Irane vyksta metinės demonstracijos palestiniečiams palaikyti

Tūkstančiai iraniečių penktadienį išėjo į gatves dalyvauti metinėse demonstracijose palestiniečiams palaikyti, per izraeliečių ir palestiniečių susirėmimus Jeruzalėje nukentėjus dešimtims žmonių.

Tūkstančiai iraniečių penktadienį išėjo į gatves dalyvauti metinėse demonstracijose palestiniečiams palaikyti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tūkstančiai iraniečių penktadienį išėjo į gatves dalyvauti metinėse demonstracijose palestiniečiams palaikyti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 12:35 PM

Kudso (Jeruzalės) diena paskutinį musulmonų šventojo Ramadano mėnesio penktadienį minima nuo 1979-ųjų, kai ją paskelbė Irano revoliucijos lyderis ajatola Ruhollah Khomeini.

Visame Irane protestuotojai su vėliavomis skandavo „Mirtis Amerikai“ ir „Mirtis Izraeliui“, pranešė valstybinis transliuotojas IRIB.

Demonstrantai taip pat nešė užrašus „Jeruzalė mūsų“, „Kudso diena yra islamo diena“.

Iranas nepripažįsta savo nesutaikomo priešininko Izraelio, o palestiniečių rėmimas jo užsienio politikos vienas iš stulpų yra nuo 1979 metų Islamo revoliucijos.

Penktadienio mitingai surengti po dvejų metų pertraukos dėl pandemijos. Jie vyko Teherane ir kituose didžiuosiuose miestuose, tarp jų Mašhade, Isfahane ir Tebrize, pranešė IRIB.

Tuo metu Izraelyje ir okupuotame Vakarų Krante vyksta kruvinas smurtas, Jeruzalėje tęsiasi įnirtingi izraeliečių policijos ir palestiniečių susirėmimai.

Penktadienį per naujus policijos ir palestiniečių susirėmimus Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse buvo sužeisti 42 žmonės, pranešė palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis.

Šie įvykiai privertė nuogąstauti dėl dar vieno konflikto po praėjusių metų 11 dienų karo tarp Izraelio ir ginkluotų grupių Gazos Ruože.

Per pastarąsias dvi savaites Al Aksos komplekse per neramumus buvo sužeista kone 300 palestiniečių.

Ant kalvos Jeruzalės senamiestyje stovinti mečetė yra trečia pagal svarbą šventa islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, žydų vadinama Šventyklos kalnu, nes ten kadaise stovėjo bibliniai judėjų maldos namai.

Neramumai kilo Izraelio saugumo pajėgoms kovo 22-ąją suintensyvinus operacijas Vakarų Krante.

Per keturis atskirus išpuolius Izraelyje žuvo 12 izraeliečių, tarp jų Izraelio arabų policininkas ir du ukrainiečiai.

Nuo kovo 22-osios taip pat žuvo 26 palestiniečiai ir trys Izraelio arabai, tarp jų – atakų kaltininkai ir asmenys, Izraelio saugumo pajėgų nukauti per operacijas Vakarų Krante.

Izraelis Rytų Jeruzalę užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą, kai taip pat okupavo Vakarų Krantą, ir vėliau ją aneksavo, bet tarptautinė bendrija šio žingsnio nepripažįsta.

Palestiniečiai Rytų Jeruzalės nori kaip savo būsimos valstybės sostinės, o Izraelis ją laiko savo „nedalomos“ sostinės dalimi.

Palestiniečiai piktinasi žydų apsilankymų Al Aksos komplekse padažnėjimu. Žydai gali lankytis komplekse, bet jiems ten neleidžiama melstis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.