V. Zelenskis: Ukrainos gynyba sėkmingai palaužia Rusijos karius, pergalė – laiko klausimas

Ukrainos prezidentas sako, kad jo kariuomenė „kankina“ Rusijos pajėgas, o jų sėkmė sulaikant įsiveržusius karius yra „istoriškai reikšminga“.

 karas Ukrainoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 karas Ukrainoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos Charkivo srityje Rusijos kareiviai pavogė Feldmano ekologijos parko gyvūnams skirtas daržoves.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ukrainos Charkivo srityje Rusijos kareiviai pavogė Feldmano ekologijos parko gyvūnams skirtas daržoves.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 16, 2022, 11:54 AM, atnaujinta Apr 16, 2022, 11:57 AM

Ketvirtadienį Ukraina sudavė simbolinį smūgį Rusijai nuskandindama jos raketinį kreiserį „Moskva“ – ši pergalė paskatino atsakomuosius smūgius Kijevui.

Ir nors Charkovas ir rytinės šalies dalys vėl bombarduojamos, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad kai kalbama apie „taikos atkūrimą... mūsų ginkluotosios pajėgos tai daro puikiai“.

„Mūsų kariuomenės sėkmė mūšio lauke yra tikrai reikšminga“, – sakė jis prezidentiniame kreipimesi.

„Istoriškai reikšminga. Bet dar nepakankama, kad išvalytume savo žemę nuo okupantų. Mes juos nugalėsime dar labiau.“, - teigė V.Zelenskis.

Rusijos niekas niekur nebepageidaus

V.Zelenskis sakė, kad jo ginkluotosios pajėgos „atremia okupantų atakas“ ir „vykdo kontratakas“.

Jis pridūrė: „Jie jau taip vargina – tikrąja to žodžio prasme – Rusijos įprastinę aviaciją, kad ji priversta naudoti strateginius tolimojo nuotolio lėktuvus.“

Ir jis teigė, kad Rusijos kariai Chersono ir Zaporožės srityse „ieško visų, kurie kada nors buvo susiję su Ukrainos kariuomene ar vyriausybinėmis įstaigomis“.

„Okupantai mano, kad tai kaip nors palengvins jų teritorijos kontrolę. Tačiau jie klysta. Jie apgaudinėja patys save“, – sakė jis.

„Okupantų problema yra ne ta, kad jų nepriima kai kurie aktyvistai, veteranai ar žurnalistai. Rusijos problema yra ta, kad visa Ukrainos tauta jos nepriima ir niekada daugiau nepriims. Rusija prarado Ukrainą visiems laikams.

„Tiesą sakant, ji prarado visą pasaulį. Jos daugiau niekur nepriims“.

Į „Moskvą „pataikė dvi Ukrainos priešlaivinės raketos“

Po to, kai Juodojoje jūroje prie Odesos nuskendo Rusijos karinis laivas, Maskva pareiškė, kad padidins puolimų prieš Kijevą skaičių, atsakydama į tariamas Ukrainos karines „diversijas“ jos teritorijoje.

Ukraina teigė, kad į laivą pataikė iš pakrantės paleistomis raketomis, tačiau Rusija tvirtino, kad „Moskva“ nuskendo, kai buvo tempiamas į uostą audringoje jūroje po to, kai sprogus šaudmenims kilo gaisras.

JAV teigė mananti, kad į laivą pataikė dvi Ukrainos priešlaivinės raketos „Neptūnas“.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Geraščenka „Telegram“ pasidalijo teiginiu, kad laivo kapitonas Antonas Kuprinas žuvo per „sprogimą ir gaisrą laive“.

Po to, kai laivas nuskendo, Kijeve ir kituose miestuose buvo girdėti sprogimai. Ankstų penktadienio rytą Rusija teigė pataikiusi į sostinėje esančią gamyklą, kurioje gaminamos ir remontuojamos prieštankinės raketos.

Rusija „rengia operacijas“ prieš Donbaso puolimą

Be Kijevo, penktadienį sprogimai buvo girdimi pietiniame Chersono mieste, rytiniame Charkovo mieste ir vakariniame Ivano-Frankivsko mieste.

Ukrainos sostinėje pamažu atsirado prieškarinio gyvenimo požymių po to, kai Rusijos kariams nepavyko užimti miesto. Jie atsitraukė ir sutelkė dėmesį į koncentruotą puolimą Rytų Ukrainoje.

Tačiau Kijevo regione daugėja aukų.

Rajono policijos viršininkas sakė, kad Rusijai pasitraukus buvo aptikti daugiau kaip 900 civilių gyventojų kūnai – daugiau kaip 350 iš jų Bučoje.

Duomenys rodo, kad 95 proc. jų buvo mirtinai sušaudyti, sakė Andrijus Nebytovas.

„Žmonėms tiesiog buvo įvykdyta mirties bausmė gatvėse“, – sakė jis.

Evakuacijos pastangos tęsėsi visoje šalyje, o penktadienį iš viso iš konflikto zonų pavyko išvykti 2 864 žmonėms, įskaitant 363 žmones iš apgulto Mariupolio uostamiesčio.

Tačiau Charkove per gyvenamojo rajono apšaudymą žuvo septyni žmonės ir dar 34 buvo sužeisti, pranešė regiono gubernatorius.

Pietiniame Kachovkos mieste nuo skeveldrų žaizdų po sprogusios raketos mirė du civiliai gyventojai, o penki buvo sužeisti, teigė srities vietos valdžia.

Tuo tarpu Kremlius toliau telkia savo pajėgas atnaujintam puolimui Rytų Ukrainoje.

Pasak aukšto rango JAV gynybos pareigūno, į Donbaso regiono šiaurę ir vakarų Rusiją atvyko papildomos technikos.

Pareigūnas teigė, kad Rusija „rengia operacijas“, tačiau naujas puolimas dar neprasidėjo.

Toliau į pietus esančiame apgultame Mariupolio mieste tebevyksta gynėjų ir Rusijos pajėgų varžybos.

JAV pareigūnas pridūrė, kad nuskendus laivui „Moskva“ Rusijos jūrų pajėgos taip pat persikėlė toliau į pietus.

Parengta pagal "Sky News" inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti