„Amnesty International“: Rusija turi būti patraukta atsakomybėn už karo nusikaltimus

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pranešė dokumentais patvirtinusi daug karo nusikaltimų, Rusijos pajėgų įvykdytų miesteliuose aplink Ukrainos sostinę Kyjivą, įskaitant egzekucijas be teismo, gyvenamųjų kvartalų bombardavimą ir kankinimus.

Karas Ukrainoje. Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 3:20 PM

„Rusijos pajėgų įvykdytų nusikaltimų, kuriuos dokumentavome, modelis apima ir neteisėtas atakas, ir tyčinį civilių žudymą“, – penktadienį paskelbė „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard.

„Nepaprastai svarbu, kad visi atsakingi asmenys, taip pat ir esantys aukščiau vadovavimo grandinėje, būtų patraukti atsakomybėn“, – sakė ji.

Organizacija nurodo surinkusi įrodymų ir liudijimų aštuoniuose miestuose, įskaitant Bučą. Rusijos pajėgoms balandžio mėnesį pasitraukus iš Bučos, ten bendruose kapuose ir tiesiog gatvėse buvo rasta nužudytų žmonių, daugelis – už nugaros surištomis rankomis. Kyjivo srities administracijos vadovas Oleksandras Pavliukas sakė, kad regione rasti mažiausiai 1 235 civilių lavonai.

Rusija nuolat tvirtina, kad taikosi tik į karinę reikšmę turinčius objektus, ir neigia įtarimus karo nusikaltimais, o lavonus Bučoje yra pavadinusi sufalsifikuota „provokacija“.

„Amnesty International“ ataskaitoje aprašomas 43 metų pardavimo vadybininko Jevheno Petrašenkos nužudymas Bučoje. Jis buvo nušautas savo virtuvėje, jo žmonai ir vaikams tuo metu slepiantis rūsyje. Rusų kariai leido jo žmonai Tetianai įeiti į butą, kur ji rado savo vyro lavoną.

„Jevhenas gulėjo negyvas virtuvėje. Jam šauta į nugarą, [šalia] plaučių ir kepenų. Jo kūnas bute išbuvo iki kovo 10-osios, kai galėjome jį palaidoti negiliame kape kieme“, – pasakojo žmona.

Šeimos kaimyną Leonidą Bodnarčuką, 44 metų statybininką, rusų kariai nušovė lipantį laiptais, o tada į laiptinę įmetė granatą, sakoma ataskaitoje.

Egzekucijos Bučoje buvo vykdomos tokiais specializuotais šautuvais, kokius naudoja kai kurie elitiniai rusų junginiai, rašoma ataskaitoje. „Amnesty International“ darbuotojai nužudymo vietoje rado šarvamušių šovinių 7N12 su 9x39 mm juodomis viršūnėmis – tokius naudoja rusų elitinės pajėgos.

Ataskaitoje taip pat aprašomas Borodiankos bombardavimas nesirenkant taikinių, kai buvo sugriauti aštuoni gyvenamieji namai ir žuvo mažiausiai 40 žmonių.

Borodiankos gyventojas Vasylis Jarošenka organizacijai pasakojo, kad iš savo daugiaaukščio, ant kurio nukrito bomba, išsikraustė į garažą.

„Mačiau didelę skylę pastate, – sakė jis. – Tarp žuvusiųjų buvo mano žmona Halyna. Vis dar matau ją prie mūsų buto – namų, kuriuose gyvenome 40 metų – durų.“

Ataskaitoje sakoma, kad tyrėjai rado konkrečių Rusijos kariuomenės junginių dalyvavimo įrodymų, tarp jų oro desanto pajėgų 104-ojo pulko vairuotojo mokomųjų vadovų.

„Susitikome su šeimomis, kurių artimieji buvo nužudyti per siaubingas atakas ir kurių gyvenimas dėl Rusijos invazijos pasikeitė visiems laikams“, – sakė A. Callamard.

„Remiame jų reikalavimus įvykdyti teisingumą ir raginame Ukrainos valdžią, Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą ir kitus užtikrinti įrodymų, galinčių paremti būsimus teismus dėl karo nusikaltimų, išsaugojimą“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.