Mianmare Naujųjų metų proga paleidžiama 1 600 kalinių

Suimtų Mianmaro protestuotojų viltys sekmadienį išblėso, kai valdančioji chunta priėmė sprendimą nepaleisti jokių politinių kalinių, paskelbusi amnestiją maždaug 1,6 tūkst. asmenų budistų Naujųjų metų proga.

Kalėjimo pareigūnai stovi sargyboje, ruošdamiesi kalinių paleidimui prie Inseino kalėjimo Jangone.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kalėjimo pareigūnai stovi sargyboje, ruošdamiesi kalinių paleidimui prie Inseino kalėjimo Jangone.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2022, 10:55 AM

Ši Pietryčių Azijos valstybės tebėra apimta neramumų nuo pernai įvykusio karinio perversmo, per kurį buvo nuversta šalies demokratijos ikonos Aung San Suu Kyi civilė vyriausybė. Perversmas išprovokavo didžiulio masto protestus, bet kariškiai juos šiurkščiai malšino, pasitelkdami ir mirtiną jėgą.

Valstybinė televizija paskelbė, kad 1 619 kalinių, įskaitant 42 užsieniečius, suteikta „malonė“ ir kad jie bus paleisti Naujųjų metų proga. Tokios amnestijos yra kasmetė tradicija; pernai buvo paleista 23 tūkst. kalinių.

Vienas iš Jangone esančio Inseino kalėjimo paleistas kalinys naujienų agentūrai AFP sakė, kad asmenys, nuteisti „politinėse bylose ir protestuotojai nėra tarp paleidžiamųjų“ – valdžia nusprendė suteikti malonę tik kriminaliniams ir kitokiems nusikaltėliams.

Prie kalėjimo susirinkusi minia sekmadienio popietę pamažu skirstėsi. Daugiau kaip 100 asmenų buvo susirinkę vildamiesi, kad vėl susitiks su savo mylimais žmonėmis, sakė AFP korespondentai.

Tarp jų buvo viena moteris, laukusi 19-mečio sūnėno, nuteisto kalėti trejus metus už kurstymą prieš kariuomenę.

„Jis jaunas ir galbūt buvo nusiteikęs kovoti“, – sakė vaikino teta, nesutikusi atskleisti savo vardo.

„Linkiu, kad visi vaikai būtų paleisti, įskaitant mano sūnėną. Jie visi – nekalti“, – teigė ji.

Pagal politinius kaltinimus trejus metus kalėti nuteistos 19-metės dukters laukusi Aye Myint irgi vylėsi, kad ji išeis į laisvę.

„Dabar ji laikoma kalėjime jau ilgiau kaip metus“, – kalbėjo Aye Myint.

Nelinksmos šventės

Apie vidurdienį vienas kalėjimo pareigūnas patvirtino, kad iš Inseino įstaigos buvo paleista „apie 160 kalinių, įskaitant šešias kalines“, bet daugiau detalių nepateikė.

Nebuvo nieko paskelbta apie australų ekonomistą Seaną Turnellą, buvusį Aung San Suu Kyi patarėją, suimtą tuojau po perversmo.

Šiuo metu jis teisiamas dėl valstybės paslapčių apsaugos įstatymo pažeidimo ir gali būti nuteistas kalėti iki 14 metų.

Išsamių detalių apie kaltinimus S. Turnellui nebuvo vietai paskelbta, bet valstybinė televizija pranešė, kad ekonomistas turėjo prieigą prie „slaptos valstybės finansinės informacijos“ ir mėgino pabėgti iš Mianmaro.

Kiekvienais metais, sutinkant budistų Naujuosius metus, Mianmare paprastai paleidžiama tūkstančiai kalinių.

Tačiau šiemet, kariškiams nuožmiai malšinant bet kokius protestus, daugelio didžiųjų miestų gatvėse nevyko įprasti džiaugsmingi naujametiniai vandens mūšiai, žmonėms tokiu būdu reiškiant nepritarimą chuntos valdymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.