Džakarta: į G-20 viršūnių susitikimą pakviestas tiek V. Zelenskis, tiek V. Putinas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dalyvaus lapkritį vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime, o Maskvos pajėgų puolamos Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis taip pat yra pakviestas, penktadienį pranešė renginį organizuojanti Indonezija.

V. Zelenskis ir V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-29 12:47, atnaujinta 2022-04-29 19:22

„Pakvietėme prezidentą Zelenskį dalyvauti G-20 viršūnių susitikime“, – per televiziją sakė Indonezijos prezidentas Joko Widodo. Jis leido suprasti, kad kompromisas buvo pasiektas po Vakarų spaudimo neleisti Rusijai dalyvauti šiame renginyje, atsakant į jos invaziją Ukrainoje.

V. Putinas per pokalbį telefonu su J. Widodo patvirtino, kad dalyvaus viršūnių susitikime Balio saloje, per tiesioginę interneto transliaciją sakė Indonezijos lyderis.

Rusija yra G-20 narė, o Ukraina šiai grupei nepriklauso.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Indonezija patyrė didžiulį Vakarų šalių, pirmiausia JAV, spaudimą neleisti Rusijai dalyvauti viršūnių susitikime.

Tačiau Džakarta tvirtino, kad kaip susitikimo šeimininkė privalo likti nešališka, o JAV prezidentas Joe Bidenas užsiminė, kad galėtų dalyvauti Ukraina.

V. Zelenskis socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad Indonezija trečiadienį, po pokalbio telefonu su J. Widodo, pakvietė jį susitikimą.

Ketvirtadienį J. Widodo susitiko su Rusijos prezidentu ir nurodė: „Putinas padėkojo Indonezijai už kvietimą į G-20 aukščiausiojo lygio susitikimą ir pasakė, kad jame dalyvaus.“

Per pokalbį V. Putinas palinkėjo Indonezijai sėkmingai pirmininkauti G-20, sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Tačiau „kol kas per anksti pranešti apie Rusijos dalyvavimo sąlygas“, sakė jis, palikdamas abejonių dėl Maskvos dalyvavimo formos.

Nuo vasario, kai Maskva užpuolė Ukrainą, Vakarai bando diplomatiškai izoliuoti Rusiją.

Anksčiau šį mėnesį Vašingtone įvykęs G-20 finansų ministrų susitikimas atskleidė didelius nesutarimus didžiausių pasaulio ekonomikų grupėje: JAV ir kelios sąjungininkės boikotavo derybas, protestuodamos prieš Rusijos dalyvavimą.

Tačiau Indonezija, kaip ir dauguma didžiųjų besiformuojančios ekonomikos šalių, stengiasi laikytis neutralios pozicijos.

J. Widodo penktadienį pareiškė, kad Indonezija, atsakydama į V. Zelenskio prašymą, ginklų Ukrainai nesiųs, bet pasiūlys humanitarinę pagalbą.

Penktadienį, kai J. Widodo kalbėjosi su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida, karas Ukrainoje vėl buvo vienas svarbiausių klausimų.

Indonezijos prezidentas paragino nedelsiant nutraukti karo veiksmus ir pabrėžė, kad reikia „taikaus sprendimo“.

F. Kishida sutiko, kad smurtas turi būti nutrauktas, tačiau karą apibūdino griežtesniais žodžiais.

„Suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas naudojant jėgą ir bauginimus, taip pat bandymas vienašališkai pakeisti status quo jėga nepriimtini jokiame regione“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.