Rusija skelbia išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą, V.Putinas vėl svaidosi grasinimais

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė pirmąkart išbandžiusi naują tarpžemyninę balistinę raketą „Sarmat“, o prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad šis ginklas yra unikalus ir „privers dukart pagalvoti“ tuos, kas grasina jo šaliai.

Rusija skelbia išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rusija skelbia išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą.<br>Lrytas.lt koliažas.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija skelbia išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija skelbia išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 6:47 PM, atnaujinta Apr 20, 2022, 9:30 PM

Pasak ministerijos, raketa trečiadienį buvo paleista iš Plesecko kosmodromo Rusijos šiaurėje, o jos mokomosios kovinės galvutės pataikė į taikinius Kuros poligone Kamčiatkos pusiasalyje.

„Sarmat“ yra sunkioji raketa, turinti pakeisti nuo sovietmečio naudojamą analogą „Vojevoda“, kuriam Vakarai priskyrė kodinį pavadinimą „Satan“. Agresoriaus V. Putino ir rusų pareigūnų teigimu, naujas sviedinys gali apeiti bet kokią modernią priešraketinę gynybą.

V. Putinas bandymą pavadino „dideliu, reikšmingu įvykiu“ Rusijos gynybos pramonei. „Sarmat“ patikimai užtikrins Rusijos saugumą nuo išorės grėsmių ir privers dukart pagalvoti tuos, kas įnirtingos, agresyvios retorikos įkarštyje bando kelti grėsmę mūsų šaliai“, – kalbėjo jis.

Vienas amerikiečių aukšto rango gynybos pareigūnas, paklaustas apie šiuos V. Putino pasisakymus, pavadino juos „nenaudingais“.

„Manome, kad tokia retorika yra nenaudinga, atsižvelgiant į dabartines aplinkybes, ir tai tikrai nėra tai, ko tikėtumėmės iš atsakingos branduolinės galios, ypač dabartinėmis aplinkybėmis“, – sakė pareigūnas.

Rusija pagrindinius savo branduolinio atgrasymo pajėgumus grindžia iš sausumos paleidžiamomis tarpžemyninėmis balistinėmis raketomis (TŽBR) ir tikisi, kad „Sarmat“ bus naudojamos ne vieną dešimtmetį.

JAV turi savo tarpžemyninių branduolinių raketų, tačiau atidėjo, o vėliau ir atšaukė branduolinį užtaisą galinčios nešti tarpžemyninės raketos bandymą, kad nepadidintų įtampos su Rusija.

Trečiadienį Pentagonas nurodė, kad Rusijos surengtas bandymas nelaikomas grėsme JAV ir jų sąjungininkėms.

Maskva „deramai informavo“ Vašingtoną apie savo bandymą, laikydamasi savo įsipareigojimų pagal branduolinę sutartį, ir „jis nebuvo netikėtas“, teigė Pentagono atstovas Johnas Kirby.

Pentagonas „nelaiko šio bandymo grėsme Jungtinėms Valstijoms ar jų sąjungininkėms“, sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.