Turkijos teismas nuteisė žmogaus teisių gynėją O. Kavalą kalėti iki gyvos galvos

Turkijos teismas pirmadienį skyrė iškiliam pilietinės visuomenės lyderiui Osmanui Kavalai skyrė laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę be teisės būti paleistam anksčiau, išnagrinėjęs itin kontroversišką bylą, kurioje šis aktyvistas kaltintas mėginimu nuversti vyriausybę.

Turkijos teismas skyrė aktyvistui O. Kavalai įkalinimą iki gyvos galvos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkijos teismas skyrė aktyvistui O. Kavalai įkalinimą iki gyvos galvos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 7:59 PM

Trijų teisėjų kolegija taip pat nutarė, kad esama pakankamai įrodymų nuteisti 64 metų O. Kavalą, kuris ilgiau kaip ketverius metus buvo kalinamas nepaskelbus jokio nuosprendžio, pagal atskirus kaltinimus dėl šnipinėjimo, pranešė vienas teisme esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Teismas taip pat skyrė 18 metų įkalinimo bausmes septyniems kitiems, mažiau žinomiems kaltinamiesiems už pagalbą mėginimui nuversti vyriausybę.

Šie nuosprendžiai beveik neabejotinai išprovokuos smerkiančių balsų chorą tarp Turkijos pagrindinių sąjungininkių NATO aljanse.

Teismui paskelbus nuosprendį sausakimšoje salėje aidėjo pasipiktinimo šūksniai. Tarp susirinkusiųjų buvo Vakarų šalių diplomatų, kurie stengėsi pabrėžti žmogaus teisių klausimų ir teismų nepriklausomybės svarbą jų ryšiams su Ankara.

O. Kavala, kalbėdamas vaizdo ryšiu iš griežtai saugomo kalėjimo netoli Stambulo, sakė teismui laikąs visą šį procesą „teisėtvarkos nužudymu“.

„Tai sąmokslo teorijos, sukurptos ant politinio ir ideologinio pagrindo“, – aktyvistas sakė teismui prieš paskelbiant nuosprendį.

Teisėjai užtruko mažiau nei valandą, kad paskelbtų nuosprendį vienoje didžiausio dėmesio pastaraisiais metais Turkijoje sulaukusių bylų.

O. Kavalos byla nuo pat šio Paryžiuje gimusio filantropo suėmimo 2017 metų spalį kėlė įtampą Turkijos ryšiuose su sąjungininkais Vakaruose.

Tuomet O. Kavala buvo geriausiai žinomas kaip švelniu tonu kalbantis verslininkas, iš savo asmeninio turto finansavęs kultūros iniciatyvas ir projektus, skirtus sutaikyti Turkiją ir jos istorinę priešę Armėniją.

Tačiau turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas jį laiko liberalių pažiūrų vengrų kilmės JAV milijardieriaus George'o Soroso agentu. Ankara kaltina G. Sorosą iš užsienio finansuojant pastangas nuversti turkų vyriausybę.

„Niekada negalėsime būti kartu su tokiais žmonėmis kaip Kavala“, – 2020 metais pareiškė R. T. Erdoganas.

Kintantys kaltinimai

O. Kavala iš pradžių buvo kaltinamas finansavęs 2013 metų antivyriausybinių protestų bangą. Analitikai laiko tuos neramumus laiko R. T. Erdogano autoritarinių polinkių užuomazga.

Šią bylą aktyvistas laimėjo – teismas 2020 metų vasarį jį išteisino ir paleido. Tačiau policija vėl sulaikė O. Kavalą, jam nespėjus grįžti namo pas savo žmoną.

Tuomet jis buvo apkaltintas dalyvavus nepavykusiame, bet kruviname 2016 metų valstybės perversme. Nesėkmingas pučas nulėmė kelerius metus trunkantį susidorojimą su kitamaniais, o dešimtys tūkstančių žmonių buvo įkalinti arba nušalinti nuo pareigų valstybės institucijose.

O. Kavala buvo apkaltintas atlikęs vaidmenį abiejose politinėse krizėse.

Tačiau iš pažiūros nepagrįsti ir nuolat keičiami kaltinimai O. Kavalai padarė jį didėjančių R. T. Erdogano autoritarinių polinkių antrame jo valdymo dešimtmetyje simboliu tarptautinėms žmogaus teisių organizacijoms ir Vakarų vyriausybėms.

Dėl elgesio su juo Europos Taryba inicijavo retą drausminę procedūrą, dėl kurios galiausiai gali būti sustabdyta Turkijos narystė žemyno pagrindinėje žmogaus teisių organizacijoje.

„Faktas, kad kalėjime praleidau puspenktų savo gyvenimo metų, yra praradimas, kurio neįmanoma kompensuoti“, – pabrėžė O. Kavala, penktadienį vaizdo ryšiu sakydamas baigiamąją kalbą teismui.

„Vienintelis dalykas, kuris mane paguostų, yra galimybė, kad mano išgyvenimai padės padaryti galą rimtoms teismų klaidoms“, – pridūrė aktyvistas.

Užtemdyta karo Ukrainoje

Šios bylos svarba Turkijos platesnei diplomatinei reputacijai buvo šiek tiek sumažinta dėl jau du mėnesius besitęsiančio Rusijos karo Ukrainoje.

R. T. Erdoganas naudojosi gana gerais ryšiais tiek su Maskva, tiek su Kyjivo, stengdamasis tarpininkauti dėl karo užbaigimo.

Jo pastangomis jau pastebimai pagerėjo Ankaros ir Vašingtono santykiai, todėl netrukus Turkijai gali būti perduota JAV karinių lėktuvų.

Be to, pirmadienį Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas susitiks su R. T. Erdoganu Ankaroje, o vėliau šią savaitę nuvyks į Maskvą ir Kijevą.

„Generalinis sekretorius išreiškė palaikymą Turkijos tęsiamoms diplomatinėms pastangoms dėl karo Ukrainoje“, – nurodė A. Guterreso biuras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.