Indija ir ES įkūrė prekybos ir technologijų tarybą

Indija ir Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė įkūrusios specialią tarybą prekybai ir bendradarbiavimui technologijų srityje skatinti, nepaisydamos nesutampančių pozicijų dėl Rusijos invazijos Ukrainoje.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen lankėsi Delyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen lankėsi Delyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-25 15:13, atnaujinta 2022-04-25 16:02

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen yra dar viena Vakarų diplomatė, apsilankiusi Naujajame Delyje ir pabandžiusi spausti Indiją dėl jos neutralios pozicijos karo Ukrainoje klausimu.

Daugumą savo ginklų iš Rusijos gaunanti Indija ragina sustabdyti smurtą Ukrainoje, bet nepasmerkė Rusijos invazijos.

„ES turi tik vieną Prekybos ir technologijų tarybą – su JAV, todėl, mano nuomone, tai rodo, kad mums buvo labai svarbu įkurti antrą... su Indija“, – sakė U. von der Leyen.

Ši priemonė buvo numatyta ES plane spartinti prekybos derybas su Indija ir suteikti Naujajam Deliui gerą alternatyvą ryšiams su Rusija, naujienų agentūrai „Bloomberg News“ sakė šaltinis.

„Strateginis koordinavimo mechanizmas sudarys sąlygas abiem partnerėms dorotis su iššūkiais prekybos, patikimų technologijų ir saugumo sferoje, tokiu būdu didinant bendradarbiavimą šiose srityse“, – sakoma bendrame Indijos ir EK pareiškime.

Abi šalys sakė „sutikusios, kad sparčios permainos geopolitinėje aplinkoje akcentuoja bendro nuodugnaus strateginio bendravimo būtinybę“.

Derybos dėl Indijos ir ES laisvosios prekybos susitarimo 2013 metais įstrigo dėl tokių klausimų kaip patentų apsauga ir tarifų mažinimas, tačiau 2021 metų gegužę abi šalys susitarė derybas atnaujinti.

ES yra trečia pagal svarbą Indijos prekybos partnerė. 2020-aisiais abiejų šalių prekyba sudarė maždaug 62,8 mlrd. eurų, nurodo EK.

Jau vyksta ar netrukus turi prasidėti derybos dėl visiškai laisvos prekybos susitarimų su daugeliu pasaulio šalių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Australiją ir Izraelį.

Vasarį Indija ir Jungtiniai Arabų Emyratai pasirašė labai svarbiu vadinamą ekonominį susitarimą dėl prekybos ir investicijų skatinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.