JT vadovas smerkia Rusijos puolimą Rytų Ukrainoje, ragina skelbti 4 dienų paliaubas

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas antradienį pasmerkė naują Rusijos puolimą Rytų Ukrainoje ir paragino per krikščionių ortodoksų Didžiąją savaitę keturioms dienoms paskelbti paliaubas.

Antonio Guterresas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Antonio Guterresas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 6:42 PM, atnaujinta Apr 19, 2022, 7:42 PM

Rusija praėjusią naktį Rytų Ukrainoje sudavė dešimtis aviacijos smūgių, naujai kruvino konflikto fazei prasidėjus įnirtingomis kovomis Donbaso regione.

„Vietoje naujo gyvenimo šventimo šios Velykos sutampa su Rusijos puolimu Rytų Ukrainoje“, – sakė A. Guterresas reporteriams.

„Dėl didelės pajėgų ir ugnies galios koncentracijos ši kova neišvengiamai yra smurtingesnė, kruvinesnė ir destruktyvesnė“, – sakė jis ir paragino padaryti „humanitarinę pauzę“ nuo ortodoksų Didžiojo ketvirtadienio iki Velykų sekmadienio balandžio 24-ąją.

„Velykos yra laikas atsinaujinimui, prisikėlimui ir vilčiai... Bet šiemet Didžioji savaitė... temdoma karo. Šimtai tūkstančių gyvybių kybo ant plauko“, – sakė JT vadovas.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos patvirtino, kad kovos šalies rytuose suintensyvėjo, prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pareiškus, kad Rusija pradėjo daugelio prognozuotą puolimą Donbase.

Rusijai nepavykus užimti Ukrainos sostinės Kyjivo, rusų karinė kampanija buvo nukreipta į Donbasą, kurį nuo 2014 metų iš dalies kontroliuoja promaskvietiški separatistai.

A. Guterresas sakė, kad paliaubos sudarytų sąlygas civiliams saugiai pasitraukti iš rytinės karo zonos, o humanitariniai darbuotojai galėtų pristatyti pagalbą į labiausiai nukentėjusius rajonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.