Rusijos mokyklas užplūdo propaganda: vaikai programuojami remti karą Ukrainoje jau nuo pradinių klasių

Rusijos karas prieš kaimyninę Ukrainą vis dažniau prasiskverbia į rusų mokyklas – moksleiviai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai verbuojami viešai demonstruoti paramą invazijai.

  Vaikai priversti palaikyti Rusijos invaziją į Ukrainą.<br> "Twitter" asociatyvi nuotr.
  Vaikai priversti palaikyti Rusijos invaziją į Ukrainą.<br> "Twitter" asociatyvi nuotr.
 Vaikai priversti palaikyti Rusijos invaziją į Ukrainą.<br> "Twitter" asociatyvi nuotr.
 Vaikai priversti palaikyti Rusijos invaziją į Ukrainą.<br> "Twitter" asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 2, 2022, 7:46 PM

Kovo mėn. vaikų darželiai ir mokyklos socialinėje medijoje ėmė skelbti įvairias karą palaikančias akcijas – masinė kampanija, kuri jautėsi sukoordinuota. Ant mokyklų durų ir langų atsirado lotyniška raidė Z, kuri tapo neoficialiu Kremliaus paramos karui simboliu ir kurią karo kritikai sulygina su nacistine „svastika“. Socialiniuose tinkluose pasirodė mokinių rašytų laiškų Rusijos kariams Ukrainoje nuotraukos.

Kovo viduryje Karelijos respublikos Elinsenvaaros mieste mokiniai, minėdami aštuntąsias Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo regiono aneksijos metines, stovėjo išsirikiavę Z raidės forma ant sniego, daugelis jų laikė popierines Rusijos vėliavas.

„Jei vaikai stovi su vėliava, ar tai tikrai blogai? – sakė mokyklos direktorius. Tai nėra fašistinė svastika.... Taip, tai yra kariuomenės palaikymas, bet aš manau, kad mes privalome palaikyti kariuomenę. Turime auklėti patriotus“.

Kovo 31 d. valdančioji „Vieningosios Rusijos“ partija Marių respublikos sostinėje Joškar-Oloje paskelbė, kad rengiama nacionalinė demonstracija „Už tėvynės gynėjus“.

Kovo 23 d. Irkutsko srities Maisko kaime mokiniai ir ikimokyklinio amžiaus vaikai buvo nufotografuoti žygiuojantys sniege „flashmobu“, pavadintu „Mes nepaliekame savų“.

Kovo 29 d. Sibiro Omsko srities Glinkino kaimo administracija rašė, kad „patriotizmo ugdymas yra viena aktualiausių šių dienų problemų“.

„Tokiu sudėtingu metu visos mūsų šalies gyventojams svarbiausia būti vieningais ir tvirtais žmonėmis, būti kartu, neapleisti savo tautiečių ir mūsų karių, kurie kiekvieną dieną demonstruoja didvyriškumą ir stiprybę, – rašė administracija socialiniame tinkle VK. – Vadovaujami auklėtojos N. G. Poltavcevos, mūsų darželinukai piešė paveikslėlius ir sukūrė laikraštį „Mes už Rusiją!“, taip pat papuošė savo klasės langus.“

Prie įrašų paprastai pridedami įvairios grotažymės su lotyniškuoju Z ir Rusijos valstybinės žiniasklaidos propaguojamais karą palaikančiais šūkiais.

Juose taip pat dažnai žymimi vietiniai „Vieningosios Rusijos“ skyriai. Vienoje Sankt Peterburgo mokykloje vietinis „Vieningosios Rusijos“ deputatas mokiniams skaitė paskaitas, kuriose, be kitų temų, kalbėjo apie „paramą prezidento ir Rusijos kariuomenės veiksmams“ ir „apie informacinį karą prieš Rusiją“.

Baltijos jūros uostamiestyje Kaliningrade, Rusijos vakarinio Kaliningrado srities eksklavo sostinėje, pastarosiomis dienomis atsirado vienas didžiausių Z logotipų. Miesto centre esančio sporto centro „Junost“ pastatą papuošė dviejų aukštų Z raidė juodai oranžinėmis juostelėmis, vaizduojančiomis Švento Jurgio kaspiną – simbolį, kurį prezidento Vladimiro Putino vyriausybė labai propaguoja minint sovietų indėlį į pergalę Antrajame pasauliniame kare.

Tame pačiame mieste esančios 3-iosios mokyklos moksleiviai mokėsi dainos, kurioje „Rusijos žemės“ geografinės ribos buvo išdėstytos taip: Odesa, Luhanskas ir Doneckas, Moldovos Padniestrės regionas ir JAV Aliaskos valstija.

„Mes neimame svetimų daiktų, bet atsiimame savus, – sakoma dainos tekste. – Mes žinome, mes prisimename, mes nepamirštame ir ginsime savo šalį nuo Aliaskos iki Kremliaus.“

„Dainos žodžius radau atsitiktinai, – sakė vieno mokinio mama, kuri dainą paskelbė internete. – Mano sūnus apie tai nieko nesakė. Tiesą sakant, išskyrus Maskvą ir Kaliningradą, jam būtų sunku išvardyti bet kurį Rusijos miestą.... Vaikai dainą mokėsi savaitę. Manau, kad jie ją dainuos per Pergalės dienos [gegužės 9 d.] iškilmes“.

Kai kurie analitikai teigė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stengiasi pasiekti „skelbtiną sėkmę“ Ukrainoje per tradicinį Pergalės dienos paradą gegužės 9 d.

Visose miesto mokyklose mokiniai buvo įtraukti į laiškų rašymo Rusijos kariams Ukrainoje projektą.

„Ką turėčiau parašyti? – Aš labai džiaugiuosi, kad tu išėjai žudyti žmonių? – RFE/RL sakė vienas devintos klasės mokinys. Paklausiau, ką rašo kiti. Jie rašė tai, ką turėjo rašyti, kad mokytoja ant jų nerėktų. Jie tiesiog susirado panašių tekstų internete ir juos nukopijavo.... Viena mergaitė tiesiog susirado žodžio „herojiškas“ sinonimus ir visus juos panaudojo“.

Viena mokytoja, dirbanti Kaliningrado srities Baltijsko mieste ir prašiusi neviešinti jos pavardės, sakė, kad atsisakė prašyti savo mokinių dalyvauti projekte.

"Aš palaikau savo šalį. Bet savo mokiniams šių užduočių neduosiu. Nemėgstu veidmainystės, o būtent tai ir yra veidmainystė. Nemanau, kad vaikai geba tinkamai spręsti apie tokius sudėtingus dalykus. Tiesą sakant, ne visi suaugusieji taip pat“.

Aleksandro Solomkos šešiametis sūnus lanko mokyklą Sankt Peterburge. Praėjusią savaitę, pasak A.Solomkos, berniukas grįžo namo su ašaromis ir paklausė, ar A.Solomka ir jo žmona, kurie abu tarnauja kariniame rezerve, gali būti pašaukti kovoti Ukrainoje.

„Kitą dieną nuėjome į mokyklą ir pamačiau, kad visos durys ir langai apklijuoti propagandiniais paveikslėliais su raide Z ir įvairiais patriotiniais šūkiais, – sakė A.Solomko. – Tačiau tėvai tyli, tarsi nieko nevyksta“.

„Nusprendėme pasikalbėti su mokyklos direktore, kuri pasirodė esanti visai normalus žmogus, – pridūrė jis. – Ji pasakė, kad pati nelabai palaiko idėją leisti vaikams prisiliesti prie propagandos. Turėjome normalų pokalbį be jokių skandalų... Ji pažadėjo per kelias dienas atsikratyti visos propagandos.... Kai grįžome po dviejų dienų, nebeliko nieko“.

Vakariniame Pskovo mieste vietos greitosios pagalbos medikas Ivanas Vasiljevas paprašė srities gubernatoriaus įvesti privalomą „bazinį karinį mokymą“ 5-10 klasių mokiniams. Savo laiške I. Vasiljevas pažymėjo, kad Pskovo regionas ribojasi su „dviem NATO šalimis“ – Estija ir Latvija – ir kad šis regionas yra „Rusijos forpostas prie NATO sienos“.

Pskovo srities gubernatorius Michailas Vedernikovas pažadėjo išnagrinėti I.Vasiljevo pasiūlymą.

Parengta pagal „RFE/RL“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.