B. Johnsonas per vizitą Indijoje bandys įtikinti Delį pakeisti poziciją dėl Rusijos

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį atvyko į Indiją pasirašyti susitarimų dėl investicijų, sukursiančių tūkstančius naujų darbo vietų, taip pat bandys perkalbėti premjerą Narendrą Modi prisijungti prie Vakarų sankcijų Rusijai.

B.Johnsonas lankosi Indijoje, Delis.<br>AP/Scanpix nuotr.
B.Johnsonas lankosi Indijoje, Delis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2022, 11:09 AM, atnaujinta Apr 21, 2022, 12:01 PM

B. Johnsonas atvyko į N. Modi gimtąją Gudžarato valstiją šalies vakaruose, kur susitiks su verslo lyderiais ir dalyvaus kultūrinėje ekskursijoje po istorinį Ahmadabado miestą, iš kurio kilę pusės anglų ir indų kilmės Britanijos gyventojų protėviai.

Vėliau B. Johnsonas vyks į Naująjį Delį, kur penktadienį susitiks su N. Modi.

Ši kelionė suteiks B. Johnsonui atokvėpį nuo vadinamojo vakarėlių skandalo, dėl kurio jam Londono policija skyrė baudą už COVID-19 karantino tvarkos pažeidimus.

Premjeras praleis ketvirtadienį vyksiantį balsavimą parlamente, per kurį bus sprendžiama, ar jis sąmoningai suklaidino Bendruomenių Rūmus, kai anksčiau neigė, kad Dauningo gatvės komplekse, kur jis dirba ir gyvena, kokie nors renginiai vyko pažeidžiant karantino taisykles.

B. Johnsono kelionė į Indiją buvo dukart atidėta dėl COVID-19 protrūkių abiejose šalyse. Šią savaitę vėl kilo abejonių, ar ji įvyks, kai buvo paskelbta apie būsimą balsavimą parlamente, opozicijos lyderiams tvirtinant, kad B. Johnsonas turėtų atsistatydinti.

Tačiau JK šaltiniai sakė, jog šis vizitas laikoma pernelyg svarbiu, kad jį būtų galima vėl atidėti. Dauningo gatvė nurodė, kad bus pasirašyti daugiau kaip 1 mlrd. svarų (1,2 mlrd. eurų) vertės susitarimai dėl abipusių investicijų, sukursiantys beveik 11 tūkst. darbo vietų Britanijoje.

Prieš išskrisdamas į Indiją B. Johnsonas parlamente sakė, kad šis vizitas „sustiprins strateginius mūsų šalių prekybos, gynybos ir žmonių tarpusavio ryšius“.

Dauningo gatvė sakė, kad vizito metu bus užmegztos naujos partnerystės gynybos, dirbtinio intelekto ir žaliosios energijos srityse, taip pat sudaryti investiciniai susitarimai tokiose srityse kaip robotika, elektrinės transporto priemonės ir palydovų paleidimas.

„Mūsų tvirta partnerystė užtikrina darbo vietų kūrimą, augimą ir galimybes mūsų žmonėms, ir artimiausiais metais ji tik stiprės“, – sakė britų premjeras.

Tačiau Londonas pripažįsta, jog dar toli iki prekybos susitarimo su N. Modi vyriausybe, kuri nori, kad indams būtų išduodama daugiau vizų dirbti ar studijuoti Jungtinėje Karalystėje.

„Pamokslavimų“ nebus

Be to, Indija atsisako atvirai pasmerkti Kremlių dėl invazijos į Ukrainą, nes yra priklausoma nuo Rusijos energijos išteklių, žemės ūkio prekių ir karinės technikos importo.

Praėjusį mėnesį Indijoje viešėjusi britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss spaudė Naująjį Delį užimti griežtesnę poziciją Rusijos atžvilgiu, tačiau grįžo namo tuščiomis rankomis. N. Modi ignoruoja ir JAV prezidento Joe Bideno raginimus atsisakyti neutralios pozicijos dėl Rusijos invazijos.

B. Johnsono atstovas spaudai žurnalistams sakė, kad penktadienį vyksiančiose premjerų derybose bus kalbama apie Ukrainą. Tačiau jis pridūrė, kad B. Johnsono tikslas – ne „pamokslauti“, o „išplėsti [Vakarų] koaliciją“.

Pasak premjero atstovo, B. Johnsonas akcentuos naudą, kurią atneštų spartesnis Indijos perėjimas prie atsinaujinančiųjų išteklių energijos. Tačiau jis negalėjo pasakyti, kaip JK galėtų padėti tai pasiekti greitu metu, Rusijai pradėjus naują puolimą Ukrainoje.

Dauningo gatvė taip pat neigia, kad dėl karo Ukrainoje poveikio energijos išteklių tiekimui švelnina savo įsipareigojimą siekti neutralumo klimato atžvilgiu, Indijai kartu su Kinija pernai Škotijoje vykusioje Jungtinių Tautų klimato konferencijoje COP26 torpedavus griežtesnių formuluočių susitarimą.

Jungtinėje Karalystėje taip pat gyvena nemaža sikhų bendruomenė. Jos lyderiai pareikalavo, kad B. Johnsonas per derybas su N. Modi iškeltų klausimą dėl Jagtaro Singho Johalo iš Škotijos, kuris jau daugiau kaip ketverius metus be teismo kalinamas Indijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.