V. Putinas atsiprašė dėl S. Lavrovo pareiškimų apie A. Hitlerį

Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas atsiprašė po to, kai jo užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad nacių lyderis Adolfas Hitleris turėjo „žydiško kraujo“, teigia Izraelis.

 Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 8:02 PM, atnaujinta May 5, 2022, 8:09 PM

V. Putinas atsiprašė per pokalbį su Izraelio ministru pirmininku Naftaliu Bennettu, sakoma jo biuro pranešime.

Rusijos pranešime apie pokalbį atsiprašymas neminimas.

S.Lavrovas pirminius komentarus išsakė bandydamas pateisinti tai, kad Rusija Ukrainą vaizduoja kaip „nacistinę“, nepaisant to, kad jos prezidentas yra žydas.

S.Lavrovas kalbėjo Italijos televizijai sekmadienį, praėjus kelioms dienoms po to, kai Izraelis minėjo Holokausto aukų atminimo dieną – vieną iškiliausių progų Izraelio kalendoriuje.

Paklaustas, kaip Rusija gali teigti, kad kovoja už Ukrainos „denacifikaciją“, kai pats prezidentas Volodymyras Zelenskis yra žydas, S.Lavrovas atsakė: „Galiu klysti, bet A.Hitleris taip pat turėjo žydiško kraujo. Tai, kad V.Zelenskis yra žydas, visiškai nieko nereiškia. Išmintingi žydų žmonės sako, kad aršiausi antisemitai paprastai yra žydai“.

Šie komentarai sukėlė pasipiktinimą Izraelyje. Per Antrąjį pasaulinį karą nacistinė Vokietija Holokausto metu nužudė šešis milijonus žydų.

Izraelis pareikalavo atsiprašymo, o netrukus po to N.Bennettas pareiškė, kad „tokiu melu siekiama kaltinti pačius žydus dėl baisiausių istorijos nusikaltimų ir taip atleisti žydų engėjus nuo atsakomybės“.

Ketvirtadienio pareiškime N.Bennetto biuras teigė, kad jis priėmė V.Putino atsiprašymą ir „padėkojo jam už tai, kad paaiškino savo požiūrį į žydų tautą ir Holokausto atminimą“.

Rusija teigė, kad jiedu taip pat aptarė Holokaustą, tačiau neužsiminė apie tai, jog V.Putinas atsiprašė.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.