Japonija oficialiai atšaukė Rusijos „didžiausio palankumo“ prekybos statusą

Japonija trečiadienį oficialiai atšaukė Rusijos „didžiausio palankumo“ prekybos statusą dėl Maskvos invazijos Ukrainoje.

 Fumio Kishida.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Fumio Kishida.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-20 10:53

Tokį žingsnį Tokijas žengė griežtindamas sankcijas po pranešimų apie Rusijos kariuomenės vykdomus žiaurius nusikaltimus civilių atžvilgiu.

Rusijos prekybos statuso atšaukimas pridedamas prie Japonijos sankcijų, kurias premjeras Fumio Kishida pradėjo skelbti praėjusį mėnesį ir kurios taip pat apima aštuonių rusų diplomatų bei prekybos pareigūnų išvarymą.

Japonijos parlamento sprendimas atšaukti Rusijos prekybinį statusą drauge su kitų šalių sankcijomis turėtų padidinti spaudimą Maskvai, tačiau taip pat galėtų išprovokuoti jos atsakomuosius veiksmus.

Parlamento trečiadienio sprendimas taip pat apima užsienio valiutų įstatymo pakeitimą, kad tie, kam taikomas turto įšaldymas, negalėtų pervesti savo turimos virtualios valiutos.

Japonija imasi didesnio vaidmens tarptautinei bendrijai veikiant prieš Rusiją, nes nerimauja dėl invazijos į Ukrainą poveikio Rytų Azijoje, kur Kinijos kariuomenė užima vis kategoriškesnę poziciją.

Japonija taip pat įšaldė šimtų Rusijos fizinių ir juridinių asmenų turtą, uždraudė naujas investicijas ir prekybą, įskaitant prekių, kurias galima panaudoti kariniais tikslais, eksportą. Be to, Tokijas paskelbė planus palaipsniui atsisakyti rusiškų anglių importo.

Trečiadienį aštuoni išvaromi rusų diplomatai buvo pastebėti autobusu išvykstantys iš Rusijos ambasados Tokijuje į Hanedos tarptautinį oro uostą, kur jie įsėdo į rusų vyriausybės lėktuvą ir išskrido į savo šalį.

Japonija jau sulaukė Rusijos atsakomųjų veiksmų. Maskva neseniai paskelbė sustabdanti derybas dėl taikos susitarimo su Tokiju, apėmusias Rusijos kontroliuojamų salų, kurias buvusi Sovietų Sąjunga iš Japonijos atėmė baigiantis Antrajam pasauliniam karui, klausimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.