Taivano ministras: leidimas atidaryti Lietuvos ambasadą Taipėjuje duotas, tai turėtų įvykti artimiausiu metu

Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu tikina, kad Lietuvos atstovybė Taipėjuje atsidarys jau labai greitai. Ministras teigia Lietuvos Vyriausybei jau davęs sutikimą atstovybės atidarymui.

 Josephas Wu.<br>AP/Scanpix nuotr. 
 Josephas Wu.<br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 11:13 AM

„Nenoriu daryti pareiškimų prieš jūsų Vyriausybę, bet, manau, Lietuvos atstovybė atsidarys labai greitai. Aš Lietuvos Vyriausybei jau daviau sutikimą dėl atstovybės steigimo, taigi laukiame jūsų Vyriausybės paskirtų Lietuvos atstovų“, – Lietuvos žurnalistams surengtoje spaudos konferencijoje teigė J. Wu.

Ministras pabrėžė, kad Taivano Vyriausybė Lietuvai dėl atstovybės atidarymo suteiks visą pagalbą, kokios tik reikės. J. Wu taip pat pažymėjo, kad Lietuvos atstovybės Taipėjuje funkcijos priklausys nuo Lietuvos Vyriausybės sprendimų.

„Atstovybės funkcijos priklauso nuo Lietuvos Vyriausybės. Jei ji mano, kad šiuo metu reikia tik prekybinės veiklos, mes tai gerbiame. Bet jei Lietuvos Vyriausybė mano, kad atstovybei reikia vykdyti konsulines funkcijas, tai būtų labai sveikintina. Pavyzdžiui: dėl pasų išdavimo, vizų taivaniečių piliečiams vykti į Lietuvą arba jūsų piliečiams atvykti į Taivaną, naujų pasų gavimui ir panašiai. Tai keliavimą tarp Taivano ir Lietuvos padarytų labai patogų“, – sakė ministras.

„Jūsų atstovybę Taivane mes laikome jūsų Vyriausybės ir žmonių atstove. Dėl to nėra abejonių“, – taip pat pažymėjo jis.

Jis taip pat akcentavo gerbsiantis Lietuvos atstovybę pavadinti taip, kaip patys lietuviai nori.

„Mes gerbiame jūsų sprendimą įkurti jūsų atstovybę taip, kaip jūs norite. Pavadinti ją taip, kaip jūs norite. Ir manau, kad tai yra abipusė pagarba“, – akcentavo J. Wu.

„Aš labai vertinu Lietuvos Vyriausybę dėl leidimų Taivanui įkurti Lietuvoje atstovybę leidžiant mums pavadinti save teisingu vardu. Tai yra teisingas dalykas“, – taip pat pažymėjo ministras.

ELTA primena, kad Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai.

Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones, įspėjo užsienio įmones stabdyti bendradarbiavimą, jei šios naudos lietuviškos kilmės detales.

Reaguodama į Pekino veiksmus, Europos Sąjunga metų pradžioje iškėlė Kinijai bylą Pasaulio prekybos organizacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.