JAV neatmeta derybų su Šiaurės Korėja, bet siekia griežtesnių sankcijų

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė, kad nepaisant Šiaurės Korėjos „provokacijų“, jos tebėra nusiteikusios vesti derybas su Pchenjanu, nors siekia, kad Jungtinės Tautos sugriežtintų šiai komunistinei šaliai taikomas sankcijas.

 Nedas Price'as.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nedas Price'as.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 9:17 AM

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas po neseniai atliktų naujausių ginkluotės bandymų pareiškė, kad šalis toliau stiprins ir plėtos savo branduolinius pajėgumus. Jis kalbėjo pirmadienio vakarą per karinį paradą Pchenjano aikštėje, kuriame buvo demonstruojami tankai, raketų leistuvai ir tarpžemyninės balistinės raketos.

„Mes ir toliau esame atviri diplomatijai ir dialogui su KLDR (Korėjos Liaudies Demokratine Respublika)“ dėl jos branduolinės programos nutraukimo, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

„Tačiau taip pat privalome reaguoti į pastarojo meto KLDR provokacijas, įskaitant du neseniai įvykdytus ICBM (tarpžemyninių balistinių raketų) paleidimus“, – sakė jis žurnalistams.

Pasak N. Price'o, Kim Jong Uno pareiškimas patvirtina „mūsų vertinimą, kad KLDR kelia grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui bei pasauliniam ginklų neplatinimo režimui“.

JAV prezidento Joe Bideno administracija nekart siūlė vesti dialogą Šiaurės Korėjai, kuri nerodė didelio susidomėjimo darbinio lygio derybomis su Vašingtonu po trijų Kim Jong Uno susitikimų su J. Bideno pirmtaku Donaldu Trumpu.

Tačiau diplomatai sako, kad Jungtinės Valstijos taip pat ieško būdų nubausti Šiaurės Korėją už jos veiksmus, įskaitant praėjusį mėnesį atliktą pirmąjį nuo 2017 metų tarpžemyninės balistinės raketos bandomąjį paleidimą.

Anksčiau šį mėnesį Jungtinių Valstijų pateiktame JT Saugumo Tarybos rezoliucijos projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, numatyta sugriežtinti sankcijas Pchenjanui.

Dokumentas, be kita ko, numato nuo keturių iki dviejų milijonų barelių sumažinti Šiaurės Korėjai kasmet civilinėms reikmėms leidžiamos importuoti žalios naftos kiekį.

Rezoliucija, pateikta visoms 15-ai Saugumo Tarybos narių, taip pat būtų nustatyti apribojimai naujam Šiaurės Korėjos eksportui, įskaitant mineralinio kuro ir laikrodžių eksportą.

Tačiau vienas diplomatas sakė, kad Kinija, artimiausia Šiaurės Korėjos sąjungininkė, ir Rusija, dėl invazijos į Ukrainą tarptautinei bendruomenei tapusi pariju, kol kas griežtai atsisako diskutuoti apie šį rezoliucijos projektą.

Kinija ir Rusija turi veto teisę Saugumo Taryboje. Visgi abi šalys pritarė kai kurioms ankstesnėms JT sankcijoms Šiaurės Korėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.