaus teisių komisarė Liudmila Denisova teigia, kad šie skaičiai tiesiog neatspindi tikrovės arba apima tik labai toli išvežtus žmones. Jos duomenimis, į Rusijos Federaciją jau išvežti 700 tūkstančių Ukrainos piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.