HRW: Rusijos „Wagner“ grupuotės kovotojai žudo civilius gyventojus CAR

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) antradienį pareiškė, kad yra „įtikinamų įrodymų“, jog Rusijos sukarintos pajėgos Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) šiurkščiai pažeidinėja žmogaus teises ir žudo civilius gyventojus.

Centrinė Afrikos Respublika.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Centrinė Afrikos Respublika.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 9:47 AM

2013 metais CAR prasidėjęs pilietinis karas, kuriame daugybė sukarintų grupuočių kovojo prieš valstybę, atsidūrusią ties žlugimo riba, pastaraisiais metais gerokai aprimo.

Tačiau maždaug prieš metus kovos staiga atsinaujino, kai sukilėliai pradėjo puolimą, siekdami nuversti prezidentą Faustiną Archange Touaderą.

Prezidentui paprašius Maskvos pagalbos, šimtai Rusijos sukarintų pajėgų narių padėjo išstumti sukilėlius, kurie vis dar kontroliuoja didelę šalies dalį.

Privatūs kariniai rangovai dažnai apibūdinami kaip priklausantys „Wagner“ grupei – Rusijos subjektui, kurio teisinis statusas nežinomas.

„Panašu, kad CAR esančios pajėgos, kurias liudininkai įvardijo kaip rusų, nuo 2019 metų įvykdė daug egzekucijų, kankino ir mušė civilius gyventojus“, – teigė HRW.

„Kelios Vakarų šalių vyriausybės, Jungtinių Tautų ekspertai ir specialieji pranešėjai rado įrodymų, kad CAR veikiančiose su Rusija siejamose pajėgose yra nemažai „Wagner“ grupuotės, Rusijos privačios karinės saugumo rangos įmonės, akivaizdžiai susijusios su Rusijos vyriausybe, narių“, – priduriama pranešime.

JT, nevyriausybinės organizacijos ir buvusi CAR kolonijinė valdytoja Prancūzija kaltina ir kariuomenę, ir sukilėlius vykdant nusikaltimus prieš civilius gyventojus.

„CAR vyriausybė turi teisę prašyti tarptautinės saugumo pagalbos, tačiau ji negali leisti, kad užsienio pajėgos nebaudžiamai žudytų ir kitaip žiauriai elgtųsi su civiliais“, – sakė HRW atstovė Ida Sawyer.

HRW teigė, kad praėjusių metų liepos 21 dieną rusakalbiai vyrai nušovė 12 neginkluotų asmenų, sulaikytų kontrolės punkte netoli Bosangos, į šiaurės vakarus nuo sostinės Bangio.

Niujorke įsikūrusi organizacija taip pat kalbėjo apie savavališkus sulaikymus, kankinimus ir atsitiktinai gatvėje sulaikytų vyrų nužudymus centrinėje Alindao miesto dalyje praėjusių metų birželio mėnesį.

HRW teigė taip pat „užfiksavusi su Rusija siejamų pajėgų vykdytų sulaikymo ir kankinimo atvejų Bambaryje 2019 metais“. Taip pat HRW teigė, kad raštu kreipėsi į CAR ir Rusijos vyriausybes, tačiau atsakymų negavo.

Praėjusį mėnesį JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet pasmerkė „rimtus žmogaus teisių pažeidimus“ CAR, įskaitant žudymus ir seksualinį smurtą prieš civilius gyventojus, kuriuos vykdo ne tik sukilėlių grupuotės, bet ir kariuomenė bei jos sąjungininkai iš Rusijos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.