V. Zelenskis: pirmoji 100 žmonių grupė paliko Mariupolio plieno gamyklą

Pirmoji maždaug 100 civilių grupė evakuota iš apgultos „Azovstal“ plieno gamyklos pietiniame Mariupolio uostamiestyje, sekmadienį pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

V.Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2022, 6:03 PM, atnaujinta May 1, 2022, 6:36 PM

„Prasidėjo civilių evakuacija iš „Azovstal“. Pirmoji maždaug 100 žmonių grupė jau vyksta į kontroliuojamą zoną. Rytoj mes juos sutiksime Zaporižioje“, – tviteryje parašė jis, turėdamas omenyje miestą, esantį maždaug už 220 kilometrų į šiaurės vakarus. „Dabar jie, kartu su #JT, stengiasi evakuoti kitus civilius iš gamyklos“, – sakė jis.

Anksčiau sekmadienį Jungtinės Tautos patvirtino, kad iš „Azovstal“ vykdoma „saugaus praėjimo operacija“, kurią koordinuoja Raudonasis kryžius ir Rusijos bei Ukrainos pajėgos. Daugiau informacijos nepateikta saugumo sumetimais.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas taip pat patvirtino, kad Ukrainos Mariupolio mieste vyksta evakuacijos operacija siekiant išgelbėti civilius iš Rusijos kariuomenės apsuptos „Azovstal“ gamyklos.

Didžiulė „Azovstal“ geležies ir plieno gamykla yra paskutinė Ukrainos pajėgų tvirtovė nusiaubtame Mariupolio uostamiestyje po savaites trukusio Rusijos kariuomenės puolimo. Keli šimtai Ukrainos karių ir civilių glaudžiasi sovietinių laikų požeminių tunelių labirinte po plieno gamykla, daugeliui jų reikia medikų pagalbos. Daugiau nei 11 kvadratinių kilometrų besidriekiantis kompleksas yra didžiulis geležinkelio linijų, sandėlių, anglies krosnių, fabrikų, kaminų ir tunelių, idealiai tinkančių partizaniniam karui, kompleksas.

Pirminiais duomenimis, iš plieno gamyklos patalpų autobusų kolona jau buvo išvežtos kelios dešimtys civilių. Pirmoji evakuacija įžiebė viltį, kad gali būti vykdoma platesnė operacija. Ukrainos pareigūnų teigimu, gamyklos bunkeriuose vis dar įstrigę apie 1000 civilių. Rusija kalba apie 2500 žmonių ir teigia, kad daugelis jų yra kariškiai ir „užsienio samdiniai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.