Karo analitikų žvilgsniai – į tai, kas vyksta karščiausiuose Ukrainos taškuose: akys krypsta ir į rusų planą Odesoje

Sėkminga Ukrainos pajėgų ataka prieš okupuotame Iziume įsikūrusią Rusijos vadavietę turėtų bent laikinai suardyti agresoriaus puolimą šiame regione, o „Azovstal“ plieno gamyklą apsupę rusai veikiausiai bandys ir toliau badu marinti čia esančius gynėjus, teigia JAV esantis Karo analizės institutas (ISW).

Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kariai prie Zaporižės atominės elektrinės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kariai prie Zaporižės atominės elektrinės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-05-02 09:10

Karo analitikai įvertino praėjusios paros karinius veiksmus visoje Ukrainoje ir pasidalino įžvalgomis, ko galima tikėtis artimiausiu metu.

Pasak ISW, artimiausiomis dienomis Rusijos pajėgos veikiausiai ruošiasi atnaujinti puolimą, skirtą užimti visą Chersono regioną. Taip pat manoma, kad Rusija kaupia pajėgas ir bandys iš rytų ir vakarų vykdyti operacijas, kad užimtų Odesą.

Tačiau karo analitikai pabrėžia, kad „tokios operacijos sėkmė labai mažai tikėtina.“

Rusai atsimuša į ypatingai tvirtas Ukrainos pozicijas

ISW specialistai skelbia, kad per praėjusią parą Rusijos pajėgos tęsė nesėkmingas atakas ant žemės Donecko-Luhansko fronto linijoje, tačiau jokių reikšmingų teritorijų taip ir neužėmė. Rusai toliau bando visiškai perimti Rubižnės ir Popasnos kontrolę ir tam pasitelkia pėstininkus, kuriuos remia artilerija.

Ukrainos generalinis štabas skelbė, kad Rusijos pajėgos blokuoja Ukrainos pozicijas Rubižnėje ir Popasnoje, kad šie negalėtų manevruoti.

„Rusijai nepavyksta pasiekti reikšmingo progreso puolant Ukrainos gynybos pozicijas, esančias dar iki vasario 24-osios įtvirtintoje fronto linijoje. Pakartotinės nesėkmės bandant užimti tokius kaimus kaip Zolotė ar Vilne rodo, kad dar prieš invaziją dar paruošti Ukrainos gynybos įtvirtinimai yra pernelyg stiprūs, kad Rusijos pajėgos galėtų jas šturmuoti“, – rašė understandingwar.org.

Pasak karo analitikų, Rusijos pajėgos šiek tiek sėkmingiau juda pietvakarių kryptimi Donecko regione, tačiau Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad agresorių ataka prieš Ozernę buvo nesėkminga.

Bando įvertinti, kodėl nesiseka pulti Iziumo kryptyje

Ukrainos generalinis štabas pateikė puikių žinių po įvykdytos operacijos prieš Iziumą užėmusias Rusijos pajėgas. Pranešta, kad atakavus mokykloje įrengtą Rusijos pajėgų bazę žuvo mažiausiai vienas aukštas Rusijos karininkas.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Oliksijus Arestovičius pranešė, kad ukrainiečiai nukovė majorą generolą Andrejus Simonovą, Rusijos oro pajėgų štabo vadovą ir kitus rusų atstovus.

„The New York Times“ pranešė, kad bazėje buvo ir už operacijas Iziume atsakingas Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, tačiau jis jau išvyko į Rusiją. Anksčiau buvo skelbta, kad V.Gerasimovas sužeistas, tačiau šią informaciją vėliau paneigė ir patys ukrainiečiai.

Manoma, kad čia V.Gerasimovas turėjo įvertinti Rusijos pajėgų situaciją Iziume.

„V.Gerasimovas veikiausiai turėjo išsiaiškinti, kodėl Rusijos puolimas Iziumo kryptyje didžiąja dalimi yra įstrigęs ir ar verta toliau investuoti į šios grupės stiprinimą, užuot operacijos dėmesį nukreipiant į Lymano kryptį, kur Rusijos pajėgos turi daugiau sėkmės“, – rašė understandingwar.org.

Karo analitikai pabrėžė, kad karininkai ar aukšti vadai tokį karo lauko įvertinimą atlieka, kai nori geriau susipažinti ir pajusti, kokia yra tikroji situacija, o svarbiausia – pajėgų moralė ir individualių dalinių galimybės.

„Logiškiau manyti, kad V.Gerasimovas čia atliko įvertinimą nei, kad iš tiesų perėmė karinės operacijos vadovavimą“, – pabrėžė ISW.

Remdamiesi atvirais šaltiniais ISW analitikai pastebėjo, kad Ukrainos pajėgos Charkovo miesto šiaurėje kontroliuoja daugiau teritorijos nei anksčiau manyta. Pranešama, kad Rusija ir toliau artilerija apšaudo Charkovo rajoną.

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos šaudo į Ukrainos pozicijas prie Udy ir Prudiankos. Abu taškai yra į šiaurę nuo Charkovo ir 20 kilometrų nuo pasienio su Rusija.

Rizikuoja pakartoti nesėkmingą ataką

ISW specialistai pabrėžė, kad Rusija per praėjusią parą nepasistūmėjo į priekį pietų kryptimi. Pabrėžiama, kad Rusijos pajėgos čia ir toliau persigrupuoja ir pildosi. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusija ruošia pajėgas puolimui Mykolajivo ir Kryvyj Rih kryptimis.

ISW karo analitikai teigė, kad šiuo metu tokių prognozių patvirtinti negali, tačiau įvertino jos potencialą.

„Rusijai vienu metu surengus puolimą Mykolajivo ir Kryvyj Rih kryptimi kartu su kova už Donbasą būtų padalintos rusų pajėgos ir resursai, o tai primintų žlugusį pagrindinį Rusijos invazijos planą“, – rašė understandingwar.org.

Tačiau pasak specialistų, Rusija vis labiau žiūri į Odesą. Gegužės 1-ąją Rusijos pajėgos apšaudė Odesoje esančią oro bazę. Karo analitikai pastebi, kad Rusija intensyvina puolimą prieš Odesą, o kartu didinami dezinformacijos tempai Padniestrėje.

„Tai gali indikuoti, kad Rusijos pajėgos ruošiasi pulti Odesą iš rytų ir vakarų, galbūt (teoriškai, – red.) puolimą paremiant amfibinėmis operacijomis. Šiuo metu negalime įvertinti Rusijos pajėgumų įvykdyti tokią didelę ir kompleksinę operaciją ir ar rusai gali grasinti užimti Odesą. Tačiau Rusijos pajėgos vis tiek gali tai mėginti padaryti arba viltis, kad vien pasiruošimas tokiai operacijai sutrauks Ukrainos pajėgas aplink Odesą“, – rašė understandingwar.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.