„Bloomberg“: paaiškėjo, su kuo V. Putinas priėmė sprendimą veržtis į Ukrainą

Sprendimą įsiveržti į Ukrainą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priėmė siaurame elitinių Kremliaus pareigūnų rate, įskaitant šalies gynybos ministrą Sergejų Šoigu, Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą ir Rusijos saugumo tarybos sekretorių Nikolajų Patruševą. Tai agentūrai „Bloomberg“ pranešė du informuoti šaltiniai.

V. Putinas, S. Šoigu, V. Gerasimovas ir N. Patruševas.<br>Lrytas.lt koliažas.
V. Putinas, S. Šoigu, V. Gerasimovas ir N. Patruševas.<br>Lrytas.lt koliažas.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Gerasimovas ir S. Šoigu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Gerasimovas ir S. Šoigu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
N. Patruševas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
N. Patruševas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 9:15 PM

Jų teigimu, likus kelioms savaitėms iki invazijos V.Putino kontaktų ratas dar labiau susiaurėjo, tačiau jis palaikė glaudžius ryšius su S.Šoigu, V.Gerasimovu ir N.Patruševu.

Vis daugiau aukštų Maskvos pareigūnų yra įsitikinę, kad tolesnis karas lems ilgalaikę Rusijos izoliaciją, kuri pakenks jos ekonomikai, sukels pavojų šalies saugumui ir susilpnins jos įtaką pasaulyje. Jie mano, kad invazija į Ukrainą yra katastrofiška klaida, kuri grąžins šalį daugelį metų atgal.

Tokią pareigūnų nuomonę cituoja agentūra „Bloomberg“, kuriai iš viso pavyko apklausti dešimt su anonimiškumo sąlyga sutikusių kalbėti pareigūnų.

Vis dėlto šaltiniai netiki, kad V.Putinas pakeis politinį kursą. Jie sako, kad prezidentas yra izoliuotas mažame patarėjų rate ir atmeta bet kokius bandymus įspėti jį apie besitęsiančios agresijos Ukrainoje pasekmes.

Aukšto rango pareigūnai bandė prezidentui paaiškinti, kad sankcijų ekonominis poveikis būtų pražūtingas, sakė šaltiniai, nes jos panaikintų abu V.Putino valdymo pasiekimus: du dešimtmečius trukusį ekonomikos augimą ir didėjusį pragyvenimo lygį. Tačiau V.Putinas į tai atsakė, kad Vakarai nepaliko jam kito pasirinkimo, kaip tik kariauti.

Balandžio 19 d. susitikime V.Putinas išreiškė įsitikinimą, kad Rusijos ekonomika jau prisitaiko prie sankcijų, o Vakarų „ekonominis blitzkrygas“ nepavyko. „Buvo apskaičiuota, kaip greitai pakenkti mūsų šalies finansinei ir ekonominei padėčiai, išprovokuoti paniką rinkose, bankų sistemos griūtį, didelio masto prekių trūkumą parduotuvėse“, – kalbėjo V.Putinas.

Pasak „Bloomberg“ pašnekovų, V.Putinas tebėra įsitikinęs, kad rusai jį palaiko ir yra pasirengę sunkumų metams vardan nacionalinės didybės, kaip ją mato prezidentas. Kai kurie agentūros šaltiniai pritaria JAV žvalgybos nuogąstavimams, kad V.Putinas, susidūręs su nesėkme vykdant, jo nuomone, istorinę misiją, gali griebtis branduolinio ginklo.

Apskritai Rusijos elito parama karui vis dar didelė, teigia „Bloomberg“. Daugelis pareigūnų viešai ir privačiai pritaria Kremliaus pozicijai, kad atviras konfliktas su Vakarais yra neišvengiamas. Jie mano, kad Rusija prisitaiko prie plataus masto sankcijų.

Keli stambūs Rusijos verslininkai atsargiai pasisakė prieš karą, pirmenybę teikdami bendriems žodžiams, o ne valdžios institucijų kritikai. Daugelį jų gąsdina stiprėjančios represijos, todėl jie bijo nutraukti ryšius su Kremliumi.

„Bloomberg“ šaltinių duomenimis, atvirai pasipriešinti ryžosi tik vienas aukšto rango pareigūnas – Anatolijus Čiubaisas. Kovo pabaigoje jis paliko Rusijos Federacijos prezidento specialiojo atstovo darniam vystymuisi postą ir išvyko iš šalies. Po to tapo žinoma, kad Rusijos generalinė prokuratūra gavo kreipimąsi su prašymu patikrinti valstybinės bendrovės „Rosnano“ veiklą dėl finansinių pažeidimų tuo laikotarpiu, kai jai vadovavo A.Čubaisas.

Apklaustųjų teigimu, aukšto rango Rusijos pareigūnai yra šokiruoti, kokiu greičiu ir mastu Rusijos Federacijai taikomos sankcijos. Jie nesitikėjo, kad bus užblokuota pusė Centrinio banko rezervų, o užsienio bendrovės beveik per vieną naktį atsisakys Rusijos rinkos, į kurią investavo dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.