JK neatsisako pažado išvyti Rusiją iš „visos Ukrainos“

Didžioji Britanija ketvirtadienį neigė, kad persistengia reaguodama į Rusiją, kai užsienio reikalų sekretorė Liz Truss pareiškė, jog turi būti išlaisvinta „visa Ukraina“, o tai rodo, kad turi būti atgautas ir Krymas.

 Liz Truss.<br> Sipa Press/Scanpix nuotr.
 Liz Truss.<br> Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-28 12:22

Gynybos sekretorius Benas Wallace'as sakė, kad L. Truss pastaba, išsakyta didelio atgarsio sulaukusioje kalboje, atitinka ilgalaikę Vakarų poziciją nuo pat tada, kai Rusija 2014 metais užgrobė Krymo pusiasalį. „Mes nuolat kartojome, kad Rusija privalo palikti Ukrainos suverenią teritoriją, todėl tai nepasikeitė“, – „Sky News“ sakė B. Wallace'as. Tačiau paklaustas, ar Didžioji Britanija kariškai parems Ukrainą kokiame nors puolime atsiimant pusiasalį, jis atsakė: „Dar reikia nueiti ilgą kelią, kol Ukraina įsiverš į Krymą“.

„Tikrai galiu pasakyti, kad remiame Ukrainos suverenų integralumą. Mes tai darėme visą laiką. Tai, žinoma, apima ir Krymą. Tačiau visų pirma išvykime Rusiją iš ten, kur ji dabar įgyvendina savo invazijos planus“. Trečiadienio vakarą Londone kreipdamasi į diplomatus ir verslo lyderius L. Truss sakė, kad Britanija „padvigubina“ savo karinę paramą. „Mes eisime toliau ir greičiau, kad išstumtume Rusiją iš visos Ukrainos“, – sakė ji ir paragino Vakarų sąjungininkes didinti karinę gamybą, įskaitant tankus ir lėktuvus, kad padėtų Kyjivui.

B. Wallace'as pakartojo, kad bet kokie Jungtinės Karalystės tankai ir lėktuvai nekeliaus tiesiai į Ukrainą, o vietoj to „užpildys“ sovietinių laikų atsargas, kurias siunčia tokios šalys kaip Lenkija. Jis patikslino, kad į Ukrainą siunčiamos ilgojo nuotolio „Brimstone“ raketos, kurios gali būti šaudomos jūroje, „bus naudojamos virš žemės“, tačiau Didžioji Britanija svarsto pagalbą priešlaivinėmis raketomis. „Nepaprastai svarbu, kad grūdai, kurie turi įtakos mums visiems, maisto kainoms, būtų išvežami iš Ukrainos, kad rusai negalėtų kontroliuoti Juodosios jūros“, – sakė jis.

B. Wallace'as taip pat sakė, kad prezidentas Vladimiras Putinas rengiasi svarbiam pranešimui, skirtam Rusijos Antrojo pasaulinio karo Pergalės dienai gegužės 9-ąją paminėti. „Jei jis nori labiau sutelkti Rusijos žmones, turės pripažinti, kad tai yra karas“, – BBC radijui sakė ministras. V. Putinas vadina karą „specialia karine operacija“. „Jis negali to pripažinti pasakydamas „aš klydau“. Jis turės tai pripažinti mėgindamas apkaltinti visus kitus“, įskaitant NATO“, – sakė B. Wallace'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.