JT: Pietų Sudane smurtas tarp etninių bendruomenių nusinešė dešimtis gyvybių

Mažiausiai 72 civiliai buvo nužudyti, kai kuriais atvejais – itin žiauriai, per septynias savaites vienoje Pietų Sudano apygardoje, šį naftos turtingą regioną krečiant smurtui tarp etninių bendruomenių, pirmadienį pranešė Jungtinės Tautos.

Pietų Sudanas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Pietų Sudanas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 6:42 PM

Kaip pranešama, dėl kruvino smurto nuo vasario 17-osios iki balandžio 7-osios Lero apygardoje Vienybės valstijoje apie 40 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus, be to, JT tyrėjai užfiksavo 64 lytinio smurto atvejus, nurodė Jungtinių Tautų misija Pietų Sudane (UNMISS).

„UNMISS griežtai smerkia plačiai išplitusį lytinį smurtą, civilių žudymus, įskaitant nukirsdinimus ir sudeginimus, taip pat išpuolius prieš humanitarinius darbuotojus“, – sakoma misijos pranešime.

JT pareigūnai nurodė, kad iš viso „nužudyti 72 civiliai, mažiausiai 11 sužeista“.

Dvi moterys pasakojo JT darbuotojų grupei buvusios keliskart išžagintos, įskaitant grupinius išprievartavimus, įvykdytus ginkluotų jaunuolių. Moterys tapo aukomis, kai išėjo iš vietų, kuriose slapstėsi, ieškoti maisto savo vaikams.

Kita neseniai pagimdžiusi moteris sulaukė tokio paties likimo ir buvo tris dienas mušama.

„Esu smarkiai priblokštas šių šiurpių išpuolių prieš civilius Lere“, – sakė UNMISS vadovas Nicholas Haysomas.

„Privalome daryti viską, ką galime, kad užtikrintume, jog aukos ir išgyvenusieji sulauktų teisingumo, kurio jie nusipelnė, ir gautų jiems reikalingą globą ir paramą“, – pridūrė pareigūnas.

Išsigandę gyventojai anksčiau šį mėnesį pasakojo naujienų agentūrai AFP, kaip dienų dienas slapstydavosi pelkynuose, o ginkluoti vyrai degino jų trobeles ir grobė gyvulius.

Kai kurie pasakojo apie šiurpus nusikaltimus, įskaitant moterų ir mergaičių žaginimą.

Smurtas atgaivino nuogąstavimus dėl galinčio atsinaujinti konflikto šioje trapioje neseniai įsikūrusioje valstybėje. 2013 metais, praėjus vos dvejiems metams nuo Pietų Sudano atsiskyrimo nuo Sudano, šalį apėmė pilietinis karas.

Per kautynes tarp prezidento Salvos Kiiro ir jo varžovo Rieko Macharo pajėgų žuvo beveik 400 tūkst. žmonių, kol abu politikai 2018 metais susitarė sudėti ginklus.

Tačiau 11 mln. gyventojų turinčiai šaliai sunkiai sekėsi užtikrinti tvarią taiką vėlesniais metais – Pietų Sudane buvo menkai laikomasi įstatymų ir nuolat prasiverždavo smurtas tarp etninių bendruomenių.

Politinės rietenos tarp S. Kiiro ir R. Macharo dar labiau blogino padėtį. Tarp abiejų pusių šalininkų pastaraisiais mėnesiais įvykdavo susišaudymų.

Nors S. Kiiras ir R. Macharas anksčiau šį mėnesį paskelbė užbaigę ankstesnį priešiškumą ir pažadėjo išgelbėti braškantį taikos susitarimą, Vienybės valstiją nepraėjus nė savaitei apėmė nauja smurto banga.

JT šį mėnesį pranešė, kad daugiau kaip 9 mln. žmonių, kurių daugiau kaip pusę sudaro vaikai, turi gauti pagalbos, kad išgyventų šiuos metus.

„Misija ragina nacionalinę ir vietos valdžią nedelsiant imtis priemonių įtampai mažinti ir užkirsti kelią tolesnėms eskalacijoms bei atsakomiesiems išpuoliams“, – sakė N. Haysomas. Jis taip pat paragino patraukti atsakomybėn kaltininkus.

Iš pradžių buvo planuota, kad UNMISS, pasiųsta į naujausią valstybę pasaulyje, veiks tik metus, bet misijos mandatas buvo nuolat pratęsiamas, Pietų Sudaną žengiant iš vienos krizės į kitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?