Gegužės mėnesį J. Bidenas keliaus į Pietų Korėją ir Japoniją

JAV prezidentas Joe Bidenas gegužę vyks į Pietų Korėją ir Japoniją, trečiadienį paskelbė Baltieji rūmai, vizitas į dvi pagrindines Vašingtono sąjungininkes Azijoje vyks tvyrant įtampai su varžove Kinija ir regionine prieše Šiaurės Korėja.

 Joe Bidenas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Joe Bidenas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 8:08 AM

Per kelionę gegužės 20–24 d. J. Bidenas susitiks su abiejų šalių vadovais ir sieks sustiprinti „tvirtą jo administracijos įsipareigojimą laisvam ir atviram Indijos ir Ramiojo vandenyno regionui bei JAV sutartis su sąjungininkėmis Korėjos Respublika ir Japonija“, sakoma spaudos sekretorės Jen Psaki pranešime. Tokijuje Bidenas taip pat susitiks su „Quad“ grupės, kuriai taip pat priklauso Australija, Japonija ir Indija, lyderiais. Ši grupė laikoma atrama prieš vis labiau stiprėjančią Kiniją.

J. Bideno administracija ne kartą apibūdino Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, ypač komunistinės Kinijos iškilimą, kaip svarbiausią strateginę JAV problemą. Kinija ir JAV, dvi didžiausios pasaulio ekonomikos, nesutaria dėl prekybos, žmogaus teisių, o plačiau J. Bidenas tai apibūdina kaip lemiamą XXI amžiaus kovą tarp pasaulio autokratijų ir demokratijų.

Vizitas taip pat vyks Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui šiais metais išbandžius daugybę uždraustų ginklų, nekreipiant dėmesio į JAV pasiūlymus dėl derybų ir pažadėjus paspartinti savo branduolinę programą.

Per dvišalius susitikimus su naujai išrinktu Pietų Korėjos prezidentu Yoon Suk Yeolu ir Japonijos ministru pirmininku Kishida Fumio J. Bidenas „aptars galimybes pagilinti mūsų gyvybiškai svarbius santykius saugumo srityje, stiprinti ekonominius ryšius ir išplėsti mūsų glaudų bendradarbiavimą, kad būtų pasiekta praktinių rezultatų“, sakė J. Psaki. Vizitas vyks po specialaus JAV ir ASEAN Pietų Azijos lyderių susitikimo Vašingtone gegužės 12–13 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.