Talibanas apribojo Afganistano moterims teisę vairuoti, šios bando apsiginti

Talibano pareigūnai pažangiausiame Afganistano mieste nurodė vairavimo instruktoriams nebeišduoti moterims vairuotojo pažymėjimų, naujienų agentūrai AFP sakė šio sektoriaus specialistai.

Talibanas apribojo Afganistano moterims teisę vairuoti, šios bando apsiginti.<br>123rf.com nuotr.
Talibanas apribojo Afganistano moterims teisę vairuoti, šios bando apsiginti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 12:08 PM

Nors Afganistanas yra labai konservatyvi, patriarchalinė šalis, moterys neretai vairuoja didesniuose miestuose, ypač Herate šiaurės vakaruose, kuris pagal Afganistano standartus jau seniai laikomas liberaliu.

„Gavome žodinį nurodymą nutraukti vairuotojų pažymėjimų išdavimą moterims vairuotojoms, tačiau nebuvo nurodymo uždrausti moterims vairuoti mieste“, – sakė Herato eismo valdymo instituto, prižiūrinčio vairavimo mokyklas, vadovas Janas Agha Achakzai.

29 metų vairavimo mokyklos savininkė ir instruktorė Adila Adeel sakė, kad Talibanas nori užsitikrinti, jog kita moterų karta neturėtų tokių pačių galimybių kaip jų motinos.

„Mums buvo liepta nevesti vairavimo pamokų ir neišduoti vairuotojo pažymėjimų“, – sakė ji.

Praėjusių metų rugpjūtį Talibano sukilėliai perėmė šalies kontrolę ir pažadėjo švelnesnį valdymą nei jų paskutinis valdymo laikotarpis 1996-2001 metais, kai buvo pažeidinėjamos žmogaus teisės.

Tačiau ir dabar jie vis labiau varžo afganų teises, ypač mergaičių ir moterų, kurioms neleidžiama mokytis vidurinėje mokykloje ir dirbti daugelyje valstybės institucijų.

„Aš asmeniškai pasakiau talibui (sargybiniui), kad man patogiau keliauti savo automobiliu, o ne sėdėti šalia taksi vairuotojo“, – sakė Shaima Wafa, važiuodama į vietos turgų pirkti Id al Fitro dovanų savo šeimai.

„Man svarbu turėti galimybę savo automobiliu nuvežti šeimos narius pas gydytoją, nelaukdama, kol brolis ar vyras grįš namo“, – sakė ji.

Provincijos informacijos ir kultūros departamentui vadovaujantis Naimas al Haqas Haqqanis sakė, kad oficialaus įsakymo nebuvo. Talibanas iš esmės susilaiko nuo nacionalinių rašytinių įsakų skelbimo, o leidžia vietos valdžios institucijoms pačioms priimti sprendimus, kartais žodinius.

„Nė ant vieno automobilio nėra užrašyta, kad jis priklauso tik vyrams, – sakė daug metų vairuojanti Fereshteh Yaqoobi. – Iš tikrųjų saugiau, kai moteris vairuoja savo transporto priemonę“.

26 metų Zainab Mohseni neseniai kreipėsi į vairavimo mokyklą, nes, pasak jos, moterys jaučiasi saugesnės nuosavuose automobiliuose nei taksi, kuriuos vairuoja vyrai.

Z. Mohseni nuomone, naujausias nurodymas – tik dar vienas ženklas, kad naujasis režimas darys bet ką, kad sutrukdytų afganistanietėms naudotis keliomis likusiomis teisėmis. „Pamažu, pamažu Talibanas nori didinti apribojimus moterims“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.