V. Putinas pagrasino „žaibišku atsaku“ į kitų šalių kišimąsi Ukrainoje

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį perspėjo, jog jeigu kuri nors kita šalis mėgins trukdyti Maskvos karui Ukrainoje, ji sulauks „žaibiško“ karinio atsako.

V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-27 19:06, atnaujinta 2022-04-27 21:46

Kreipdamasis į abejų Rusijos parlamento rūmų narius V. Putinas sakė: „Jeigu kas nors sumanytų iš šalies kištis į dabartinius įvykius ir kurs Rusijai nepriimtinas strateginio pobūdžio grėsmes, jie privalo žinoti, kad mūsų atsakas... bus žaibiškai greitas.“

Rusijos lyderis sakė, kad kariuomenė tokiu atveju nedelstų panaudoti moderniausios ginkluotės.

„Tam turime visus įrankius – tokius, kokiais šiuo metu niekas negali pasigirti, – teigė V. Putinas. – Na, o mes nesigirsime. Mes juos naudosime, jeigu prireiks. Ir noriu, kad visi tai žinotų.“

Kremliaus vadovas pridūrė, kad „dėl to jau priimti visi sprendimai“.

V. Putinas dažnai girdavo Rusijos pasiekimus kuriant šiuolaikinę ginkluotę, įskaitant hipergarsines raketas ir naująsias tarpžemynines balistines raketas „Sarmat“, sėkmingai išbandytas anksčiau šį mėnesį.

V. Putinas vasario 24 dieną inicijavo įsiveržimą į kaimyninę šalį, tvirtindamas, kad ten vykdomas rusakalbių „genocidas“. Jis taip pat apkaltino provakarietišką valstybę glaudžiais ryšiais su NATO, kurią Maskva laiko grėsme nacionaliniam saugumui, ir savo pajėgoms kėlė uždavinį Ukrainą „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“. Tačiau Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose šį įsiveržimą laiko neišprovokuotu ir nepagrįstu.

Per kautynes, kurių metu Rusijos pajėgos beatodairiškai atakuoja gyvenamąsias teritorijas, žuvo tūkstančiai civilių, dar milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos pajėgos pradėjo naują didelio masto puolimą šalies rytiniame Donbaso regione, Kijevo pajėgoms sugebėjus atremti Maskvos pastangas greitai užimti teritorijas šalies šiaurėje, įskaitant sostinę.

Dalį Donbaso regiono nuo 2014 metų kontroliuoja prorusiški separatistai, įkūrę vadinamąsias „liaudies respublikas“. Pastarųjų nepriklausomybę Maskva pripažino prieš pat pradėdama invaziją į Ukrainą vasario 24 dieną. Donbaso ir pietrytinio Mariupolio uostamiesčio galutinis užėmimas leistų Maskvai suformuoti sausumos koridorių iki aneksuoto Krymo.

Sėkmingą Ukrainos pajėgų priešinimąsi invazijai didžia dalimi lėmė Kijevo sąjungininkių Vakaruose teikiama didelio masto pagalba tiekiant ginkluotę ir amuniciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.