Įkalintas Ukrainos miestas: Mariupolio okupantai dalina skrajutes apie gyvenimo „rusiškame pasaulyje“ taisykles Gyventojus siunčia į filtravimo stovyklas

Rusijos okupantai Mariupolyje platina lankstinukus su atsakymais į klausimus apie gyvenimo sąlygas mieste okupacijos metu.

Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>AP/Scanix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>AP/Scanix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 1, 2022, 7:02 AM

Apie tai papasakojo Mariupolio mero patarėjas Piotras Andriuščenka.

P.Andriuščenkos demonstruojamuose lankstinukuose pateikiami atsakymai į pagrindinius klausimus, kurie gali neraminti Mariupolio gyventojus. Visų pirma dėl galimybės išsigryninti grynųjų pinigų naudojant Ukrainos bankų korteles.

Okupantų dokumente teigiama, kad miesto teritorijoje galioja tos pačios taisyklės kaip ir vadinamojoje „Donecko liaudies respublikoje“. Mariupolyje žmonėms atitinkamai neįmanoma atlikti lėšų pervedimo ar išimti grynųjų pinigų iš ukrainietiškų sąskaitų.

Lankstinuke taip pat teigiama, kad „dabartiniai teisės aktai“ nenumato kompensacijų už sugriautus būstus ar būsto atkūrimo išlaidų kompensavimo. Toliau okupantai žada neva kada nors vykdyti daugiabučių namų ir privačių namų atstatymo pagalbos programas.

Ypatingas dėmesys lankstinuke skiriamas vadinamosios „patikros“ taisyklėms – vietos gyventojų filtravimui, siekiant aptikti „Ukrainos militantus“.

„Visi nedelsiant turi praeiti patikrą, ar asmuo nėra Ukrainos kovotojas, siekiant pašalinti grėsmę civiliams gyventojams“, – sakoma okupantų pareiškime.

Nepraėję šios „procedūros“ Mariupolio gyventojai negali net išvykti į okupuotą Donecką. Judėjimas regiono viduje taip pat ribojamas.

„Persikelti automobiliu net į okupuotą Donecko sritį asmeniniu transportu leidžiama tik kartu su konvojumi“ , – okupantų pareiškimus komentavo P.Andriuščenka.

Išvykimas į Ukrainą, savo lapeliuose įtikinėja okupantai, yra įmanomas. Kartu jie gąsdina Mariupolio gyventojus, sakydami, kad neva įžengus į Ukrainso kontroliuojamą teritoriją visiems karinio amžiaus vyrams įteikiamas šaukimas ir jie siunčiami tiesiai į frontą.

„Jie net tokiais būdais stengiasi neleisti ukrainiečiams grįžti namo. Mariupolio gyventojai – netikėkite tuo. Pasakykite tai savo giminaičiams. Niekas niekam nieko neįteikia. Ukraina laukia Mariupolio gyventojų namuose su šiltais apkabinimais, o ne šiurkščiais teisių pažeidimais“, – sakė mero patarėjas P.Andriuščenka.

Kaip pranešta anksčiau, rusai Mariupolio gyventojams, deportuojamiems į Rusiją, yra įsteigę keturias filtravimo stovyklas ir taikius gyventojus įvairiais būdais kankina. Rusai naudoja įvairius patyčių metodus: tiek psichologinius, tiek fizinius. Teigiama, kad labiausiai kankinami ir užgauliojami vyrai, ant kurių kūnų yra bent keletas tatuiruočių.

Anksčiau Ukrainos Aukščiausiosios Rados įgaliotinė žmogaus teisių klausimais Liudmila Denisova papasakojo, kaip rusų okupantai Mariupolyje atiminėja iš žmonių pinigus ir vagia asmens duomenis dėl apgaulingų finansinių operacijų.

Savo ruožtu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Antonio Guterresą dėti pastangas, kad būtų sustabdyta Ukrainos piliečių deportacija į Rusiją.

Parengta pgal UNIAN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.