Iranas: „techniniai klausimai“ branduolinėse derybose yra išspręsti

Iranas trečiadienį pareiškė, kad „techniniai klausimai“, iškilę per laikinai sustabdytas derybas dėl 2015 metų branduolinio pakto su galingosiomis valstybėmis atnaujinimo, yra išspręsti, bet pabrėžė, kad liko išspręstų „politinių“ klausimų, trukdančių pasiekti galutinį susitarimą.

Irano vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Irano vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 9:40 PM

Teheranas jau metus tiesiogiai derasi su Prancūzija, Vokietija, Jungtine Karalyste, Rusija ir Kinija ir netiesiogiai su Jungtinėmis Valstijomis, siekdamas atgaivinti 2015 metų paktą, oficialiai vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

2018 metais JAV vienašališkai pasitraukė iš šio susitarimo ir grąžino sankcijas Iranui. Tas žingsnis paskatino šiitišką respubliką atsisakyti dalies savo branduolinių įsipareigojimų.

Vienoje vykstančių derybų tikslas yra įtikinti JAV atšaukti sankcijas Iranui ir sugrįžti į susitarimą, o Teheraną – vėl laikytis visų savo įsipareigojimų.

„Techniniai klausimai ir diskusijos Vienos derybose baigtos“, – valstybinė naujienų agentūra IRNA citavo Irano atominės energijos organizacijos vadovą Mohammadą Eslami.

„Liko tik politiniai klausimai“, – pridūrė jis.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Saeedas Khatibzadeh šio mėnesio pradžioje teigė, kad Iranas grįš į Vieną tik pasiekti galutinio susitarimo, o ne vesti naujų derybų.

Dialogas yra įšaldytas nuo kovo 11 dienos, Rusijai pareikalavus garantijų, kad Vakarų sankcijos, įvestos Maskvai dėl vasario 24 dieną pradėtos invazijos į Ukrainą, nepakenks jos prekybai su Iranu.

Praėjus kelioms dienoms Rusija pareiškė gavusi jai reikalingų garantijų.

Vienas svarbiausių likusių nesutarimų yra Teherano reikalavimas išbraukti Revoliucinę gvardiją, ideologinę iraniečių kariuomenės dalinį, iš JAV teroristinių organizacijų sąrašo.

Ši sankcija, kurią buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas įvedė išvedęs savo šalį iš branduolinio susitarimo, oficialiai atskirta nuo branduolinės sutarties klausimo.

„Jei Iranas nori sankcijų panaikinimo, peržengiančio JCPOA ribas, jis turės spręsti mums rūpimus klausimus, peržengiančius JCPOA ribas“, – pirmadienį sakė JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

2015 metų susitarimu Iranui buvo sušvelnintos sankcijos mainais į jo branduolinės programos apribojimus, siekiant neleisti Teheranui įgyti branduolinio ginklo. Pati šiitiška respublika visuomet neigė siekianti tokio tikslo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.