Kinijos Guangdžou didmiestyje po COVID-19 atvejo vykdomas masinis testavimas

Kinijos Guangdžou didmiestyje po vieno aptikto įtariamo COVID-19 atvejo ketvirtadienį atšaukta šimtai skrydžių ir pradėtas 5,6 mln. žmonių testavimas, šalyje tęsiantis mūšiui už pandeminio koronaviruso suvaldymą.

 Koronavirusas Kinijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Koronavirusas Kinijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 10:24 AM

Kinija grumiasi su didžiausiu COVID-19 protrūkiu nuo pirmosios bangos 2020 metų pradžioje piko. Šalies rytuose esančiame Šanchajuje užregistruojama dešimtys mirties nuo COVID-19 atvejų per dieną, o sostinėje Pekine uždaromi ištisi rajonai, kur nustatyta po kelis užsikrėtimo atvejus.

Vykdydama savo politiką „nulis COVIDo“, Kinija naudoja griežtą karantiną, masinį testavimą ir kelionių suvaržymus. Strategija patiria spaudimą itin užkrečiamai viruso omikron atmainai prasprūstant pro kontrolės priemonių tinklą.

Kontrolės priemonės, įskaitant savaičių trukmės griežtą karantiną praktiškai visiems 26 mln. Šanchajaus gyventojų, pakenkė ekonomikai. Judriausiame pasaulio konteinerių uoste, svarbiame pasaulinėms tiekimo grandinėms, susikaupė daug neatliktų darbų.

Ketvirtadienį Guangdžou – svarbiame prekybos ir gamybos centre Kinijos pietuose – paskelbta, kad po vieno „nenormalaus“ testo rezultato, gauto miesto oro uoste, bus masiškai testuojami kone trečdalis gyventojų, kurių iš viso yra beveik 19 milijonų. Taip pat atšaukta dauguma skrydžių iš Guangdžou oro uosto ir į jį.

Tuo metu netoli Šanchajaus esančiame technologijų centre Hangdžou vėlai trečiadienį 9,4 mln. miesto centrinės dalies gyventojų įsakyta testuotis kas 48 valandas, jei jie nori lankytis viešosiose erdvėse ir naudotis transportu. Iš viso mieste gyvena 12,2 mln. žmonių.

Tokiomis priemonėmis siekiama, kad „virusas neturėtų kur pasislėpti ar įsitaisyti“, paskelbė miesto vyriausybė. Pranešimas privertė nuogąstauti dėl tolesnių suvaržymų mieste, kur įsikūrusios kai kurios iš didžiausių Kinijos kompanijų.

Ketvirtadienį paskelbta, kad per parą Kinijoje užregistruoti 11 367 nauji užsikrėtimo atvejai. Tai mažas skaičius, palyginti su skaičiais daugumoje didelių pasaulio ekonomikų, tačiau jo pakanka, kad sunerimtų šalies, kur 2019-ųjų pabaigoje pirmą kartą buvo aptiktas pandeminis koronavirusas, valdžia. Iki pastarojo meto Kinijai palyginti mažai nukentėjo nuo pandemijos.

Daugiau kaip 10 tūkst. pastarosios paros atvejų užregistruota Šanchajuje, bet po savaites trukusio ir gyventojus piktinusio karantino atvejų skaičius šiame mieste pradeda mažėti.

Per karantiną Šanchajuje vyko reti protestai prieš valdžią, kaltintą prastu atsaku ir nesugebėjimu pamaitinti namuose uždarytų žmonių. Miestas vykdo kampaniją už „nulį COVIDo bendruomenės lygiu“ – tai reikštų, kad virusas neplinta už uždarytų rajonų ribų.

Pastarosiomis dienomis daugiau gyvenamųjų teritorijų atšaukė judėjimo suvaržymus. Pareigūnai ketvirtadienį sakė, kad 90 proc. naujų užsikrėtimo atvejų išaiškinta karantinuojamuose rajonuose.

Pekine per praėjusias 24 valandas išaiškinta maždaug 50 naujų COVID-19 atvejų. Sostinė šią savaitę pradėjo beveik visų savo gyventojų, kurių iš viso yra 21 mln., testavimą ir ketvirtadienį uždarė daugiau gyvenamųjų rajonų Čaojango rajone.

Gyventojai įspėti, kad karantinas gali būti taikomas plačiau, buvo sustabdyti dideli žmonių susibūrimai, grupinės kelionės ir vestuvės, kai kuriose mokyklose pamokos vyksta internetu.

Kinijos prezidento Xi Jinpingo vyriausybė iki pastarojo meto savo atsaką į pandemiją vadindavo šalį valdančių komunistų pranašumo pavyzdžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.