Pietų Korėjos delegacija atvyko vizito Japonijoje

Pietų Korėjos išrinktojo prezidento Yoon Suk-yeolo siųsta Pietų Korėjos pareigūnų delegacija pirmadienį Tokijuje susitiko su Japonijos užsienio reikalų ministru, tikėdamasi padėti pagrindus šalių santykių atšilimui po ilgus metus tvyrojusios įtampos.

Yoon Suk-yeol.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Yoon Suk-yeol.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 2:41 PM

Japonija ir Pietų Korėja yra svarbios JAV sąjungininkės, demokratinės valstybės ir rinkos ekonomikos, tačiau šalių santykius tebetemdo Japonijos kolonijinio valdymo Korėjos pusiasalyje 1910–1945 metais palikimas.

Pastaraisiais metais šios kaimyninės valstybės buvo įsitraukusios į prekybos ir diplomatinius nesutarimus, susijusius su praeities nuoskaudomis, taip pat su Seulo reikalavimu išmokėti kompensacijas Antrojo pasaulinio karo metų sekso vergėms, priverstomis dirbti japonų kariuomenės viešnamiuose.

Tačiau Šiaurės Korėjos vykdomi raketų bandymai ir augantys Kinijos kariniai pajėgumai bei šiemet numatytas JAV prezidento Joe Bideno vizitas Seule ir Tokijuje verčia šalis siekti bendradarbiavimo.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiojo sekretoriaus pavaduotojas Yoshihiko Isozaki nurodė, kad santykiai su Pietų Korėja yra „pirmaeilės svarbos“ reikalas, nes Šiaurės Korėjos „branduolinė ir raketinė veikla darosi vis aktyvesnė“.

„Tarptautinei bendruomenei atsidūrus istorinėje kryžkelėje manome, kad būtina puoselėti sveikus Japonijos ir Pietų Korėjos santykius, norint įgyvendinti taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką“, – sakė jis.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad sekmadienį į Japoniją atvykusioje septynių asmenų Pietų Korėjos delegacijoje yra politikos ekspertų, įskaitant vieną buvusį diplomatą ir profesorių. Vizitas truks iki ketvirtadienio.

Delegacijai vadovauja parlamentaras Chung Jin-sukas, priklausantis konservatyviajai Liaudies galios partijai. Šios partijos lyderis Yoon Suk-yeolas praėjusį mėnesį laimėjo prezidento rinkimus, žadėdamas griežtesnę politiką branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

„Abi šalys susitarė stiprinti ir plėtoti dvišalį bendradarbiavimą“, – Chung Jin-sukas sakė žurnalistams po susitikimo su užsienio reikalų ministru Yoshimasa Hayashi ir jo pavaduotoju.

Tačiau, pasak jo, konkrečių bendradarbiavimo pasiūlymų kol kas nebuvo pateikta.

Esama pranešimų, kad korėjiečių delegacija šią savaitę turėtų susitikti su ministru pirmininku Fumio Kishida, bet kol kas pranešimai nebuvo patvirtinti oficialiai. Manoma, kad delegacija jam perduos laišką nuo Yoon Suk-yeolo, pradėsiančio eiti prezidento pareigas gegužės 10 dieną.

„Turime stiprinti Japonijos ir Pietų Korėjos santykius, pagrįstus draugyste, kurią puoselėjame nuo mūsų diplomatinių santykių normalizavimo 1965 metais“, – nurodė Yoshihiko Isozaki.

„Ir dedame daug vilčių į kito Pietų Korėjos prezidento lyderystę“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.