UNESCO spaudos laisvės apdovanojimu pagerbė baltarusių grupę

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) trečiadienį paskelbė, kad savo metinį spaudos laisvės apdovanojimą skiria Baltarusijos žurnalistų asociacijai (BŽA), už nepriklausomos žiniasklaidos išlaikymą nepaisant Aliaksandro Lukašenkos režimo vykdomo susidorojimo.

„Išlaisvinkite politinius kalinius“ demonstracija Varšuvoje.<br> Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
„Išlaisvinkite politinius kalinius“ demonstracija Varšuvoje.<br> Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 8:47 AM, atnaujinta Apr 27, 2022, 8:58 AM

Po 2020 metų rinkimų, kurie, Vakarų teigimu, buvo suklastoti, A. Lukašenka ėmėsi įnirtingai dorotis su pilietine visuomene ir žiniasklaida Baltarusijoje. Šalyje buvo įkalinta per 1 tūkst. politinių kalinių.

BŽA buvo įkurta 1995 metais, netrukus po A. Lukašenkos atėjimo į valdžią 1994-aisiais, siekiant daryti spaudimą Minskui dėl spaudos laisvės. Asociacija turi 1,3 tūkst. narių, bet 2021-aisiais teismai jai liepė užsidaryti.

„Skirdami apdovanojimą BŽA, palaikome visus žurnalistus pasaulyje, kritikuojančius ir demaskuojančius autoritarinius politikus bei režimus, besipriešinančius jiems teisingos informacijos skleidimu ir raiškos laisvės skatinimu“, – sakė apdovanojimą skiriančios tarptautinės žiuri vadovas Alfredas Lela.

BŽA vadovas Andrejus Bastunecas sveikino apdovanojimą, pirmą kartą per jo 25 metų istoriją paskirtą grupei, o ne asmeniui.

„Tai labai netikėta. Tai visų nepriklausomų baltarusių žurnalistų, kurie pastaruosius dvejus metus dirba nepaisydami viso spaudimo, publikavimo draudimų ir areštų, pripažinimas“, – naujienų agentūrai AFP telefonu sakė jis.

„Tai visos bendruomenės pripažinimas“, – pridūrė A. Bastunecas.

BŽA vadovas pernai išvyko iš Baltarusijos ir dabar gyvena neskelbiamoje vietoje užsienyje.

Kaip rodo BŽA duomenys, šiuo metu Baltarusijoje kalinami 24 žurnalistai.

„Praktiškai visa nepriklausoma žiniasklaida Baltarusijoje buvo uždrausta kaip ekstremistinė, užblokuota šalyje ir [dabar] prieinama tik per VPN (virtualų privatų tinklą). Daug žurnalistų išvyko iš Baltarusijos, bet kai kurie vis tiek tęsia darbą ir rašo žiniasklaidos priemonėms, dabar įsikūrusioms už šalies ribų“, – sakė A. Bastunecas.

„Tačiau faktas, kad kai kurie liko, rodo, kokie jie yra drąsūs“, – pabrėžė jis.

„Bet kuriam autoritariniam lyderiui tikslas yra informacijos kontrolė. Nuolatinis spaudimas daromas nuo pat tos akimirkos, kai jis (A. Lukašenka) atėjo į valdžią“, – sakė A. Bastunecas.

„Nepertraukiamos represijos“

Apdovanojimas, kuris bus įteiktas per ceremoniją gegužės 2 dieną Urugvajuje, yra pavadintas 1986 metais Bogotoje nužudyto kolumbiečių žurnalisto Guillermo Cano vardu.

„Mus ir vėl įkvepia jų pavyzdys, [mums] primenama, kaip svarbu visur užtikrinti žurnalistų teisę laisvai ir saugiai rengti reportažus“, – sakė UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay.

BŽA ir kiti aktyvistai praneša, kad susidorojimas su žurnalistais Baltarusijoje pastarosiomis savaitėmis tęsėsi.

Lenkijoje įsikūrusios televizijos „Belsat“ žurnalistė Kaciaryna Andrejeva šį mėnesį buvo apkaltinta išdavyste, jai gresia įkalinimas iki 15 metų, pranešė BŽA. K. Andrejevos teismas turi prasidėti gegužę.

Tuo metu savaitraščio „Novy Čas“ redaktorė Aksana Kolb praėjusią savaitę buvo areštuota ir yra sulaikyta dėl viešosios tvarkos pažeidimo, skelbia BŽA.

Prancūzijos Užsienio reikalų ministerija antradienį pasmerkė A. Kolb areštą ir sveikino jos bei kitų pastangas palaikyti patikimos informacijos skleidimą Baltarusijoje.

„Šis procesas yra Baltarusijos valdžios vykdomos nepertraukiamų represijų politikos prieš nepriklausomą žiniasklaidą ir bet kokias nepritarimo neteisėtam Aliaksandro Lukašenkos režimui formas nauja iliustracija“, – sakoma pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.