Tiesiai iš pragaro žiočių: iš „Azovstal“ gamyklos griuvėsių ištrūkę žmonės pasakojo apie Rusijos sukeltą siaubą

Po kelias savaites trukusios apgulties iš Mariupolio į Rusijos ir Ukrainos kontroliuojamą teritoriją evakuota dešimtys civilių gyventojų.

Mariupolio civilių evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolio civilių evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolio civilių evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolio civilių evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolio civilių evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolio civilių evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolio civilių evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mariupolio civilių evakuacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 2, 2022, 7:49 AM, atnaujinta May 10, 2022, 12:03 PM

Į Rusijos ir Ukrainos kontroliuojamą teritoriją evakuota dešimtys civilių gyventojų. Kai kurie jų paliko plieno gamyklą „Azovstal“ – paskutinę Ukrainos karių tvirtovę strategiškai svarbiame mieste.

Rusija pranešė, kad dešimtys civilių atvyko į jos kontroliuojamą kaimą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog didelė grupė taip pat keliauja į Zaporožę, kurią kontroliuoja Ukraina.

„Pirmoji maždaug 100 žmonių grupė jau vyksta į kontroliuojamą teritoriją, – parašė jis tviteryje. – Rytoj [pirmadienį] su jais susitiksime Zaporožėje. Esame dėkingi mūsų komandai! Dabar jie kartu su JT dirba prie kitų civilių evakuacijos iš elektrinės“. – kalbėjo V.Zelenskis.

Jungtinės Tautos patvirtino, kad šeštadienį pradėta „saugaus evakavimo operacija“ evakuojant gyventojus ir kad ji dalyvauja kartu su Raudonuoju Kryžiumi.

Šeštadienio rytą atvyko evakuacijos konvojus, pranešė JT, tačiau nepateikė išsamios informacijos apie tai, kur buvo vežami žmonės ir kiek jų išvyko, sakydama, kad dalijimasis informacija gali kelti pavojų operacijos saugumui.

„Reuters“ filmuotoje medžiagoje iš komplekso matyti, kaip civiliams gyventojams, daugiausia moterims ir vaikams, padedama eiti per griuvėsių krūvas ir įlipti į autobusą be langų.

Viena moteris su šešių mėnesių kūdikiu sakė, kad plieno gamykloje jie įstrigę jau du mėnesius. Kita, vyresnio amžiaus moteris sako, kad jiems trūko maisto.

Ukrainos pareigūnai sakė, kad po sekmadienį trumpam paskelbtų paliaubų Rusijos apšaudymas plieno gamykloje atsinaujino.

„Jūs neįsivaizduojate, ką mums teko išgyventi“

Nors dešimtys žmonių buvo išgelbėti, bunkeriuose tebėra keli šimtai civilių, įskaitant vaikus, sekmadienį „Reuters“ citavo Ukrainos nacionalinės gvardijos atstovą Denisą Šlehą. Jis pridūrė, kad prireiks dar bent dviejų tokių evakuacijos operacijų, kad visi būtų išvesti.

Vienas iš į Rusijos kontroliuojamą teritoriją evakuotų žmonių naujienų agentūrai „Reuters“ sakė: „Jūs tiesiog neįsivaizduojate, ką mes patyrėme, kokį siaubą teko išgyventi“.

„Bijojau, kad bunkeris neatlaikys – mane apėmė baisi baimė. Kai bunkeris pradėjo drebėti, mane ištiko isterija, tai gali paliudyti mano vyras: Aš labai bijojau, jog bunkeris įgrius.“ – sakė 37 metų Natalija Usmanova.

„Mes taip ilgai nematėme saulės.“ – pridėjo ji.

Pirmieji evakuotieji nugabenti į Rusijos kontroliuojamą kaimą

Pirmiesiems civiliams dar šeštadienį pavyko palikti „Azovstal“ gamyklą, tačiau didžiąją kitos dienos dalį jų likimas buvo neaiškus.

Dabar Rusijos gynybos ministerija teigia, kad apie 80 civilių paliko apgultą plieno gamyklą ir buvo nugabenti į Bezimenės kaimą Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje Ukrainoje. Pasak jos, jiems teikiama medicininė priežiūra ir aprūpinimas.

Pareiškime, kurį perdavė Rusijos žiniasklaida, ministerija taip pat teigė, kad civiliai gyventojai, kurie norėjo išvykti į Ukrainos kontroliuojamas teritorijas, „buvo perduoti JT ir Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto atstovams“.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad vienas iš jos fotografų, įsikūrusių kaime, matė, kaip konvojumi atvyko daugiau kaip 50 žmonių, ir pranešė, kad vietovėje yra JT darbuotojų.

Mariupolį jau kelias savaites intensyviai bombarduoja Rusijos artilerija.

Plieno gamykla „Azovstal“, kurioje yra pasislėpę paskutiniai Ukrainos gynėjai ir keletas likusių civilių, yra didžiulė pramoninė teritorija su požeminių tunelių tinklu, todėl ją užimti Rusijos pajėgoms būtų sudėtinga.

Praėjusį mėnesį paskelbęs, kad pietų Ukrainos miestas užimtas, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė savo kariuomenei apgulti plieno gamyklą, „kad pro ją nepraeitų nė musė“.

Mariupolio nuniokojimas buvo vienas didžiausių per visą konfliktą: didžioji miesto dalis virto griuvėsiais, kilo plataus masto humanitarinė krizė. Bėgantys gyventojai pasakojo, kad jiems trūksta maisto ir vandens, o žuvusiųjų kūnai paliekami gatvėse.

Šeštadienį kalbėdamas su BBC, Mariupolio meras Vadimas Bojčenka sakė: „Iš miesto išvykę gyventojai sako, kad pragaras egzistuoja ir jis yra Mariupolyje.“

Kadangi didžiąją dalį miesto dabar kontroliuoja Rusija, daugiausia dėmesio tebėra skiriama nuo konflikto nukentėjusioms plieno gamykloms.

Netrukus po to, kai pasirodė žinia apie sekmadienį pradėtą platesnio masto evakuacijos projektą, Mariupolio pareigūnai pareiškė, kad evakuacija iš kitų miesto rajonų, išskyrus „Avozstal“ pramonės gamyklą, buvo sustabdyta iki pirmadienio ryto.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.