O. Arestovičius papasakojo apie tolimesnę karo eigą ir Rusijos puolimą Donbase: kariniu požiūriu tai beprotybė

Rusijos puolimas Rytų Ukrainoje baigsis po dviejų ar trijų savaičių. Po to aktyvūs karo veiksmai gali sustoti, o karas pereis į pozicinę fazę, interviu „Meduza“ sakė Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius.

Karas Ukrainoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje, Donbasas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Donbasas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Donbasas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Donbasas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 7:54 PM, atnaujinta May 11, 2022, 11:47 AM

„Po dviejų ar trijų savaičių šis puolimas baigsis. Ir visai tikėtina, kad su juo pasibaigs ir aktyvioji karo fazė, nes Rusijos kariai nebeturi kaip pulti“, – mano O.Arestovičius.

Anot jo, dabar Rusijos pajėgos gana aktyviai žengia į priekį Ukrainos rytuose. Tačiau jų problema yra ta, kad ten nepalankus reljefas puolimui. Jų surinktų jėgų neužtenka ryžtingai laimėti.

„Iziumo kryptimi į penkis miško kelius bandoma suspausti 25 tūkst. karių. O aplinkui daubos, nulaužti geležinkelio bėgiai ir pervažos. Daugybė konstrukcijų su ilgais betoniniais kanalais – pagalvokite apie prieštankinius griovius.

Šioje vietoje lijo beveik dvi savaites – tai šlapi laukai, nepraeinami ir tuo labiau, nepravažiuojami. Prieš juos stovi koviniai mūsų daliniai – sunkieji mechanizuoti pėstininkų ir tankų daliniai, kurie dislokuoti jau aštuonerius metus. Jie puikiai pažįsta vietovę, yra pikti ir motyvuoti.

Situacija beviltiška [rusų kariams]. Iš pat pradžių buvo beprotiška mintis ten surengti operaciją. Kariniu požiūriu tai visiška nesąmonė. Tai grynai politinis sprendimas – eiti prie Luhansko ir Donecko sričių sienų ir paskelbti pergalę“, – sakė O.Arestovičius.

Pasak jo, Rusijos užduotis dabar, žlugus pirminiam planui, yra paskelbti, kad Luhansko ir Donecko sričių užėmimas yra pergalė.

„Tada bus norima apriboti karinę kampaniją. Grįžti prie derybų, kurių pagrindinis uždavinys – panaikinti sankcijas. Tai tokia Kremliaus istorija, nes jau du mėnesiai praėjo ir reikia ką nors pasakyti Rusijos žmonėms“, – sako A.Arestovičius.

Pasak jo, Rusija sukaupė „priešpaskutinius operatyvinius rezervus“ rytuose, o jiems liko tik apie 15 tūkst. pavargusių karių, atsigaunančių po kovų netoli Kijevo, Černigovo ir Sumų.

„Nežinau, iš kur jie gaus naujų rezervų. Juos paruošti reikia mažiausiai mėnesio ar net dviejų. Per tą laiką daug kas nutiks. Ir Rusija neturi kur stiprėti pati“, – tiki O.Arestovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.