Šiaurės Korėjoje – viena svarbiausių šalies politinių švenčių

Šiaurės Korėja penktadienį minėjo savo lyderio įkūrėjo gimimo metines, pranešė valstybinė žiniasklaida, tačiau lieka paslaptimi, kada galėtų įvykti karinis paradas, kurio metu režimas, kaip spėjama, demonstruotų naują ginkluotę.

Šiaurės Korėja mini savo įkūrėjo gimimo metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja mini savo įkūrėjo gimimo metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja mini savo įkūrėjo gimimo metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja mini savo įkūrėjo gimimo metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja mini savo įkūrėjo gimimo metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja mini savo įkūrėjo gimimo metines.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 15, 2022, 3:00 PM, atnaujinta Apr 15, 2022, 4:17 PM

Branduolinį arsenalą turinčioje šalyje Saulės diena vadinama balandžio 15-oji, velionio Kim Il Sungo – dabartinio lyderio Kim Jong Uno senelio – gimtadienis, yra viena svarbiausių datų Pchenjano politiniame kalendoriuje.

Artėjant šiai dienai valstybinė žiniasklaida nuolat skelbė šventinius reportažus – pavyzdžiui, pranešimus apie proginių pašto ženklų leidimą, šviesos festivalius, šokių vakarėlius ir gėlių padėjimo ceremonijas.

„Atvykau su dukra pažiūrėti šviesos festivalio. Stebint jį šiandien, jis tikrai nuostabus. Didžiausią įspūdį daro šis, ant kurio užrašyta „savarankiškumas“, – Pchenjane naujienų agentūros AFP reporteriui sakė 40 metų gydytojas Ri Bom Cholas.

Jubiliejinės iškilmės surengtos praėjus trims savaitėms po to, kai Šiaurės Korėja surengė didžiausią savo istorijoje tarpžemyninės balistinės raketos bandymą. Tuomet pirmą kartą nuo 2017 metų buvo paleistas visu nuotoliu Kim Jong Uno režimo galingiausias ginklas.

Tas bandymas vainikavo šiemet atliktą rekordinę virtinę sankcijas pažeidžiančių sviedinių paleidimų ir reiškė, kad baigėsi Pchenjano savanoriškai paskelbtas moratoriumas dėl tolimojo nuotolio ir branduolinių ginklų bandymų.

Daugelis analitikų ir Pietų Korėjos bei JAV pareigūnų spėjo, kad balandžio 15-ąją bus paminėta kariniu paradu, per kurią turėtų būti demonstruojama nauja ginkluotė, arba net išbandyti uždrausti branduoliniai ginklai.

Tačiau penktadienį valstybinėje žiniasklaidoje apie jokį panašų įvykį nebuvo užsiminta. Oficialioji televizija KCTV pranešė tik tiek, kad penktadienio vakarą bus surengtas „didingas pasirodymas“, po kurio bus paleisti fejerverkai.

Vėliau KCTV parodė, kaip daugybė jaunų šiaurės korėjiečių, šoka Pchenjane esančioje Kim Il Sungo aikštėje minint metines.

Vaizduose, kurie, pasak valstybinės žiniasklaidos, buvo transliuojami tiesiogiai, jaunuoliai šoka skambant Pchenjano propagandinei muzikai, derindami tradicinių korėjietiškų šokių judesius su vakarietišku valsu. Moterys apsirengusios spalvingais tradiciniais drabužiais, o vyrai – baltais marškiniais ir juodomis kelnėmis.

Vėliau buvo rodomi įvairiaspalviai fejerverkai prie vaizdingos Šiaurės Tedongango upės ir Kim Il Sungo aikštės, o šalies sostinėje – raketų ir tankų formos šviesos instaliacijos.

„Be galo mylime mūsų pasirinktą socializmą“, – fejerverkų vaizdo įrašą komentavo diktorius.

Seule įsikūręs specializuotas portalas „NK News“ savo ruožtu pranešė, kad jo šaltiniai Šiaurės Korėjoje penktadienį paryčiais girdėjo virš Pchenjano žemai skrendančius sraigtasparnius ir reaktyvinius lėktuvus – tai yra požymis, kad buvo ruoštasi kariniam paradui.

Tačiau vėliau penktadienį atlikta palydovinių vaizdų analizė parodė, kad jokio parado nebuvo rengiama, nurodė „NK News“.

„Amžina meilė“

Vieno eksperto vertinimu, pagrindinis karinis paradas Pchenjane tikriausiai bus surengtas balandžio 25 dieną – per Šiaurės Korėjos kariuomenės įkūrimo metines.

„Kadangi šias dvi sukaktis teskiria 10 dienų, atrodo šiek tiek sudėtinga surengti paradą abiem progomis“, – AFP sakė Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jin.

Per ankstesnes sukaktis Pchenjanas rodydavo filmuotą medžiagą iš karinių paradų praėjus daugeliui valandų nuo pačių renginių, o valstybiniai laikraščiai apie juos iš anksto nepranešdavo.

Pietų Korėjos kariuomenės pareigūnai teigė neturintys tiesioginės informacijos apie galimą paradą Pchenjane, nors Seule įsikūrusi Suvienijimo ministerija pareiškė „atidžiai stebinti“ padėtį.

Kim Il Sungas mirė 1994 metais, bet iki šiol turi savo šalies „amžinojo prezidento“ titulą. Jo balzamuoti palaikai ilsisi raudonai apšviestame mauzoliejuje Kumsusano Saulės rūmuose, esančiuose sostinės pakraštyje.

Šiaurės korėjiečiai nuo mažų dienų mokomi gerbti Kim Il Sungą ir jo sūnų Kim Jong Ilą, o visi suaugę piliečiai nešioja ženklelius su vieno ar abiejų valstybės vadovų atvaizdais.

„Bėgant dienoms didžiojo lyderio vis labiau ilgimasi“, – AFP žurnalistui sakė 33 metų Ri Gwang Hyokas, lankydamas Kim Il Sungo ir Kim Jong Ilo statulas.

„Ši meilė – amžina“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.