Blėstantis Kremliaus galios rezervas: Rusija mažina sirų ir „Wagner“ karių skaičių Libijoje

Maskvos įsiveržimas į Ukrainą kelia sunkumus jos pajėgų dislokavimui šiaurės ir vakarų Afrikoje.

Blėstantis Kremliaus pajėgų rezervas.<br> lrytas.lt koliažas.
Blėstantis Kremliaus pajėgų rezervas.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 1:48 PM

Vakarų bei Libijos pareigūnai teigė, kad daugiau nei 1 000 Sirijos ir Rusijos samdinių, kuriuos Kremlius dislokavo Libijoje, buvo perkelti, ir tai yra vienas pirmųjų ženklų, kad invazija į Ukrainą apsunkina Maskvos užsienio pajėgų dislokavimą.

Pastarosiomis savaitėmis buvo išvesta apie 200 Rusijos samdinių iš Kremliaus remiamų privačių karinių pajėgų „Wagner Group“ ir apie 1 000 sirų, kuriuos Rusija kartu su jais buvo dislokavusi Libijoje, sakė du Vakarų pareigūnai. Trys kiti taip pat patvirtino, kad jų skaičius sumažėjo.

Šalyje Maskvos pavedimu lieka apie 5 000 samdinių, sakė apie dislokavimą informuotas regiono pareigūnas. Aukšto rango Libijos pareigūnas patvirtino, kad Rusija iš tiesų išvedė samdinius iš jo šalies, tačiau tikslių skaičių nepateikė.

„Iš pradžių tai buvo sirai, o ne „Wagner“ rusų personalas, o vėliau tai tapo pačiu „Wagner“ personalu, – apie išvedimą sakė Libijos ekspertas, Atlanto tarybos Artimųjų Rytų iniciatyvos vyresnysis bendradarbis Emadeddinas Badi. - O pastaruoju metu, per pastarąsias porą savaičių, įvyko suaktyvėjimas. Jų vis dar yra, bet jų daug mažiau.“

Pastaraisiais metais Rusijos samdinių dislokavimas suteikė Maskvai galimybę įsitvirtinti šiaurės ir vakarų Afrikoje. Tokiose šalyse kaip Centrinės Afrikos Respublika (CAR) ir Malis Kremlius pasinaudojo plačiai paplitusiu nepasitenkinimu buvusia kolonijine valstybe Prancūzija, tam, jog sustiprintų savo įtaką, o Libija tapo jo dislokavimo žemyne centru.

Tačiau dėl įsiveržimo į Ukrainą išlaidų Maskvos dislokavimas ėmė strigti – pranešama, kad CAR paliko apie 200 „Wagner“ kovotojų.

Po nesėkmių mūšio lauke Rusija sumažino savo tikslus Ukrainoje. Ji taip pat patyrė daug nuostolių. Jungtinė Karalystė antradienį pareiškė, kad per pirmuosius du karo mėnesius žuvo mažiausiai 15 tūkst. Rusijos karių. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų štabas praneša apie beveik 23 tūkst. okupantų karių žūtis (Balandžio 28d. duomenys)

Du Vakarų pareigūnai sakė, kad Rusija iš pradžių neketino išvesti jokių savo pajėgų iš Libijos, tačiau sprendimas buvo priimtas po to, kai jai nepavyko pasiekti didesnių laimėjimų Ukrainoje. Jungtinės Karalystės gynybos ministerija kovo pabaigoje pareiškė, kad nesėkmės reiškia, jog „Rusija greičiausiai buvo priversta teikti pirmenybę „Wagner“ personalui Ukrainoje operacijų Afrikoje ir Sirijoje sąskaita“.

Trys Vakarų pareigūnai teigė, kad „Wagner“ kovotojai buvo atšaukti dislokavimui Ukrainoje, tačiau neaišku, ar sirai taip pat bus siunčiami į Ukrainą. Kijevo pareigūnai sakė, kad sirų kovotojai žuvo kartu su rusais fronto linijose, tačiau du Vakarų pareigūnai teigė, kad kol kas nėra įrodymų, jog sirų kovotojai buvo dislokuoti Ukrainoje.

Turkija maždaug prieš mėnesį uždarė savo oro erdvę Rusijos kariniams skrydžiams iš Libijos ir Sirijos, kur Rusija turi daug karinių pajėgų, pasak Turkijos pareigūno ir vieno Vakarų pareigūno, nerimaudama dėl kovotojų ir įrangos gabenimo į Ukrainą.

„Turkai turėjo tam tikrų įrodymų, leidžiančių manyti, kad rusai į mūšio lauką Ukrainoje gabena ir žmones, ir tikriausiai įrangą [iš Sirijos ir Libijos]“, – sakė Vakarų pareigūnas. Turkija apie draudimą viešai paskelbė šeštadienį.

JAV apkaltino Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygį Jevgenijų Prigožiną finansavus „Wagner“, tačiau jis tai neigė. Atsakydamas į klausimus dėl samdinių skaičiaus sumažinimo, jis dar kartą paneigė turįs ryšių su sankcionuota samdinių grupe. V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neatsakė į prašymą tai pakomentuoti.

Kremlius pirmą kartą kelis tūkstančius „Wagner“ ir Sirijos samdinių į Libiją nusiuntė 2019 m. pabaigoje, kad šie padėtų stipriajam Khalifa Haftarui bandant nuversti JT pripažintą vyriausybę. Po 2020 m. paliaubų K.Haftaro pajėgos bei „Wagner“ pralaimėjo ir pasitraukė į bazes Libijos rytuose ir pietuose – ten, kur sutelkta didžioji dalis šalies naftos telkinių, – išlaikydamos strateginį buvimą NATO pietiniame flange.

Analitikai teigia, kad pasitraukimas iš Libijos, kuri yra padalinta tarp konkuruojančių vyriausybių, nepakeitė nestabilios jėgų pusiausvyros šalyje. „Nė vienas iš užsienio veikėjų, remiančių abi Libijos puses, nenori kompromituoti atgaivinto dialogo vardan to, kad dėl kitos pusės Libijoje būtų pradėtas karas“, – sakė Tarptautinės krizių grupės vyresnioji Libijos analitikė Claudia Gazzini.

Parengta pagal „Financial Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.