Premjeras: Saliamono Salos saugumo paktą su Kinija pasirašė „atmerktomis akimis“

Saliamono Salų ministras pirmininkas Manassehas Sogavare trečiadienį sakė, kad jo vyriausybė pasirašė prieštaringai vertinamą saugumo paktą su Kinija „atmerktomis akimis“, tačiau atsisakė nurodyti, kada jis gali būti paskelbtas.

Saliamono Salų premjeras Sogavare ir Australijos tarptautinės plėtros ir Ramiojo vandenyno regiono ministrė Seselja dalyvauja susitikime Honiaroje.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Saliamono Salų premjeras Sogavare ir Australijos tarptautinės plėtros ir Ramiojo vandenyno regiono ministrė Seselja dalyvauja susitikime Honiaroje.<br> Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 9:58 AM

Apie dokumento pasirašymą ankstesnę dieną paskelbė Pekinas. Šį paktą griežtai kritikavo Jungtinės Valstijos ir Australija, kurios baiminasi, kad jis gali sudaryti sąlygas Kinijos kariuomenei įsitvirtinti pietinėje Ramiojo vandenyno regiono dalyje.

M. Sogavare parlamente sakė, kad jam teko „garbė ir privilegija“ paskelbti, jog pareigūnai Honiaroje ir Pekine „prieš kelias dienas“ pasirašė susitarimą.

Jis atsisakė opozicijos lyderiui atsakyti, kada bus paskelbta pasirašyta pakto versija. Dvišalis saugumo susitarimas su Australija buvo pasirašytas 2017-aisiais ir įsigaliojo kitais metais.

Praėjusį mėnesį nutekintas Kinijos ir Saliamono Salų susitarimo projektas išprovokavo nerimo bangą regione, ypač dėl jame išdėstytų priemonių, sudarysiančių sąlygas dislokuoti Kinijos karinio jūrų laivyno elementus Ramiojo vandenyno salų valstybėje, esančioje už mažiau nei 2 tūkst. km nuo Australijos.

Plačios susitarimo projekto formuluotės paskatino Vašingtoną ir Kanberą imtis skubių diplomatinių žingsnių užkirsti kelią jo pasirašymui. Australijos vyriausybė praėjusią savaitę išsiuntė Ramiojo vandenyno regiono reikalų ministrą į Honiarą asmeniškai susitikti su M. Sogavare. Tačiau visos pastangos buvo bevaisės.

„Norėčiau patikinti Saliamono Salų žmones, kad susitarimą su Kinija sudarėme atviromis akimis, vadovaudamiesi savo nacionaliniais interesais“, – trečiadienį parlamente sakė M. Sogavare.

Premjeras paprašė visų savo šalies „kaimynų, draugų ir partnerių gerbti suverenius Saliamono Salų interesus“.

Kritika Australijos vyriausybei

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas trečiadienį per rinkimų kampanijos išvyką sulaukė klausimų apie Saliamono Salų saugumo paktą su Kinija ir sakė, kad „pirmai progai pasitaikius“ apsilankys Ramiojo vandenyno salų valstybėje, turinčioje 800 tūkst. gyventojų.

Premjeras atmetė kritiką, esą jo vyriausybė neskyrė reikiamo dėmesio santykiams su Saliamono Salomis ir turėjo nusiųsti į Honiarą užsienio reikalų ministrę Marise Payne, kad ši pamėgintų įtikinti M. Sogavare nepasirašyti pakto su Kinija.

„Su kaimynais Ramiojo vandenyno regione elgiamės kaip su broliais ir seserimis šeimoje ir laikomės nuomonės, kad negalima nurodinėti Ramiojo vandenyno salų lyderiams, ką jie turėtų ir ko neturėtų daryti“, – sakė S. Morrisonas.

Žinia, kad Kinija ir Saliamono Salos pasirašė saugumo paktą, pasirodė likus kelioms dienoms iki Baltųjų rūmų aukščiausio rango pareigūno Azijos reikalams Kurto Campbello vizito į šią Ramiojo vandenyno valstybę.

Jungtinės Valstijos žadėjo po 29 metų vėl atidaryti savo ambasadą Honiaroje.

„Skubiai sudarytas“ susitarimas

Mihai Sora iš Sidnėjuje įsikūrusio F. Lowy instituto sakė, jog „beveik neabejotina, jog susitarimas buvo skubiai sudarytas“ prieš K. Campbello vizitą.

Susitarimo pasirašymas suvaržo JAV pareigūno K. Campbello galimybes, sakė M. Sora ir ir pridūrė, kad, jo nuomone, M. Sogavare „kalba nuoširdžiai, kai sako, kad nenori Kinijos karinės bazės Ramiajame vandenyne“.

Saugumo paktas buvo pasirašytas po pernai lapkritį Saliamono Salų sostinę Honiarą apėmusių smurtinių protestų, per kuriuos buvo sudeginta didžioji dalis miesto kinų kvartalo.

Neramumus išprovokavo M. Sogavare vyriausybės nepopuliarumas, skurdas ir nedarbas, tačiau įtakos turėjo ir antikiniškos nuotaikos šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.