JT diskutuos dėl Saugumo Tarybos nuolatinių narių veto teisės apribojimo

Lichtenšteinas antradienį ketina sušaukti JT Generalinę Asamblėją ir aptarti Vašingtono remiamą rezoliucijos projektą, kuriame reikalaujama, kad penkios nuolatinės Saugumo Tarybos narės pagrįstų savo veto teisės naudojimą.

JT diskutuos dėl Saugumo Tarybos nuolatinių narių veto teisės apribojimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JT diskutuos dėl Saugumo Tarybos nuolatinių narių veto teisės apribojimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 8:33 AM

Ši sena idėja, kurios tikslas – priversti nuolatines Saugumo Tarybos nares apriboti savo veto teisės naudojimą, buvo atgaivinta neseniai Rusijai įsiveržus į Ukrainą.

Maskva, naudodamasi veto teise, paralyžiuoja veiksmus JT Saugumo Taryboje, kuri turėtų įsikišti į tokius konfliktus kaip taikos pasaulyje garantas, kaip apibrėžta JT Chartijoje.

Balsuojama būtų dėl Lichtenšteino pasiūlymo, kuriam pritarė apie 50 šalių, įskaitant JAV, bet ne dėl kurios nors iš keturių kitų nuolatinių Saugumo Tarybos narių – Rusijos, Kinijos, Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės, teigė diplomatai.

Saugumo Taryboje taip pat yra 10 nenuolatinių narių, kurios neturi veto teisės.

Pasiūlymo tekste, kurį gavo agentūra AFP, numatoma sušaukti 193 narių Generalinę Asamblėją „per 10 darbo dienų nuo vienos ar daugiau nuolatinių Saugumo Tarybos narių pasinaudojimo veto teise ir surengti debatus dėl situacijos, kurios atžvilgiu veto buvo pareikštas“.

295 veto nuo 1946 metų

Tarp iniciatorių, įsipareigojusių balsuoti už projekto tekstą, yra Ukraina, Japonija ir Vokietija. Pastarosios dvi šalys tikisi gauti nuolatinių narių vietas galimai išplėstoje Saugumo Taryboje dėl savo pasaulinės politinės ir ekonominės įtakos.

Indijos, Brazilijos, Pietų Afrikos Respublikos ir kitų pretendentų į galimą nuolatinę vietą pozicijos dar neatskleistos.

Pasak vieno diplomato, Prancūzija, net ir nebūdama tarp iniciatorių, balsuos už rezoliucijos projektą.

Kaip balsuos JK, Kinija ir Rusija, kurių parama būtų labai svarbi tokiai prieštaringai vertinamai iniciatyvai, nėra aišku.

Nuo 1946 metų, kai Sovietų Sąjunga pirmą kartą pasinaudojo veto teise, Maskva tai darė 143 kartus, gerokai aplenkdama JAV (86), JK (30), Kiniją ir Prancūziją (po 18).

„Esame ypač susirūpinę dėl gėdingo Rusijos piktnaudžiavimo veto teise per pastaruosius du dešimtmečius“, – teigė JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield.

Ji pridūrė, kad Lichtenšteino rezoliucijos priėmimas „bus svarbus žingsnis visų nuolatinių Saugumo Tarybos narių atskaitomybės, skaidrumo ir atsakomybės link“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą