Iranas skyrė 5 metų laisvės atėmimo bausmę mokytojų profesinės sąjungos aktyvistui

Irano teismas skyrė 5 metų laisvės atėmimo bausmę vienam mokytojų profesinės sąjungos aktyvistui po retų švietimo darbuotojų streikų, antradienį pranešė viena žmogaus teisių grupė.

 Rasoulas Bodaghi.<br>„Twitter“ nuotr.
 Rasoulas Bodaghi.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 7:10 PM

Rasoulas Bodaghi, mokytojų sąjungos narys ir pilietinės visuomenės aktyvistas, praėjusią savaitę buvo nuteistas valdžiai suintensyvinus „susidorojimą su pilietine visuomene Irane“, pranešė Norvegijoje įsikūrusi Irano žmogaus teisių (IHR) nevyriausybinė organizacija.

Pasak nuteistojo advokato Ramino Safarnios, R. Bodaghi buvo skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė už neteisėtų susibūrimų organizavimą ir dar vienerių metų – už „propagandą“. Jam taip pat uždrausta dvejus metus gyventi Teherane ir metus išvykti iš šalies.

Nuosprendis paskelbtas po virtinės pastaraisiais mėnesiais Irane vykusių protestų, per kuriuos mokytojai reguliariai išeidavo į gatves protestuodami prieš savo gyvenimo sąlygas ir kolegų areštus.

„Mano penkerių metų laisvės atėmimo bausmė skirta už teisingumo ir laisvės siekį. Ir už norą pagerinti švietimo sistemą ir [apginti] mokytojų bei mokinių teises“, – IHR sakė R. Bodaghi.

Jo advokatas teismo nuosprendį apskundė.

Niujorke įsikūręs Irano žmogaus teisių centras nurodė, kad R. Bodaghi buvo nuteistas tik už „taikų aktyvizmą“, o nuosprendis priimtas prieš naujus protestus, numatytus balandžio 21 dieną.

Mokytojai daug mėnesių reikalauja, kad vyriausybė paspartintų reformų įgyvendinimą, kad jų patirtis ir darbas geriau atsispindėtų jų darbo užmokestyje.

Protestuotojai taip pat ragina valdžią paleisti mokytojus, sulaikytus per ankstesnius protestus.

Dėl griežtų ekonominių sankcijų Iranui, kurias JAV taiko nuo 2018 metų, infliacija išaugo iki daugiau nei 40 procentų, o tai gerokai pablogino viešojo sektoriaus darbuotojų ir kitų fiksuotas pajamas gaunančių asmenų gyvenimo lygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.