Kinija patvirtino pasirašiusi saugumo susitarimą su Saliamono Salomis

Pekinas antradienį patvirtino, kad pasirašė daug apimantį saugumo paktą su Saliamono Salomis, Vakarų šalių vyriausybėms būgštaujant, kad šis susitarimas sudarys sąlygas Kinijos kariuomenei pirmą kartą įsitvirtinti pietinėje Ramiojo vandenyno regiono dalyje.

 Kinija ir Saliamono salos.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Kinija ir Saliamono salos.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 3:00 PM

„Kinijos ir Saliamono Salų užsienio reikalų ministrai neseniai oficialiai pasirašė pagrindų susitarimą dėl bendradarbiavimo saugumo srityje“, – per spaudos konferenciją pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Praėjusį mėnesį nutekintame ir regioną sukrėtusiame susitarimo projekte buvo išdėstytos priemonės, sudarančios sąlygas Kinijos saugumo pajėgų ir karinio jūrų laivyno dislokavimui krizės ištiktoje Ramiojo vandenyno salų valstybėje.

Pagal nutekintą tekstą Kinija taip pat galėtų, Saliamono Salų prašymu, dislokuoti ginkluotą policijos kontingentą „socialinei tvarkai“ palaikyti.

Saliamono Salų premjero Manasseho Sogavare tikinimai, kad jis neketina leisti Kinijai statyti karinių bazių salose, nenuramino Vašingtono.

„Plati saugumo susitarimo apimtis palieka KLR pajėgų dislokavimo Saliamono salose galimybę“, – pirmadienį pareiškė JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Šio pakto pasirašymas „gali padidinti nestabilumą Saliamono Salose ir sukurti nerimą keliantį precedentą platesniam Ramiojo vandenyno salų regionui“, – pridūrė jis.

Baltieji rūmai šią savaitę į Saliamono Salas siunčia aukščiausio rango JAV diplomatų delegaciją. Ji turėtų aptarti susirūpinimą keliančius klausimus, taip pat JAV ambasados atidarymą buvusioje Britanijos protektorato sostinėje Honiaroje.

Anksčiau šį mėnesį Australijos vyriausybė siuntė Ramiojo vandenyno regiono reikalų ministrą Zedą Seselją į Honiarą asmeniškai susitikti su šios salų valstybės ministru pirmininku ir įtikinti jį nepasirašinėti šio susitarimo.

Kinijos URM atstovas Wang Wenbinas antradienį apkaltino Vakarų valstybės „tyčia didinant įtampą“ dėl šio pakto.

Pasak jo, Kinijos ir Saliamono Salų bendradarbiavimas saugumo srityje yra „įprasti mainai ir bendradarbiavimas tarp dviejų suverenių ir nepriklausomų šalių“.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Azijoje reiškia vis didesnį susirūpinimą dėl Kinijos ambicijų Ramiojo vandenyno regione, kur ji yra įsitraukusi į keletą teritorinių ginčų su kaimyninėmis šalimis.

Saliamono Salos Kiniją pripažino tik 2019 metais, kai nutraukė ryšius su Taivanu, kurį Kinija laiko savo teritorijos dalimi.

800 000 gyventojų turinčią salų valstybę krečia politiniai ir socialiniai neramumai, o daugelis jos gyventojų susiduria su skurdu.

Lapkričio mėnesį protestuotojai bandė šturmuoti parlamentą. Per tris dienas trukusius neramumus buvo padegta didžioji dalis kinų kvartalo Honiaroje.

Neramumus išprovokavo M. Sogavere vyriausybės nepopuliarumas, nedarbas, taip pat antikiniškos nuotaikos šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.