Baltarusija skyrė 6 metus laisvės atėmimo aktyvisto R. Pratasevičiaus draugei S. Sapegai

Vilniuje studijavusi Rusijos pilietė Sofija Sapega, po pernai gegužę suimta kartu su savo partneriu baltarusių aktyvistu Ramanu Pratasevičiumi, penktadienį buvo nuteista kalėti šešerius metus, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Sofija Sapiega.<br>„Twitter“ nuotr.
Sofija Sapiega.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-06 11:42, atnaujinta 2022-05-06 11:50

Pranešime sakoma, kad Gardino srities teismas paskelbė nuosprendį S. Sapegai, apkaltintai pagal septynis Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Tarp kaltinimų yra „socialinės neapykantos kurstymas“ ir „smurtas ar grasinimai“ milicijos atžvilgiu.

Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto studentė S. Sapega ir 26 metų R. Pratasevičius pernai gegužės 23 dieną buvo areštuoti pernai gegužę, kai jų lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstinai nutupdytas Minske.

Suimta S. Sapega bendradarbiavo su pareigūnais ir pateikė Baltarusijos autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai prašymą ją paleisti.

2019 metais iš Baltarusijos į Lenkiją pabėgęs R. Pratasevičius kartu su bendražygiais platformoje „Telegram“ įkūrė baltarusių opozicijos kanalą NEXTA. Šis kanalas daug prisidėjo koordinuojant beprecedenčius protestus po 2020-ųjų rugpjūtį Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.

Minsko režimas įtraukė R. Pratasevičių į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, taip pat paskelbė kanalą NEXTA „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Po R. Pratasevičiaus ir S. Sapegos arešto pasirodė jų abiejų nufilmuoti „prisipažinimai“. Minskas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame S. Sapega sakė, kad redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Opozicijos šalininkai sako, kad įrašus jie padarė verčiami ir kad tai įprasta režimo taktika kritikams spausti.

R. Pratasevičius Baltarusijoje vis dar laikomas namų arešto sąlygomis ir laukia teismo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.