Vakarų šalys žada daugiau ginkluotės Ukrainai ir naujų sankcijų atakuojančiai Rusijai

Vakarų sąjungininkės antradienį pažadėjo daugiau karinės pagalbos Ukrainai, bandančiai atremti Rusijos intensyvinamą puolimą šalies rytuose, taip pat nurodė įvesiančios papildomų sankcijų Maskvai.

 Joe Bidenas.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Joe Bidenas.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 7:21 AM

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad rytiniame Donbaso regione kautynės suintensyvėjo. Gynybos ministerija nurodė, kad įnirtingi susirėmimai vyko netoli Marjinkos miestelio Donecko srityje.

Atsakydamos į Rusijos atnaujintą puolimą Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga susitarė didinti „Maskvos tarptautinę izoliaciją“ per antradienį surengtą JAV prezidento Joe Bideno ir Bendrijos lyderių virtualų susitikimą.

„Toliau griežtinsime savo sankcijas Rusijai ir didinsime finansinę bei saugumo paramą Ukrainai“, – per „Twitter“ parašė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

Rusijos gynybos ministerija savo ruožtu pranešė „tiksliai nutaikomomis oro bazavimo raketomis“ smogusi 13-ai Ukrainos pajėgų pozicijų Donbase, o per kitus smūgius iš oro buvo „smogta 60-iai karinių objektų“, įskaitant esančius miestuose šalia rytinės fronto linijos.

J. Bidenas antradienį žurnalistams užsiminė, kad JAV pasiųs Ukrainai daugiau artilerijos, įgyvendindamos naujausią 800 mln. dolerių (743 mln. eurų) vertės pagalbos paketą. Be kita ko, Ukraina gaus 18 haubicų, 40 tūkst. artilerijos šaudmenų, 200 šarvuotųjų transporterių ir 11 sraigtasparnių.

„Toliau tieksime jiems daugiau amunicijos, teikdami jiems daugiau karinės pagalbos“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki, kai buvo paklausta, ar nesibaiminama, kad Ukrainos kariniai ištekliai senka.

Daugiau lėktuvų

Pentagonas antradienį paskelbė, kad Ukrainai pastaruoju metu buvo perduota naikintuvų ir detalių orlaiviams, siekiant sustiprinti šalies oro pajėgas. Vis dėlto nebuvo atskleista, kiek lėktuvų gavo ukrainiečiai ir kokia jų kilmė.

Ukrainos pajėgos „šiuo metu turi daugiau naikintuvų negu turėjo prieš dvi savaites“, žurnalistams sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby.

Kyjivas prašė partnerių Vakaruose parūpinti naikintuvų MiG-29, kuriuos ukrainiečių lakūnai moka valdyti ir kurių turi keletas Rytų Europos valstybių.

Antradienį vakare Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad jos pajėgos atrėmė Rusijos puolimą Iziumo mieste, esančiame į pietus nuo iš dalies blokuojamo antro pagal dydį šalies miesto Charkivo.

Kyjivas taip pat teigė, kad priešas patyrė nuostolių per ukrainiečių kontrataką netoli Marjinkos miestelio Donecko srityje.

Rytiniame Novodružesko mieste gyvenanti 65 metų Nadia skundėsi, kad „esame visur bombarduojami“.

„Stebuklas, kad tebesame gyvi, – drebančiu balsu sakė moteris. – Gulim ant žemės ir laukiam. Nuo vasario 24-osios miegam rūsyje.“

Donbaso ir apsiausto pietrytinio Mariupolio uostamiesčio galutinis užėmimas leistų Maskvai suformuoti sausumos koridorių, jungiantį su Krymo pusiasaliu, kurį Rusija aneksavo 2014 metais. Tokiu būdu Ukraina netektų didelės dalies jūros pakrantės ir svarbių pajamų šaltinių.

Tačiau kova dėl Mariupolio dar nesibaigė, ir Maskva paskelbė naują raginimą jo gynėjams pasiduoti, taip pat nurodė atverianti humanitarinį koridorių ginklus sutiksiantiems sudėti ukrainiečių kariams.

Duodamas interviu, kurį antradienį parodė televizija CNN, Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka sakė, kad dėl Mariupolio tebekovojama.

„Virš miesto plevėsuoja Ukrainos vėliava“, – pabrėžė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 dieną inicijavo įsiveržimą į kaimyninę šalį, tvirtindamas, kad ten vykdomas rusakalbių „genocidas“. Jis taip pat apkaltino provakarietišką valstybę glaudžiais ryšiais su NATO, kurią Maskva laiko grėsme nacionaliniam saugumui, ir savo pajėgoms kėlė uždavinį Ukrainą „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“. Tačiau Kyjivas ir jo sąjungininkai Vakaruose šį įsiveržimą laiko neišprovokuotu ir nepagrįstu.

Per kautynes, kurių metu Rusijos pajėgos beatodairiškai atakuoja gyvenamąsias teritorijas, žuvo tūkstančiai civilių, dar milijonai buvo priversti palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.